Door Nico Breevaart

Voor het vissen op barbeel moet je op zoek naar (snel-)stromende rivieren voorzien van grind- en kiezelbodems. Vaak zijn deze afgezet met basaltblokken. Dit vraagt om sterke en betrouwbare haken. Voor mij zijn de Gamakatsu ‘G-CarpA1 P.T.F.E. Specialist BL’ en de ‘Specialist RX BL’ dan ook absolute tophaken voor het vissen op barbeelAbsolute tophaken voor het vissen op barbeel.

Voorheen brak er ook nog wel eens een haak doormidden als ik vast zat, maar ook dat is nu echt verleden tijd. De gecoate Gamakatsu-haken zijn significant sterker, harder en daarbij vlijmscherp. Haakmaat 6 en 8 zijn het meest geschikt voor het vissen op barbeel.
aaaGamakatsu barbel nico 001

Belangrijk en vaak vergeten is dat de naar binnen gedraaide haakpunt veel minder (snel) beschadigt en bot wordt op het grind en kiezelbodem van de rivier dan haken met een rechte punt.
aaaGamakatsu barbel nico 002

De Gamakatsu ‘G-Carp A1 P.T.F.E. Specialist BL’ en de ‘Specialist RX BL’.

Barbeel is een kwetsbare vis en dient dus zo snel mogelijk onthaakt te worden. Deze beide haken zijn barbless, hetgeen het onthaken tot een fluitje van een cent maakt. Daarnaast kan de barbeel zich bij lijnbreuk gemakkelijker ontdoen van de haak als deze weerhaakloos is. Bovendien is het aantal lossers niet toegenomen sinds ik weerhaakloos vis en dat is nu toch al weer ruim 3 jaar.
aaaGamakatsu barbel nico 003
‘Musthave’ voor iedere barbeelvisser.

De Gamakatsu ‘G-Carp A1 P.T.F.E. Specialist BL’ en de ‘Specialist RX BL’ zijn wat mij betreft een ‘must-have’ voor iedere barbeelvisser!

Nico Breevaart

Voor meer informatie over deze haken, ga naar

http://www.spro.eu/NL_NL/category/gamakatsu-hooks/g-carp/