
VOORJAAR
Het voorjaar is de tijd van het jaar dat de meeste vissen aan het kuit schieten zijn. Door de watertemperaturen komt de algenbloei op gang en is er weer voedsel voor alle organismen. Het visbroed heeft echt volop voedsel en dat heeft natuurlijk ook grote gevolgen voor de waterwereld beneden..De grotere roofvissen hoeven hun bek maar open te doen en ze vullen deze met duizenden vislarfjes en kleine vissen. Voor mij persoonlijk is het vissen op roofvis een van de leukste bezigheden met als toptijd de herfst en de winter maar als ik met mijn boot in het Noordzeekanaal vaar en ik zie die miljoenen kleine harinkjes en witvislarfjes zwemmen, geeft dat ook een heel bijzondere kick. Het is weer die jaarlijks terugkerende cyclus die me ieder jaar weer fascineert.

GA VOOR KLEIN
Normaal gaan we natuurlijk voor groot en het liefst heel erg groot maar houd er rekening mee dat de meeste roofvis in deze periode veel klein aas tot zich zal nemen. Gebruik dan ook klein kunstaas. Vooral in de ochtend en avonduren kan dat aanzienlijk schelen.
Ik heb meegedaan met een wedstrijd in Denemarken en viel in de prijzen doordat daar het zelfde afspeelde als op mijn eigen thuiswater het Noordzeekanaal. Ik was op uitnodiging met een bedrijf meegegaan naar Denemarken voor een weekend en viste die wedstrijd dus als gastvisser mee. Ik had in mijn kunstaaskoffer een heleboel heel kleine Finn S-shadjes zitten en die bleken die dag de vanger te zijn. Alles hadden we al geprobeerd en we konden slechts twee maatse vissen laten meten. Toevallig dat ik er zo een mini shadje met een split tailtje aandeed want het bleek op dat moment de juiste keus. De vis spuugde meerdere keren kleine haringachtige visjes uit en daar aasde de vis op. Terwijl ik in de koudere periode een grote shad er best aan durf te hangen begin ik in het voorjaar juist met iets kleinere knstaasjes.

Ik kan me voorstellen dat u na een heerlijk avondje niet staat te springen om een bord met stampot andijvie naar binnen te werken. Bij vis is dat absoluut niet anders.
De mei en juniperiode is niet de allerbeste periode voor de roofvis. Ze zijn nog bezig of net klaar met het kuitschieten en dan is de eetlust nog niet opgewekt. Dat komt vanzelf wel maar u moet zich niet verheugen op de aantallen die u in de koudere maanden vangt. Uiteraard zijn er ook de bekende uitzonderingen. Ik viste met een hengelsportwinkelier uit Rotterdam vorig jaar op het Noordzeekanaal en we konden toch 71 snoekbaarzen noteren. Helaas was er maar 1 maatse vis bij maar de grote hoeveelheid vergoedde een hoop. Je ziet bij heel veel vissoorten dat het wat minder is na het kuitschieten.. De karper bijvoorbeeld is ook niet echt goed te vangen, je ziet ze volop maar bijten ho maar. Geef ze eens ongelijk. Maar oh wee als de paaiperiode er opzit en het normale leven weer begint.

CONTROLE
Ik lees afgelopen week dat de politie te water flink gaat controleren op ondermaatse vis op het Noordzeekanaal en ook op de andere wateren in Nederland. Ik lees het en denk er het mijne van. Op iedere website van de overheid staat een bekend nummer van de controlerende instanties vermeld om te kunnen reageren op misstanden. Ik heb het afgelopen jaar drie keer gebeld maar niet één keer werd er actie ondernomen. Ik heb persoonlijk niets tegen vis meenemen omdat ik het zeker drie keer in de week eet en het echt ongelofelijk lekker vind.Ik heb wel wat tegen ondermaatse vis meenemen. Ik zeg met klem dat ik niet wil discrimineren maar ik zie de laatste tijd steeds meer mensen met een buitenlandse achtergrond die ondermaatse snoekbaars en ook andere vis zoals zeebaars meenemen.

EEN IEDER DIE VRIEND SNOEKBAARS EEN WARM HART TOEDRAAGT WENS IK VANAF HIER EEN ONWIJS SEIZOEN TOE EN …..VANG ZE