aforel8header

 


Zaterdag 9-april s‘morgens om 5.30 stond hij al naast zijn bed en was hij bezig in zijn kamer om alles te pakken wat hij dacht nodig te hebben. Zijn vliegenhengel.zijn zelfgemaakte vliegen en uiteraard de vliegen die hij van Cees Pootjes en Bert Schouten had gekregen. Zijn gewone werphengel nam hij voor de zekerheid ook mee omdat als het niet zou lukken met de vliegenlat hij altijd nog met zijn dobbertje een visje kon vangen. Om 07.00 uur Sharp vertrokken we richting Zeewolde waar we naar de Eemhof zouden gaan. De hele route er naar toe ( 40 minuten) HEEFT ZIJN MOND NIET STIL GESTAAN.

 

aforel2
Zijn magische hengel....de vliegenhengel...wat een pret!!

 


Vorig jaar had hij vrijwel alles op de werphengel gevangen en slechts eentje met mazzel op de vliegenhengel. Sindsdien was hij op werples gegaan bij Handy Fish in Heiloo bij instructeur Richard en hij wist nu met de vliegenhengel om te gaan en kon ook de vlieg redelijk weg zetten. Aangekomen bij Jan was het weer feest in alle opzichten. Het is als het ware net alsof je wordt verwelkomd…

 

aforel9
Jan neemt voor iedere klant even de tijd om alles uit te leggen

 

Hij kent iedereen vraagt hoe het met je gaat en biedt alle vaste klanten koffie aan.
 Jan neemt zijn tijd en ik zie aan het gezicht van Hugo dat hij op springen staat. Jan ziet het gelukkig ook en zegt al snel..Nou Hugo, als je nu niets met je vlieg kan vangen dan weet ik het niet meer…er zitten zoveel forellen in de vijver dat iedereen vis kan vangen. Dit is het druppeltje en zijn ingehouden adrenaline komt vrij. Hij pakt zijn spullen en spurt naar de vijvers. Overal zie je de vis springen, het barst er werkelijk van.

 

aforel5
Echt iedereen ving vis aan de lopende band....wat een reclame

 

Ik ga aan tafel zitten en moet uiteraard even bijpraten. Jan heeft een topvijver en dito omgeving.
Gelegen naast vakantiepark de Eemhof helemaal verscholen in een parkachtige sfeer. Aan het begin een zandloper-achtige vijver en achterin de grote vijver waar je ook met de bellyboot kan vissen. In de voorste vijver kun je echt, wanneer je een hengeltje in kan gooien, vis vangen. Er zit zoveel vis dat je ze gewoon in scholen ziet zwemmen.

 

aforel8header
Hoezo vrouwen kunnen niet vissen.....deze echt wel!!!!

 

Ik ben bewust achterin gaan zitten omdat mijn doel was om vooral foto’s te maken van “het plezier”van het forelvissen. Er komt een dame aangelopen gehuld in een sportieve outfit met rubber laarzen.
 Ik herken haar want ze zit vaak achter de toonbank in het paviljoen. Ze heeft een heel lief klein accent. Ze begroet me vriendelijk en loopt naar de grote vijver. Als ik een paar minuten over mijn schouder richting die grote vijver kijk staat ze al met een kromme hengel. Ze kan echt wel een hengeltje gooien en ze heeft er een kanjer van een forel aan die ik zeker op een paar kilo schat. Met vrouwelijke precisie wordt de vis onthaakt en de vis zwemt terug naar veilig dieper water. Ik maak een paar mooie foto’s en ga naar het begin van de vijver.

 

aforel4
Michael Euling met een zelfgebonden gele marabou met vangstgarantie

 

Teruglopend zie ik dat Hugo met een jongeman aan het praten is.
Hij is duidelijk geinteresseerd in het verhaal en hij krijgt van deze aardige knul uitleg waarom hij beter een ander vliegje kan gebruiken. Hij raadt hem een gele marabou aan en hij mag de vlieg hebben. De jongen heet Michael Euling en gelijk wordt zijn naam opgeschreven. Hij wil wel een paar goede vliegjes opsturen. Deze sympathieke Arnhemmer vertelt terloops dat hij in drie keer vissen in de Eemhof rond de 250 forellen heeft gevangen.

 

aforel6
Het grote succes liet niet lang op zich wachten

 

 Ik sta even naar hem te kijken en in die tien worpen weet hij er 7 te vangen.
 Misschien is het nog wel veel beter dat deze vriendelijke jongeman het aan Hugo uitlegt want "vreemde ogen dwingen" Hij vertelt dat hij nog maar 1 jaar vist. Met de gekregen vlieg wordt direct gevist en het succes blijft niet lang uit. Michael geeft Hugo direct een compliment en zijn neus krult zienderogen. Als ik naar het paviljoen toe loop kan ik me voorstellen dat dit niet alleen een toplocatie is om te forel te bevissen maar ook om giga geslaagde BBQ-party’s, feesten en partijen te houden.

 

aforel7
Zo leert de jeugd de andere jeugd hoe leuk het forelvissen kan zijn

 


Als ik in het paviljoen ben en dit tegen Jan zeg begint hij te lachen. Jan vertelt dat er in het verleden heel veel personeelsverenigingen uit heel Nederland naar de Eemhof kwamen om dit te doen Ook het organiseren van BBQ’s in combinatie met forelvissen hebben we al veelvuldig in het verleden gehouden maar ik ben er een tijdje mee gestopt. Ik heb er de laatste tijd zoveel vraag naar gekregen dat we het weer oppakken en dit weer gaan organiseren. Er zijn bij ons verschillende BBQ mogelijkheden, alles in overleg met de klant.

 

aforel1
Papa, Ik heb nu door Michael nog weer een leukere dag meegemaakt dan vorig jaar

 


De Eemhof heeft nog meer pijlen op haar boog. Jan vertelt er terloops gelijk bij dat er dit jaar ook een Eemhoftrofee wordt gehouden. Een uniek evenement dat mede gesponsord en georganiseerd wordt met Peter Ruitenbeek eigenaar van hengelsportzaak Exclusive Fishing in het gooi. Een unieke forel-viswedstrijd met mooie prijzen en een hoofdprijs van 500 EURO. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Eemhof www.eemhofforelvissen.nl  Hengelsport excvlusive is een begrip in Nederland geworden, ik heb net vernomen dat ze ook een nieuwe website hebben (http://www.exclusivefishing.nl )  Bij de Eemhof kom je toch een apart publiek tegen. Hier komen niet de doorsnee vissers die een bepaald bedrag betalen en dan alle vis meenemen die ze vangen. Bij Jan zie je heel veel sportvissers die komen om forel te vangen met de vliegenhengel of met de dobber maar die ze direct weer onthaken en loslaten. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een klant een lekker forelletje meeneemt maar dat is zeker geen regel.

aforel10
Even de andere marabouvliegjes bekijken
Bij een halve dag vissen zit een kilo vis inbegrepen. Wil je meer meenemen….geen probleem dan betaal je geld bij. Ik heb een aantal vliegvissers gesproken en die zweren bij de Eemhof omdat volgens hen het bestand aan forellen in Nederland nergens zo hoog is als bij de Eemhof. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn zoontje Hugo na een half jaar vliegvissen in staat was om afgelopen zaterdag er 25 te vangen………
Bij Jan is het dus met recht feest in de vijvers….Ikzelf heb ze niet geteld maar ik kan u wel vertellen dat ik de tel ben kwijtgeraakt zoveel had ik er. Vaste klanten kopen een 50 urenkaart en dan kom je omgerekend op 2.90 per uur. Dat is voor een zo een perfecte omgeving en zo een visbestand en dus zoveel lol een lachertje….of moet ik zeggen een toppertje. De forel die er zwemt, is echt van topkwaliteit…de kleinste die ik ving en weer liet zwemmen was zeker 4 ons. Kleintjes komen er absoluut niet voor.
aforeljan1
Wat een feest weer bij "Ome Jan "
De enige kleintjes die ik gezien heb waren kinderen en die hadden allemaal een heel grote bak met lol omdat ze allemaal vis vingen….en dat is voor veel kinderen het belangrijkste om enthousiast te worden voor het forelvissen. 

 

Jan heel hartelijk bedankt voor de onwijs geslaagde dag en dito verzorging. Jij bent een  “kanjer”en je vijver is pure promotie voor het forelvissen!!