Hij keek er al dagen naar uit, de voorjaars of krokusvakantie. Ik had hem beloofd om eens te gaan forelvissen. Een visserij die in Nederland steeds populairder begint te worden omdat je zeer gemakkelijk in contact komt met een prachtige sportvis. Een vis die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Een vis die synoniem staat voor vliegvissen, vakantie, prachtige kleuren en ook nog eens supersport.

Hugo, 7 jaar oud is besmet met het Ichthusvirus, oftewel hij vindt vissen gewoon het einde. Op de open dag van de HVZ Zaanstreek was hij door de aanwezige vliegvisclub helemaal gek gemaakt. De dag stond er in het teken van "het kind" en alle kinderen konden daar onder leiding van een paar enthousiaste mensen werpen en ook vliegen binden. Dat heeft hem zo aangegrepen dat ik eigenlijk wel zeker weet dat er een nieuwe vliegvisser in sp� is geboren. Hij ging een week later samen met mij naar Handy Fish in Heiloo alleen maar om zijn nieuw gemaakte vliegen te laten zien.

In een oude vice van mij, met een paar afgedankte veertjes en haartjes,wat binddraad en een doos vol met haakjes was hij echt de hele zaterdag zoet. Uiteindelijk kwamen er 9 vliegen uit zijn handen. Zijn hele dag was goed toen hij van de meester Bert himself hoorde dat hij niet geloofde dat hij die zelf had gemaakt.Bert vroeg of hij er eentje mocht houden om in zijn vitrine te leggen met zijn naam en leeftijd erbij. Zijn neus krulde en zijn dag kon niet meer stuk. Een mooier compliment kon hij niet krijgen. Hij moest en zou ze nu ook uitproberen.

TOEVAL BESTAAT NIET

Wat hij en ik ook niet wist was het feit dat Marieke, mijn vrouw, voor de krokusvakantie een weekje Center Parcs geboekt had bij de Eemhof in Zeewolde. Dubbel feest dus. Niet alleen is daar een prachtig vakantiepark gevestigd maar ook zit daar "de Eemhof" ��n van de mooiste forellenvijvers van Nederland gevestigd. Toen ik dat aan hem vertelde was de wereld te klein. Hij is bijna een dag op zijn kamer bezig geweest met het in elkaar flansen van vliegjes, tuigjes en alles wat hij dacht nodig te hebben bij zijn forellenexpeditie. Met klem vroeg hij mij of ik de vliegenhengel niet zou vergeten. Na dat te heben beloofd werd het wat rustiger in huis.

EINDELIJK , HET GING GEBEUREN

Het was woensdag dat ik met hem naar de forelvijver ging. Een lekker rustige dag, met een ijskoude wind en een temperatuur die net boven het vriespunt lag. Heel goed ingepakt in zijn overall stapte hij de kantine binnen. Gelijk al zag hij honderden petjes hangen met ook een aantal petten zoals hij zelf ophad. Een heel vriendelijke dame regelde alles om een schitterende dag te kunnen vissen. Aan een andere tafel zat een fanatieke vliegvisser in zijn toverdoosje een geschikte vlieg uit te kiezen.

Met zijn ontwapende enthousiasme vroeg hij deze zeer aardige meneer het hemd van het lijf. Daar ging zijn dagje met rust dacht ik, maar niets was minder waar. Heel vriendelijk nam deze sportvisser de tijd voor deze enthousiaste pretspons en vertelde hem echt alles wat hij wilde weten.  

VLIEGVISSEN

Er waren al een aantal vliegvissers aan de gang en gelukkig ook een sportvisser die het al wat vaker gedaan had. Hij deed ook mee met wedstrijden en met Nederlandse Kanmpioenschappen. Ook deze "kanjer" nam voor Hugo alle tijd en liet hem ook zijn geheime vliegjes zien.

 Dat hij serieus was bleek wel uit het feit dat hij liever niet had dat ik een vlieg fotografeerde en publiceerde omdat hij dit geheim niet met iedereen wilde delen. Hugo genoot..... Terwijl hij alles in zich opnam tuigde ik alle hengels op. Een hengel met een dobbertje en een vliegenhengel met een klein nymphje. Met dit koude weer zou het echt moeilijk worden en ik zag ook dat alleen de "cracks"een visje wisten te verschalken. De vis zat ver en heel diep. Het belangrijkste voor mij was dat hij het leuk vond en op deze leeftijd van 7 lentes hoort daar dan wel vis bij.

Vis zit er bij de Eemhof vreselijk veel in de vijvers maar het vangen is een tweede. Het heeft met heel veel dingen te maken. Temperatuur, licht, luchtdruk, neerslag en zonneschijn hebben allemaal een invloed op het eetgedrag van de vis.

 Hij vraagt of hij nu eindelijk eens met de vliegenhengel mag proberen. Na een vijftal minuten merkt hij wel dat hij wat lengte mist. Met wat hulp weet hij dan eindelijk een forel te vangen met de vlieg. Pap, Ik vond het prachtig maar ik heb wel een erg moeie arm, ik denk dat ik nog wat moet groeien. Ik ga wel weer met een dobbertje vissen. Weer een goede ervaring rijker. 

JAN, JE BENT EEN TOPPER

In de verte kwam een man aangefietst en vroeg naar de stand van zaken. Het was de eigenaar. "Jan" moest direct aanhoren wat Hugo vragen wilde. Als een "forellenvader" ontfermde hij zich over het ventje en vertelde hem de kneepjes van het vak. Het was een ontwapend gezicht. Een stoere vent met een onvervalste cowboyhoed met deze drie turven hoge "smurf"  

De tactiek werd met Jan doorgesproken en hij veranderde direct zijn tuigje en ging aan het vissen. Ook moest Hugo straks van Jan even naar binnen komen want hij moest hem nog iets vertellen. Jan was nog geen tien meter weggefietst of een kromme hengel verraadde vis. "Ome Jan....Ome Jan!!!!!!!!!!! Ik heb er eentje!!!!!Jan draaide zich om en stak aleen zijn duim omhoog en knipoogde naar hem, "zie je wel, als je luisteren wil, is het niet zo moeilijk" Met donkerrode handjes van de kou kon hij amper de meelwormen aan de haak maken. "Heb je geen koude handen of voeten?

Ja heel erg koud zelfs maar ik kan niet stoppen.... Ik vind het de mooiste dag van mijn leven.!!!! Met zijn spinhengel en een schuifdobbertje op 1,5 meter meter ving hij ze echt aan de lopende band en de omringende vliegvissers hadden er zichtbaar lol in.EEN LEKKER BROODJE WORST

Pap, daar krijg je wel honger van, zullen we gaan eten? Mama heeft koekjes in onze tas gedaan. Ik stelde voor of hij misschien liever een broodje met warme worst wilde hebben en dat was niet tegen dovemans oren gezegd. We stapten de kantine binnen en hij mocht de broodjes bestellen en betalen. De mevrouw vroeg uiteraard of hij al iets gevangen had. "Het is de mooiste dag van mijn leven, ik heb er al 5 en papa 3"

 


Het mooiste vind ik als ze gaan springen en ook de kleuren vind ik schitterend. Op datzelfde moment komt er een oudere heer binnen en informeert of hij een aantal uurtjes kan vissen vanmiddag. "Dan moet u bij ons komen staan" , we hebben er al heel veel. Al de aanwezige mensen moeten lachen en de oudere heer zegt dat hij het ook zeker zal doen. Na de inwendige mens te hebben versterkt gaan we weer vissen en de meneer loopt met ons mee. 

Het vangen gaat door en hij vergeet de kou compleet. Ik besluit om eens te gaan kijken in de achterliggende vijver. Er wordt daar als ik sta te kijken een enorme forel gevangen van rond de 70 cm lang. De sportvisser is er wel 20 minuten mee zoet en telkens neemt de vis een giga run en ik hoor het reeltje gillen. Uiteindelijk wordt de vis keurig onthaakt en gefotografeerd en met een klap zwemt de vis weg. Als ik terugkom staat Hugo bij de oudere visser. Hij is bezig met het verstellen van de diepte van de man zijn hengel. Als hij terug is vertelt hij mij dat de meneer bij hem was komen vragen waarom hij niets ving. Ik heb hem toen maar gezegd dat ik van Ome jan heb gehoord dat je diep moest vissen. Nog geen drie minuten later wordt er hard "HUGO" geroepen en de oude visser heeft een mooie forel aan de haak. Met een tangetje wordt de vis keurig onthaakt en weer losgelaten. Hij krijgt een compliment hiervoor en hij zegt dan ook dat hij dat ook van Ome jan heeft geleerd. 

JONG GELEERD OUD GEDAAN

Als we er dan uiteindelijk een punt achter zetten komen we terug in de kantine. Jan zit al op hem te wachten. Ook tegen Ome Jan wordt verteld dat het zijn mooiste dag van zijn leven was. Aan de hand van Ome Jan loopt het kleine ventje naar de wand waar een aantal grote foto's hangen.

 Met geduld van een onderwijzer wordt iedere plaat besproken. Het onthaken, het vissen zonder weerhaak, meelwormen bevestigen en alle andere facetten van het wijdelijk vissen komen aan de orde en een beter publiek kon hij zich niet wensen.
Als een spons wordt alles opgenomen. Toen Jan ook nog eens de favoriete vliegen in de vijver met hem doornam was de dag compleet. Ome Jan geeft Hugo bij het weggaan een hand en zegt "Ik vond je echt een kanjer"

Op terugreis naar de vakantiewoning staat zijn mond niet stil en hij glinstert bij ieder woord. Hij is verkocht, hij heeft een geweldige dag meegemaakt. Wat een schitterende ervaring voor een kind. Schitterende vijvers met een heel groot bestand aan vis. De vijver straalt stijl uit en de kwaliteit van de forel is super. De Eemhof.....een aanrader voor jong en oud. Slechts 40 minuten van Amsterdam

Forellenvijver Eemhof
Rassenbeekweg 26
3896 MA Zeewolde Tel.: 0365229169

Internet: www.eemhofforelvissen.nl
Email: vuysters@eemhofforelvissen.nl