ECHTE VLIEG / FORELVISSERS � LEES DIT 

ABSOLUUT

 

Het gebeurt een ieder wel eens dat je ergens niet op uit bent maar dat je dan toch geconfronteerd wordt met iets geweldigs.

 

NOORWEGEN

Tijdens een pilot trip voor �NORWAY INNOVATION� voor het snoekvissen in de provincie Hedmark kwam ik in contact met een meer dan vriendelijke en charmante dame in het plaatsje Akrestrommen. We logeerden bij haar in huis en daar werd dan natuurlijk bijna alleen maar over vis en vissen gesproken.

 

 
Buiten dat er in het gebied schitterende snoekwateren te vinden zijn kwam ze eigenlijk zonder het zelf te weten op het onderwerp vliegvissen. U zult natuurlijk wel begrijpen dat ik ( als visidioot die alle disciplines leuk vindt ) mijn oren gespitst had. Noorwegen is zoals u misschien weet een eldorado voor iedere visser en zeker voor de �echte�vliegvisser.


U kunt hier nog in bijna maagdelijke watertjes vissen en u kunt er nog de oerwilde bruine forel vangen in vele kleuren en variaties.

 
TOT IN DE KLEINE UURTJES

We hebben met Maren een heel leuke tijd doorgebracht. Een echte vrouw van de wereld. Volgens het gastenboek had ze ook echt vrienden in de hele wereld en ze stond toch met beide benen op de grond. Het huis waar ze in woonde was in mijn eerste ingeving bekend. Ik had het gezien op televisie. Na een tijdje graven herinnerde ik het uit de filmen van Pippi Langkous. Een groot wit houten huis met heel veel kamers. Een schitterend onderkomen waar je in Nederland aan de rand van de stad een vermogen voor zou moeten betalen.


 

Waar ik vooral van heb genoten was dat Maren niet alleen visminded en jachtminded was maar ook absoluut van cultuur en geschiedenis hield. Als ik ergens ben dan wil ik natuurlijk vissen, maar ik wil ook altijd weten wat de geschiedenis is van een bepaald gebied en ik wil ook weten wat de plaatselijke eetcultuur is. Zo hebben wij half verrote vis ( RAGFISK) gegeten. Als u hoort hoe de vis bereid wordt dan denk ik dat de helft van de Nederlanders al gegeten en gedronken heeft.We hebben het toch gegeten op heel dun traditioneel Noors brood ( flatbrot) en ik kan u verzekeren dat het de smaak heeft van spekbokking dus absoluut lekker. 

 
ULTIEM VLIEGISSEN   

Maren kent de omgeving natuurlijk heel erg goed. Ze heeft in de bergen die rondom liggen een aantal kleine houten huisjes laten bouwen die in de omgeving liggen van een geweldige forelrivier. Je gaat watertanden als je het hebt gezien. Prachtige stroomversnellingen en brede pools. Wil je echter zoals de  Die Hards de wildernis in om in meertjes te vissen waar echt vrijwel niemand heeft gevist kan dat ook.


 

Ze vertelt met een lach op haar gezicht dat de mensen die echt avontuurlijk zijn ingesteld bij ��n van haar blokhutten ongeveer 1,5 uur moeten lopen voordat ze bij haar eigen prive meer aankomen. Daar is dan ook wel de garantie dat er maar een paar mensen per jaar vissen. U raadt het natuurlijk al dat wordt kicken.

Natuurlijk kun je dat niet van iedereen verwachten en is dan ook de mogelijkheid om in de rivier te vissen. Ze heeft in haar vriendenkring een heel goede visgids die door derden bij navraag ook tot de besten wordt gerekend van het gebied.

 

 BACK TO THE BASIS

De Noren zijn nog echte natuurmensen. Vis zit er zoveel dat de mensen het ook allemaal als welkome verrassing zien in hun eigen menu. Waarschijnlijk ben ik dan ook in een verkeerd land geboren. Ik kan heel erg genieten van de natuur en genieten van de droge vlieg die wordt gegrepen door een stijgende forel maar net zo kan ik genieten van een echte wilde forel op een barbecue in de bush. Op een snelstromende rivier een nymph te gooien en ook later op de dag een mooie forel meenemen als kroon op je dag en die dan met een goed aardappeltje en wat verse groenten op tafel te zetten.

 

 


Alle noren die ik heb gesproken kennen dit . Hele volksstammen nemen vrij als de rendierjacht wordt geopend. In Nederland zouden er dan wegblokkades worden opgeworpen door de kritisch faunabeheer en door andere milieuactivisten.

Noren zijn heel kritisch op hun natuur maar leven wel in harmonie met die natuur.

 

MAREN REGELT ALLES

In principe kunt u alles regelen bij Maren Kvaernes. U hoeft haar maar te benaderen met een e-mailtje of met een telefoontje en ze vertelt u de mogelijkheden. Ze spreekt goed Engels en ze is heel puntueel wat betreft wederwoord en tegenreacties.

Wilt u helemaal een weekje er helemaal uit zijn dan is het ook mogelijk om bij haar te regelen dat het eten klaar is als u thuis komt. Marne is een geweldige kok en heeft er lol in om voor groepen te koken. Er zijn verschillende soorten huisjes te boeken.

Zoals voor vele takken van sportvisserij zijn de maanden mei en juni de beste maanden omdat het ijs net gesmolten is en er een ware hoos aan insecten ontwaakt uit de winterrust of winterslaap. De forellen worden dan ook actief. De watertemperatuur mag namelijk niet te warm zijn voor de forel. De vissen voelen zich net zoals bijna alle salmoniden het beste bij een temperatuur tussen de 5 graden en de 15 graden. 

 Wordt het water warmer dan worden de vissen inactief en liggen alleen maar op de  bodem. Alleen in de ochtenduren kan er dan maar gevist worden.

 

ALTERNATIEVEN

Heeft u net als ik meerdere pijlen op uw boog en wilt u ook snoekvissen dan moet u absoluut uw snoekspullen meenemen omdat er ontzettend goede mogelijkheden zijn om vriend Esox aan de schubben te krijgen. Een snoek op een mooie streamer is hier echt een feest en ik kan u verzekeren dat een Noorse snoek absoluut sterker is dan in Nederland.


Heeft u nog geen vakantieplannen dan is dit echt een aanrader .

Bent u avontuurlijk ingesteld dan kunt u ook kijken bij de website van Maren Kvaernes en dat is www.mistra.no


Haar gegevens zijn:

Maren Kvaerness Lomnes N-2485
Rendalenpost@mistra.no
post@mistra.no
www.mistra.no
mobilnummer 004790509244