vliegheader

Als je een fanatiek visser bent in alle disciplines zoals ik, dan kun je jezelf afvragen waarom je zoon van acht nu net vliegvissen het leukst vindt. Hij heeft tot nu toe alles in principe meegemaakt tot aan gulvissen aan toe en toch blijft het vliegvissen hem gigantisch aantrekken. Hij kan de hele zaterdagmorgen aan zijn “vice” (vliegenklem) vliegenbinden en het verveelt hem nooit. Dat binden is natuurlijk heel interessant maar wat moet je met een vlieg als je hem niet gebruikt. Wat moet je met een vliegenhengel als je een vliegenlijn niet fatsoenlijk weg kunt zetten. Allemaal vragen die eigenlijk allemaal uit komen in één belangrijk punt. Je moet het gewoon goed aangeleerd krijgen door iemand die het goed kan. Waar vind je nu iemand die dat kan uitleggen in theorie en ook nog eens in de praktijk. Je komt dan onherroepelijk uit bij een goede hengelsportzaak. In Noord Holland hebben we een geluk dat er een winkelier is die alles in huis heeft op het gebied van hengelsport en dan ook nog eens een giga mooie vliegvis afdeling. Je koopt daar een hengel maar dan krijg je er ook vliegles bij. DE mogelijkheid om onder leiding van een ervaren vliegvisser de eerste beginselen bijgebracht te krijgen.
vliegvisparaplu

HEILOO

Hugo ( 8 jaar)  had bij Bert een hengeltje gekocht van zijn spaarcentjes, bijeen gescharreld met de verkoop van spulletjes op koninginnendag. Hij kreeg daarbij gelijk de uitnodiging om bij Handy Fish op werples te komen. Uiteraard zijn we gegaan en wat was dat een ervaring. Al twee dagen van tevoren werd er dus al minder geslapen zo was hij er mee bezig. Uiteindelijk reisden we af naar Heiloo. Daar waren dus alleen maar grote kerels en dat was best wel eng. Gelijk werd er natuurlijk over vissen gesproken en dat is de taal die blijkbaar geen leeftijd heeft. Het weer kon echt niet slechter, het goot echt van de lucht. Toch maar op pad en “Handy” Bert gaf voor de zekerheid een grote visparaplu mee waar we met z’n allen goed onder konden staan. Dat hebben we dan ook gedaan zeker bij de uitleg van instructeur Richard. Ik ken het spreekwoord “ Vreemde ogen dwingen” en dat kwam dan ook heel erg goed uit. Richard moest erg goed opletten dat het voor beide partijen interessant bleef. Het verhaal moest ook voor een 8-jarig kereltje verstaanbaar blijven mar ook niet kinderachtig worden voor de rest. Hij is daar met vlag en wimpel in geslaagd en met af een toe een knipoog en een “veer” in een bepaald lichaamsdeel hing die kleine aan z’n lippen.

vliegrichard
Het verschil tussen alle mensen was erg groot. Er was iemand die al goed kon gooien maar die gewoon een fout wilde laten herstellen door goed advies en er waren ook mensen die helemaal nog nooit gegooid hadden. Dan komt het aan op gedifferentieerd lesgeven en dat ging ook perfect. Zienderogen zag je dat de mensen beter gingen gooien en vooral de stijl zag je verbeteren. De meeste mensen waren al naar twintig minuten in staat om een lijn strak te kunnen gooien. Ook de mindere goden kregen het vertrouwen wat nodig is om het vliegvissen leuk te gaan vinden. De meeste mensen beginnen aan vliegvissen maar doordat ze de techniek niet beheersen haken ze al snel af en staat de vliegenhengel al snel in een donker hoekje van het hengel rek.

COMPLIMENT

Wat is er nu mooier dan een compliment krijgenvan Richard. Ik kan echt wel een hengeltje gooien maar Richard die heeft een andere techniek en natuurlijk werd onderweg mijn stijl helemaal de grond ingeboord want Richard die zei dat het zo moest. Wat jij wilt jongen,  Richard heeft gelijk. Thuisgekomen ging hij direct achter het huis in de sloot oefenen en maakte hij zijn spullen klaar want we zouden het in praktijk brengen in de forelvijver De Eemhof. vlieghugorichard.jpg
Vanaf Zaandam is deze vijver heel makkelijk bereikbaar en binnen 40 minuten is daar het walhalla voor de vliegvisser. Heel even twijfelt hij of hij het tussen al die cracks zal proberen maar dan overwint de drang om het in het echt te proberen.
Als hij staat te gooien krijgt hij van een wat oudere heer complimenten en zijn neus krult. Daar stond die aap dus te gooien met een hengel met een vlieg eraan en wat was de wereld klein toen hij, eerlijk waar, een forel van ruim twee kilo ving aan zijn vliegenhengel. Hij heeft met recht het licht gezien. Vanaf deze kant wil ik dan ook Richard heel hartelijk bedanken voor je geweldige inzet en enthousiaste manier van lesgeven. Je hebt zeker iemand geïnfecteerd met vliegvissen. Neem zeker contact op met Bert waneer er vliegvis les is want ook u kunt beter leren gooien door een simpele les van een expert. 
hugoforelhangend