beerheader                                                    PUTTEN


Al een tijd lang had ik met Hendrik Hamstra afgesproken om een keertje langs te komen. Uiteindelijk zat alles mee. Veel mensen , lekker weer en vijvers vol met vis. In een kort persoonlijk gesprek krijg ik direct respect voor de vader van Hendrik. 

 

Hij heeft het opgezet en je kunt zien dat er wel over nagedacht is. beerbordmetregels.jpgAls je aan komt rijden is de vijver onmiskenbaar. Met een soort welkoms boog wordt de vijver aangekondigd. Als je doorrijdt kun je direct voor het restaurant parkeren. Ook in deze vijver vis je per dagdeel. Heel vaak zijn er bedrijven die voor een dagdeel een hele vijver afhuren en als wij er zijn is dat ook het geval.

 


Gewoon lekker met het personeel een hengeltje uitgooien onder het genot van een hapje en een drankje.  Er is een redelijk groot parkeerterrein waar je tot voor het restaurant kunt parkeren.beerrestaurant.jpg Later zien we dan ook dat het ook mogelijk is om vlak achter je visplek je auto neer te zetten.  De vijver ligt in putten en ik vermoed dat de klantenkring dus ook uit die omgeving is maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn. Van uit het Westen en het midden van het land komen de klanten om een  dagje te vissen. In de verschillende vijvers worden verschillende hoeveelheden forellen gegooid en ook van verschillende grootte. In de berenkuil worden alle vissen meegenomen ter consumptie. Toen ik er was heb ik meerdere mensen gezien die aan het vliegvissen waren. In de eerste vijver zien we over het algemeen de kleinste vissen. Hier zien we de meeste mensen dan ook met een dobbertje vissen met aas. In het restaurant worden  bakjes met aas verkocht voor deze visserij. Meelwormen zijn het meest gebruikelijk. Ook is het in deze vijver toegestaan om met Powerbait te vissen. Ook in het restaurant is de Powerbait in verschillende smaak en kleur te koop. MEELWORMEN

We hebben twee bakjes met meelwormen tot onze beschikking en we gaan vrolijk ook naar de vijver. Toen we aan het vissen waren vinden we wel dat er wat weinig meelwormen in het bakje zaten. Hoe kon dat nu….Ik had toch duidelijk een vol bakje meegekregen. beermusmeelworm.jpgUiteraard volgde de oplossing op dit vraagstuk snel. Een aantal getrainde mussen waren dus de dieven. Zodra de visser had ingegooid kwamen de dieven aangevlogen en gingen op de rand van het bakje zitten en ze pakten zo snel mogelijk een bek vol met meelwormen en deze werden in een noodvaart naar het nest toegebracht. Het was een vermakelijk gezicht. Een duidelijke vorm van aangeleerd gedrag. Waarom zou je moeilijk doen als je zo makkelijk een bek vol met voer aan kunt slepen. De meest gebruikte methode is daar de dobber met daaronder een aasijn met één of meerdere meelwormen.


beerforelhalen.jpgKNIJTERS EN GOUDFORELLEN

 Op een gegeven moment staat hendrik achter ons en vraagt aan Hugo of hij wil zien waar de vis wordt bewaard voordat hij in de vijver wordt losgelaten. Uiteraard gaan we mee en komen aan bij een heel grote vijver die ook in gebruik is geweest als Belly boot vijver. We zijn daarmee gestopt omdat je er zoveel vis in moet stoppen om een beetje vis door de mensen te laten vangen .Als ik die enorme plas zie kan ik me daar wat bij voorstellen. Nu worden de forellen die met de tankauto worden aangeleverd er voor een tijdje opgeslagen. Er zwemmen werkelijk waar knijters van forellen maar ook prachtige goudforellen die de kleur hebben van de bekende goudwindes. Hendrik vertelt dat de goudforellen worden gebruikt bij wedstrijden. Ze krijgen dan een extra prijs bij het vangen van zo een “goudklomp”. Uiteraard krijgen we deze prachtvissen te zien. Hendrik gooit een handje met korrels in het water en er is een oorlog aan de gang. Hugo  vindt het werkelijk prachtig en je ziet direct dat hendrik gewend is om met kinderen om te gaan. Hij vertelt op kinderlijke manier aan hem hoe het forelvangen en onderhouden in zijn werk gaat. Achterin het complex is de grote vijver die door middel van een net in twee stukken is verdeeld. In één gedeelte zwemmen allemaal giga forellen. Daar zien we ook meerdere vliegvissers staan en ook mensen met dobbers. De prijs ligt voor deze vijver wat hoger maar dan heb je ook wat. beermanbril.jpgForellen van 1,5 tot  Het adrenaline gehalte stijgt werkelijk tot het kookpunt als je die prachtig grote vissen langs ziet zwemmen. In de berenkuil is de regel dat je mag meenemen wat je vangt. Kun je dus goed vissen dan heb je dus mazzel. Ook ik leer deze dag wat. Er staat een jonge vent te vliegvissen en die heeft een polaroid zonnebril op. Door de breking van het licht worden de langszwemmende forellen heel snel zichtbaar. Hij gooit zijn zelfgebonden vlieg in de zwemrichting van de vis en hopelijk bijt deze dan. Terwijl ik met hem sta te praten en ook een paar mooie foto’s maak vangt hij toch vier van die grote kletsers van forellen. In het net voor hem zwemmen er nog een aantal. Hij wil er maar vier mee en iedereen is dan op dat moment zijn vriend. Hij geeft de forellen aan iedereen die ze hebben wil. Het gaat hem om het vangen, dat kun je zo zien. beerbordvijver.jpg
beerindoforel.jpgPRACHTIG GELEGEN

afmsterdam gerekend is de vijver slecht 40 minuten rijden. Je ligt heel dicht bij de snelweg. Door de boomrijke afscherming merk je als je aan het vissen bent niet dat je zo dicht bij de weg ligt. Het park is perfect onderhouden. Schoon en een aparte plaats voor het schoonmaken van de vis. Wat ook direct opvalt is het mooie restaurant wat er bij hoort. De vrouw van hendrik runt dit. Alles wat je in een modern restaurant zou willen eten of drinken is aanwezig.  Ik vind dit echt perfect en we zien dan ook dat heel veel sportvissers even de hengels neerleggen en de inwendige mens gaan versterken met wat lekkers uit het restaurant. Een heel aardige en klantvriendelijk behandeling, het is er gezellig.Ik was er al eerder geweest toen ik met de familie een weekje op de Eemhof was. Hendrik is voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Forellenvijvers. Ik zie aan de overkant van de grootste vijver twee mooi gelegen huizen liggen en ik hoor van Hendrik dat hij bij de gratie van…..zijn huis heeft mogen bouwen vlakbij de vijver. Een prachtige plek  en ik ben een beertje jaloers. Hij kan vanuit zijn woonkamer zowat vissen. Als ik navraag doe bij de andere sportvissers klopt het verhaal van hendrik ook wel . Hij heeft zijn klandizie uit het hele land en allemaal zijn ze tevreden. 
BERENKUILPET Als we om drie uur vertrekken en nog even afscheid gaan nemen van Hendrik en zijn vrouw krijgt Hugo een prachtige vispet met de Beer van de Berenkuil erop. Hij is er als de koning te rijk mee en hij had aan geen betere sportvisser gegeven kunnen worden. Hij gaat er mee naar bed en staat er mee op. Tot overmaat van ramp zat hij er zelfs mee in bad en toen ik vroeg waarom hij de pet ophield in bad was het antwoord. "Hendrik had gezegd”beloof je me dat je hem veel zult dragen! En dat doe ik dus…….Einde verhaal.

 

 

 

 

De Berenkuil is een forelvijver voor het hele gezin met een unieke uitstraling!! Forellenvijver - kwekerij De Berenkuil
Berencampenweg 11
3882 SP Putten
Tel: 033-2452950
Email: h.a.hamstra@berenkuil.com
Website: http://www.berenkuil.com