avliegheader

HUISVLIJT

Duizenden uren worden weer achter de "vice" doorgebracht en de meest creatieve insectimitaties krijgen het daglicht te zien en het water te voelen. De wegkanten van de gemiddelde snelweg ziet er altijd een stuk netter uit omdat de gesneuvelde dieren een goed tehuis vinden bij de doe- het- zelf vliegvisser. Een ieder die net als ik helemaal verkocht is aan deze sport weet waar ik het over heb. Wat geeft het een kick om met een eigen gebonden vlieg een vis te verschalken. Grootte en soort maken allemaal niet uit. De voldoening is het belangrijkste. De voldoening van de werpkunst ( het is niet een gewone werphengel met een normale gebruiksaanwijzing), de soepel uitlopende lijn ( het is niet een normaal stukje snoer, maar een aparte holle of zinkende vliegenlijn),de presentatie van de vlieg ( een natuurlijk gepresenteerde vlieg levert gewoon meer aanbeten op).

 

avliegvisleshugo

ENTOMOLOGEN
U zult verstelt staan van de kennis van insecten bij de gemiddelde vliegvisser. Ze zullen zich terdege moeten voorbereiden op een trip in de polder. Gaan ze met een verkeerd gekozen imitatie aan de slag dan is de kans groot dat er geen enkele vis wordt gevangen. De mooiste les die ik kreeg was in Ierland. Ik heb daar een jaar gewoond en kwam daar in contact met een expert op het gebied van vliegvissen. Een zeer aardige oud vliegenier Guy Wilbey nodigde me uit om met hem te gaan vliegvissen. Hij had werkelijk vier prachtige mahonie-houten doosjes met de mooiste creaturen erin. Wat me direct opviel was, dat de verschillen tussen de vliegen slechts miniem waren. Je moest met een vergrootglas kijken om het te kunnen zien. Hij wist precies welke vlieg wanneer voorkwam in dat gebied. Met de grootste zorg werd een vliegje uitgekozen. Ik mocht er ook eentje uit zijn toverdoos proberen. Op een afstand van een twintig meter uit elkaar wist hij me helemaal gek te maken. Mijn persoonlijke trots en doorzettingsvermogen weerhielden me ervan om direct na tien minuten bij hem aan te kloppen en te vragen wat ik verkeerd deed. Hij viste zowat 1 vis op iedere drie worpen. Prachtig getekende bruine forellen. Uiteindelijk ging ik naar hem toe en vroeg naar zijn vliegkeuze. Hij lachte me toe en vond het knap dat ik zo lang had geprobeerd zonder ook maar een vis te verschalken. Hij koos met dodelijke precisie een vlieg die precies op de voorgaande leek, maar dit keer met iets meer haar op de body. De dag viste we samen uit met heel veel plezier en...groot respect voor mijn gastheer en vriend Guy Wilbey.avliegviceWanneer je met vliegvissen gaat beginnen, vergeet dan niet dat het een kunst is. Totaal niet met 'gewoon' vissen te vergelijken. Geef niet op als het na een paar keer te hebben gegooid niet lukt. Ik heb dagen lang geprobeerd en het lukte voor geen meter. In het begin leek het op paarden mennen en het klappen van een zweep. Wees gerust,iedereen heeft dit meegemaakt. Ik durf gerust te stellen dat het één van de moeilijkste vormen van hengelsport is. Het is ook een sport voor doorzetters. Maar wat is de smaak zoet wanneer je het door begint te krijgen. Neem in het begin een stukje wol als vlieg voordat je mooie vliegen kapot gooit. Neem van mij aan dat de wil om het te kunnen op de eerste plaats komt en het materiaal op de tweede. Iemand die een vliegenhengel van dertig gulden in zijn handen heeft mag niets verwachten. De meeste mensen haken af omdat ze teveel verwachten na de eerste keer. Met een setje van 25 € kom je gewoon niet zo heel ver. Goed om de beginselen van het werpen te leren maar in de praktijk absoluut onvoldoende. Een goede vliegenhengel koop je niet onder de 75€. Weet ook goed wat je wilt gaan doen. Blijf je in de polder of wil je wat meer. Laat je daarin goed voorlichten door je hengelsportzaak, het voorkomt een heleboel ergernis achteraf. aforelvliegpim

 

VLIEGVISCLUB
U zult versteld staan van de vele clubs op dit gebied in Nederland. Er is zelfs een overkoepelende VNV ( Verbond Nederlandse Vliegvissers) met een schitterend lijfblad. Prachtige foto's, goede tekstuitleg, sfeerverhalen, stekken, vliegvisreizen. Een voordeel van zo'n club is dat u mensen ontmoet met een tik voor hetzelfde en met heleboel kennis en ervaring waar je absoluut mee geholpen bent. U kunt georganiseerd met deze groep mee naar de waterkant en je doet er snel vrienden op om eens mee te gaan vissen. Het is echt een schitterende sport met tal van mogelijkheden. Niet voor niets de snelst groeiende hengelsporttak van Nederland. "VLIEG ER EENS UIT"