Door Nico Breevaart

Het schepnet is vaak een ondergeschoven kindje in de uitrusting van een visser. Voor het vissen op barbeel dient een schepnet echter wel degelijk aan een aantal belangrijke voorwaarden te voldoen. Met name als het gaat om het gebruikte materiaal, de grootte en de lengte van de steel.

De barbeel heeft een harde stekel met een soort kleine weerhaakjes in zijn rugvin. Bij het gebruik van een nylon net bestaat de kans dat de barbeel hiermee in de mazen van het net blijft hangen en vervolgens zijn rugvin inscheurt. Een rubber gecoat net biedt hierbij uitkomst. De gladde coating voorkomt dat de weerhaakjes van de vin in het net blijven hangen. Bijkomende voordelen zijn dat het net vrijwel reukloos is en haken gemakkelijk te verwijderen zijn.
aaaaabarbel-nets nico 001                       
Door de coating vrijwel reukloos en haken gemakkelijk te verwijderen.

Voor het optimaal landen van een barbeel is een royaal net noodzakelijk. Ik laat een barbeel na de dril altijd bijkomen in het net. Dit dient dan echter wel diep genoeg te zijn. Met een afmeting van 50x60x50cm voldoet dit Spro net ruimschoots. Daarnaast heeft het net de ideale vorm, waardoor het scheppen heel gemakkelijk gaat.
aaaaabarbel-nets nico 002Ook voor het op adem laten komen en vrijlaten van een barbeel.

Het geheime wapen van dit net is wat mij betreft de aan weerszijde van het spreidblok geplaatste drijflichamen. Hierdoor neemt het drijfvermogen van het net aanzienlijk toe, wat een groot voordeel is op stromend water.
aaaaabarbel-nets nico 003
Comfortabel scheppen, zeker op stromend water.

Een lange steel is een must voor het vissen (vanaf een krib) op barbeel. Je kunt met een lange steel de vaak natte en dus verraderlijke basaltblokken vermijden. Daarom gebruik ik dit net in combinatie met de Spro Prion telescopische steel met een lengte van 3 meter.
aaaaabarbel-nets nico 004
Super voor vis én visser.

Dit net voldoet dus aan alle eisen die aan het barbeelvissen gesteld worden, rekening houdend met het welzijn van de barbeel én het gemak voor de visser!

Nico Breevaart

Voor meer informatie over schepnetten, ga naar http://www.spro.eu/NL_NL/category/nets/