DE MAGISCHE KRACHT VAN BROOD.


Brood daar zit wat in. Kennelijk hebben ze het bij het rechte eind op de reclame want het vangt al honderden jaren als de beste en is na maden het meest gebruikte aas in Nederland. Alle niet-roofvissen worden er aan gevangen. Waarom eigenlijk? Heeft brood nu zo een expliciete geur? Of waarschijnlijk een bijzondere smaak? Nee in beide gevallen word ik nu niet bepaald wild enthousiast. Toch ben ik het gaan onderzoeken.

 STRUCTUUR

 Als we een stukje schuimrubber in het water leggen met dezelfde structuur als brood volgt er geen reactie. De vissen komen wel kijken, beroeren het ook maar is dan ook alles mee gezegd. Wanneer we een watje in het water hangen met broodextract dan zien we dezelfde reactie als hierboven.
De vis is niet bereid het op te nemen. Als je een schuimrubber stukje in een suikeroplossing hangt -brood is ook flauw zoet- dan wil de vis het ook niet opnemen. Kortom de structuur van het aas, de smaak van het aas en het gevoel in de mond zijn uiterst belangrijk. Hangen we namelijk een dotje draadwier in het water met de smaak van suiker pakken de grotere voorns het wel zonder probleem.

 VORM

Heel erg belangrijk is de vorm van het aas. Heel vaak als ik de hond uitlaat kijk ik naar de jongetjes die bij het bruggetje zitten te vissen. Ze krijgen vreselijk veel beet, maar het werkelijke rendement is zeer laag. Een ieder die me een beetje kent die weet dat rendement in de visserij voor mij heel erg belangrijk is. Je maakt mij niet wijs dat je niet liever veel vangt dan weinig. Als kinderen zien dat hun inspanning vruchten afwerpt dan zijn ze eerder voor het sportvissen te porren dan wanneer ze niets vangen. Met een zeer simpele ingreep is dit verholpen en gaan de vangsten omhoog. Vaak moet het haakje  worden verwisseld voor een kleiner type.


 U kent de haakjes voor de jeugd misschien nog wel…De meeste van ons hebben er ook mee gevist. Toen ik als tienjarig jochie begon met wedstrijdvissen bij de plaatselijke hengelsportvereniging was het goudkleurige haakje van Le Lion d’ Or ook mijn haakje. Totdat ik in contact kwam met Rein van Rutten. Ik had zowaar de stoute schoenen aangetrokken en deze uiterst sympathieke wedstrijdvisser een brief geschreven dat ik net zo goed wilde leren wedstrijdvissen als hij. Ik werd uitgenodigd en mijn vader bracht me naar hem toe. Al snel werd het haakje ter discussie gebracht en hij gaf me een veel beter alternatief.  Een haakje met bledje met een dunne steel waardoor de maden veel langer bleven leven en niet stuk werden geprikt. Als we met brood visten werd  het "balletje" vervangen door een vlokje of een plukje brood. Je moet natuurlijk het vlokje vaker vervangen dan een balletje maar daar staat tegenover dat je er veel meer mee vangt.
Wanneer je in een opstelling kijkt hoe vissen brood opnemen zie je dat de vis niet bijt in het aas, maar dat het als het ware naar binnen wordt gezogen.Een zompig nat geweekt stukje brood gaat veel beter naar binnen dan een keiharde knikker.


SMAAK

 Wanneer het aas te hard is en geen fijn gevoel  in de mond  geeft dan wordt het aas onmiddellijk uitgespuugd. Toch zegt de smaakzin dat het goed eetbaar is en de vis probeert het nog een keer. De dobber vliegt steeds heel even onder maar komt met dezelfde snelheid weer boven. U begrijpt dat we snel de harde ronde vorm moeten laten varen en er zachtere alternatieven voor in de plaats moeten nemen. Wij hebben ook liever een zacht vloerkadetje dan een keiharde deegbal. Hij leerde me ook dat in de koudere jaargetijden de vis best te porren was voor een goed deegje. Weer werd de substantie getest op kneedbaarheid en vooral smaak. Het eindproduct werd in een deegspuit gedaan en ik zag toen al heel grote verschillen.

Hij liet me een deegje proberen waar hij een hennepgeurstof aan toe had gevoegd. Hij ving met het gewone deegje minder dan ik met zijn goede hennepdeeg. Toen we wisselden  met aas zag ik dat het bij hem beter ging dan bij mij. Geurstoffen zijn zo belangrijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jammer dat er bij de enige discipline ( zeevissen) nog steeds geurstoffen verboden zijn en bij iedere andere discipline niet. Wie kan me daarop een antwoord geven.

Brood heeft nog steeds voor velen iets simpels…je kunt het overal krijgen en je kunt er onnoemelijk veel vis mee vangen. Zelfs op zee zijn er vissen mee te vangen. Iedere niet-roofvis is ermee te verleiden, als je het maar goed doet. Als een simpel stukje brood zoveel vissen kan foppen wat denk je dan wel niet wat een geprepareerd  stukje brood teweeg kan brengen
Wie heeft er nog nooit een drijvende korst brood genomen en er de karper mee bedrogen? Brood is iets gewoons en toch heeft het iets magisch. “Geef het volk brood en spelen”werd er in het oude Rome al gezegd. Men kan niet leven van brood alleen , maar het is wel broodnodig  om van brood iets “magisch” te maken