brasem_met_uitslag
WINTERVISSERIJ

De meest geharde vissers kunnen er over meepraten, vissen in de winter is schitterend maar absoluut geen pretje. Met de ijzige wind in je smoel een paar visjes vangen van de pier of van het strand. De meeste hengelaars draaien zich nog een keer om en slapen liever door. IJzel in je baard en haren,  gevist zal er worden. De kledij is aangepast  om het op zijn minst niet koud te krijgen. Er ligt enige logica in om gedurende deze periode lekker binnen te blijven vliegen te binden of een nieuwe hengel te bouwen. Voornamelijk zullen de wintervissers zich op de roofvis en de zeevisserij storten. Natuurlijk zitten er fanatieke karpervissers langs de waterkant maar het haalt niet bij het voorjaar of de zomer. De paling en de vliegvisserij op witvis liggen helemaal plat.

 

WELKE VISSERIJ IS NU GESCHIKT

Het water warmt redelijk snel op en dit geeft het startschot voor honderden c.q. duizenden water insecten, amfibieën en vissen om zich voort te planten. De stofwisseling van de meeste dieren vliegt omhoog en zo wordt de vraag naar voedsel ook groter. Waarin de winter geen staart viel te vangen vang je nu een net vol. Waar je in de rivier geen visje in de winter zag stijgen gonst het van de insecten en het water komt weer totaal tot leven. De vissen gaan over tot paaien en dat gaat vaak gepaard met de nodige beschadigingen en paaiuitslag. U kunt goed bij de bovenstaande brasem deze uitslag zien.Het zijn heel kleine harde benige puntjes die over de hele vis te vinden zijn. Niet doodslaan zoals ik een man in de polder van Assendelft zag doen. Toen ik naar deze vreemde daad vroeg was zijn simpele antwoord dat de brasem een schimmelinfectie had en hij geen verdere verspreiding wilde in het water. Hij gaf maar het voorbeeld van het ruimen van dieren tijdens de vogelgriep en de varkenspest. Toen ik de beste man met de paaiuitslag theorie om zijn oren sloeg voelde hij zich schuldig.....Helaas voor deze arme brasem......Hij doet het in het vervolg gelukkig niet meer. De feedervisserij, brasemvisserij vliegvisserij en niet te vergeten de palingvisserij kunnen weer naar hartelust uitgeoefend worden.  voornjaarsart

AFSTAND

Waar je in de zomer en herfst in het relatieve diepe warme water moet wezen kun je in het voorjaar het best in de buurt van de kant blijven. Het water is daar veel warmer dan in het nu koudere diepe water. Het water is daar wel wat groener maar dat hoeft niet een nadeel te wezen. De meeste vissen hebben in het binnenwater slechts een paar decimeter zicht. De meeste vissen gaan af op de lucht. Zoek de vis dus niet ver weg. Onder de kant ziet in het voorjaar het voedsel. Het vissenbroed doet zich te goed aan algen en plankton. En de grotere exemplaren volgen deze natuurlijke migratie.  

DIERLIJKE AASSOORTEN

Probeer eens in deze tijd van het jaar dierlijke aassoorten. De vis heeft in de winterperiode een grote aanslag gepleegd op hun vetreserve. Door het eten van dierlijk voedsel vullen ze dat het snelst aan. Voor de brasem werkt dan ook heel goed een cocktail van maden en mestpieren. Ook een deegje van bloedmeel en witbrood is heel doeltreffend. De immer vangende made is nu topaas. Jammer genoeg  mag er nu niet meer op de roofvis gevist worden maar een goede brasem op een groot water of een karper op de korst verzacht een hoop.
voorjkarper 

Niet alleen het vissen heeft in deze periode zijn charme. Alles komt weer tot leven en alles wat groen hoorde te zijn wordt weer wakker. Niet alleen het vissen kan me bekoren maar ook deze zeer belangrijke facetten in sportvisserij dragen bij aan deze schitterende periode.