TANDPASTA

Iedereen die veel langs de waterkant komt weet van het verschijnsel dat de geleideogen groen worden door de oxidatie. Heel lelijk en schadelijk voor de ogen. Een simpele oplossing is het schoonmaken met een klein beetje water en tandpasta.Perfect worden ze weer en het is absoluut onschadelijk voor de ogen.


STINKGEUR

Ik zag in Noorwegen de schippers water gras en zand gebruiken om hun handen schoon te krigen. Volgens hen kreeg je schone handen door het zand met water maar geurvrije handen door het gras..


ZEEZOUT

Als u vis gaat roken moet u echt in plaats van gewoon zout eens zeezout proberen. het geeft een nog betere smaak aan uw vis.


HONINGOLIE.

Wanneer je het vismes in je koffer en je fileermes echt  scherp wilt hebben dan moet u echt een keer de sijpsteen pakken en er een beetje honingolie op doen . Het werkt echt fantastisch en je mes blijft bijna onbeschadigd. Vergeet nooit dat je altijd rondjes moet draaien met het mes.

 

TALKPOEDER.

Wanneer u over een paar echt rubberen laarzen beschikt, dan is het grootste probleem dat ze uitdrogen. Deze laarzen zijn vaak veel duurder dan de kunststof laarzen. De pasvorm is echter perfect en het comfort is ongelofelijk goed. Des te meer een reden om ze in goede staat te houden. Wat heel goed werkt is met een  beetje talkpoeder de laarzen in te smeren. De conditie van het rubber blijft perfect.

 

DRIJFANKERS.

Wil je op snoekbaars gaan vissen met een pilker of ander vertikaal gevist kunstaas dan werken de drijfankers perfekt. Je  driftsnelheid wordt  afgeremd waardoor het kunstaas scherper gevist kan worden. Heel makkelijk  zijn deze drijfankers  zelf te maken door een jerrycan te perforeren en dan met water te vullen. Aan een touwtje van een meter of vier werkt het heel goed.

 

DROGE HAKEN

Wie kent het probleem niet dat er plotseling uit je viskoffer, net op het moment dat je ze nodig hebt een dotje verroeste  haken tevoorschijn komt. Heel goedkoop en volledig afdoende is het om in een doosje met haken  een aantal rijstkorreltjes te doen. Ze blijven kurkdroog.

 

CALEMARES.

Dat de grote dode aasvis goed werkt  voor de grote snoek is al langer bekend, maar  dat dit ook  heel goed gaat met de squid of calemares zal bij de meeste mensen niet bekend zijn. De doosjes met de inktvisjes zijn op de markt te koop voor 7 a 8 gulden per kilo. Je kunt er een aantal meenemen  en de rest mooi ingevroren laten. De lucht is waarschijnlijk erg aantrekkelijk voor de snoek en de snoekbaars.

 

PRIEM

Waarschijnlijk hoef ik een beetje sportvisser niet meer te vertellen dat er tegenwoordig erg veel gevist wordt met gevlochten lijn. Uiteraard is dit een geweldige verbetering voor bepaalde visserijen. We weten echter ook dat wanneer het in de knoop komt er meestal een knoop ontstaat die zelfs Houdini in verlegenheid brengt. Een heel handig hulpmiddeltje is een kleine priem in je vistas meenemen.

 

SILICONENSPRAY

Wanneer u gevist heeft dan kunt u er zeker van zijn dat er altijd water op de hengel en de molen komt. Wanneer u op zee vist dan hoef ik u niet de gevolgen te vertellen op langere termijn. Wanneer u  de hengels en de molens een klein  beetje inspuit met  siliconenspray maakt u als het ware een filmpje over de blank. Een perfecte bescherming voor het dure materiaal.

 

KOGELVIS.

Wist u dat er een vis (kogelvis ) bestaat die in Japan gegeten wordt. Wist u ook dat deze vis na verkeerde bereiding  de dood veroorzaakt bij de onfortuinlijke eter. De koks moeten een speciaal brevet halen  voor het bereiden van deze vis.

 

LEEFNET

Voor de mensen die niet naar het programma VisVisie hebben gekeken toch nog maar even het volgende. Er is proefondervinderlijk  bewezen  dat  vissen in een GOED leefnet veel minder schade ondervinden dan  men zou denken.  Stalen netten en netten met grote mazen zijn uit den boze.

 

TIJGERBALSEM.

Wat nu weer. Een  masseermiddeltje op een sportvissite. Bij toeval werd ontdekt  dat  de sterke lucht  van dit smeerseltje een positieve uitwerking heeft op vissen. Ook de maden werden veel actiever wanneer ze in contact werden gebracht met  dit goedje. Kijk a.u.b. uit met de ogen. De handen moeten zeer goed gewassen worden want wanneer je met tijgerbalsenhanden in je ogen zit of toevallig een plasje moet plegen en uw sigaartje in de handen hebt dan zult u Zeker dit artikeltje onthouden. Het doet ECHT pijn.

 

VRIESKOUDE.

Volgens wetenschappers is de verstervingsmethode voor vissen zo goed als pijnloos. De vis  wordt levend is de vriescel gelegd waardoor de lichaamsprocessen  steeds minder worden. Wanneer u dit doet  moet u  de vis wel minimaal vijf uur in de vriescel leggen want bij een aantal keren bleek aal  na drie uur ( na halfbevroren te zijn )  weer totaal terug te komen in de oorspronkelijke fysieke staat en weg te zwemmen.

 

KRACHTLIJM.

Zeker een van de betere uitvindingen van de laatste decennia. Wanneer  een topoogje  losschiet of iets anders moet ter plekke gelijmd worden dan is dit de reddende engel. Een must in iedere viskist.

 

JAARRRINGEN.

Net zoals elke boom u kan  vertellen  hoe oud hij is  kan bijna elke vis ook vertellen hoe oud hij of zij is. Net achter de schedel, nog net voor de ruggegraat  zitten twee schijfjes de otolieten.Deze schijfjes zijn de exacte leeftijdsbepalingen bij een vis.  Je zult om deze orgaantjes te pakken te krijgen de vis moeten doden. Uiteraard doen we dit niet. Neem één schub mee naar huis en bekijk hem met een vergrootglas of met een microscoop. Je ziet heel mooi de verschillende laagjes en je krijgt zo een goed beeld van de groeisnelheid van de vis en van de conditie van het water.

 

ZELFMAAKKUNSTAAS.

Wat perfect werkt voor de baars en de snoekbaars zijn de sandeels gemaakt van siliconenkit in allerlei kleuren. Op een glasplaatje doe je een streepje siliconenkit en wacht een uurtje. Met een scheermesje lossnijden en op een een twisterkop zetten. Kost bijna niets en werkt perfect.

 

LASDRAAD.

Op zee worden zeer veel afhouders gebruikt. Een zeer goede afhouder kunt u maken van de roestvrijstalen lasdraadjes. De dunne afmetingen zijn het beste en ook het makkelijkst te verwerken.

 

PIETERMANNEN.

Waarschijlijk kent u deze kleine kustbewoner wel uit de krantenberichten. Dit visje is behalve heel mooi ook heel giftig. Wanneer je geprikt wordt zwelt de hand op en wordt rood. Daarna wordt de hand bijna gevoelloos. Het kan zelfs gepaard gaan met koorts. Volgens een oude visserman was het remedie drie blauwe pissebedden naar binnen slikken met een beetje water. De koorts nam dan absoluut  af. Volgens de redactie lijkt het een beter idee om gewoon voorzichtig met deze beestjes om te gaan. Pissebedden eten is ons inziens niet zo een heel

verheffend  vooruitzicht.

 

VISSEN OP DE BONNEVOOI

Dit zal waarschijnlijk alleen van nut zijn bij het vissen op zee, maar maak niet de fout om zomaar naar de kust te rijden en er al van uit te gaan dat de plaatselijke hengelsportwinkelier pieren in voorraad heeft. Bel altijd en bestel, want er is niets zo frustrerend als je weet dat er wordt gevangen en je komt aan en er is geen aas.

 

ALGENGROEI.

Nu dat het verboden is om de roodbruine anti fowling te gebruiken op de onderkant van de boot is er nog wel een alternatief om de onderkant van de boot redelijk algenvrij te houden. Twee tot drie per jaar de onderkant in een goede laag met autowas en het scheelt een slok op een borrel.

 

URINELUCHT.

Waarom krijgen de meeste hengelaars ruzie met moeder de vrouw als er maden in de koelkast staan, ook al zijn deze goed verpakt en zijn de ontsnappingsmogelijkheden nihil? Juist, op den duur gaan ze zeer penetrant ruiken en dit is geen pretje. Een heel simpel middel is om bij verse maden wat extra maizena en wat rijst toe te voegen. Weg onaangename geurtjes.