MADEN OP EEN BEDJE VAN ............Wanneer ik de krioelende massa larfjes voor me zie dan heb ik altijd iets van “ Hoe is het mogelijk dat de vissen ze lekker vinden”?

.Lijkenpikkers in de zuiverste zin van het woord. Is het misschien het kronkelende beestje wat de vis aantrekt?

 

AANTREKKINGSKRACHT

Als de maden na een tijdje aan de haak dood zijn is het ook tijd om ze te verversen…..Wat is het dat een vis aantrekt. Bij meerdere proeven in een aquarium blijkt de vis veel minder belangstelling te hebben voor een dode made dan voor een levende.

 Een dode made op de bodem van het aquarium wordt bij toeval opgemerkt  een speciale lucht zit er dus niet aan. En laten we eerlijk zijn een zakje of doosje maden ruikt nu niet bepaald verfrissend.

 

KLEURSTOFFEN

Al een hele tijd weet men dat wanneer men een rode kleurstof aan de maden toevoegt dat de maden opeens beter gaan vangen. Waarschijnlijk worden de vissen door de rode kleur meer aangetrokken dan door de ordinaire witte kleur. Er zijn ook gele maden en groene maden bekend. In Engeland zijn tientallen keren proeven gedaan met verschillende kleuren maden. Ik heb zelfs groene maden gezien. Groen blijkt namelijk onder water tot de best zichtbare kleuren dus dacht men door een groene made te gebruiken de vangsten wel omhoog zouden schieten.

Inderdaad werd er meer op gevangen maar  niet bepaald spectaculair meer.

Alle kleuren zijn inmiddels de revue gepasseerd en we kunnen stellen dat de kleuren inderdaad uitmaken maar om nu echt te stellen dat het werkelijk veel  uitmaakt dat zou teveel van het goede zijn

 

GROOTTE

Net als bij de roofvissen wil de grootte van het aas ook nog wel eens uitmaken. In de winter is de stofwisseling bij de vissen lager dan in de zomer. Veel vissen zullen dus om energie te sparen liever een grote prooi nemen dan een kleine.

 De opbrengst aan energie voor de vis in de winter  moet altijd hoger zijn dan de investering. Met deze wetenschap kun je dus ook een aantal mogelijke negatieve factoren elimineren.

Een visser die beslagen ten ijs komt heeft meestal meer resultaat dan een visser die het neemt zoals het komt.

 

GEURSTOFFEN

Een ieder die me kent weet dat dit een stokpaardje voor me is. Ik geloof absoluut in geur en smaakstoffen. Ik  vind het ook verschrikkelijk jammer dat het verboden is door de NVVS bij de wedstrijden op zee. Waarom…. Omdat het gebruik van geurtjes het mogelijk zeeziek worden in negatieve zin zou beïnvloeden. Gewoon belachelijk. Maak dan de regels omtrent de geurstoffen voor zoet en zout gelijk.

 Geurstoffen zijn zeer belangrijk. Hoe zou een zalm of een paling de reis terug kunnen vinden als er geen goed ontwikkeld reukorgaan zou zijn. Waarom heeft een goede rubby-dubby zo een impact op haaien…. Juist ze worden gelokt door de lucht.Zoetwatervissen  zijn gek op de vers de vase maar u weet ook dat het verboden is om bij veel wedstrijden te vissen met dit wonderaas. Het is heel erg duur en om nu iedereen een eerlijke kans te geven stelt men dan eenheid in aas. Dan moet de trukendoos open. U kunt op een heel gemakkelijke manier de maden een onwijs lekker geurtje meegeven, een geurtje dat werkelijk onweerstaanbaar is voor alle vissen. Haal bij de aquariumzaak een aantal porties met voermuggenlarven vers of ingevroren.Het geheel in de blender en vang het vocht op. Een kleine hoeveelheid fijn zaagsel in een bakje en schenk het rode vocht erbij zodat dit opgenomen wordt het fijnehoutstof. De maden erin en een paar dagen in de koelkast.

Ga voor het vergelijk met een vismaat langs de kant zitten  vlakbij elkaar en gebruik hetzelfde voer. U zult uw ogen niet geloven, wedden dat u een ander leefnet moet kopen.