Vies  en  Lekker Het was een heerlijk lenteweertje.Ik zat aan de dijk, aan zee, een lekker middagje te vissen.Ik had net voor het eerst ingegooid en verwachtte zeker wel een paar  aanbeten, want vorige week had ik hier ook gezeten, en toen bleek het een comfortabele- en visrijke stek te zijn, dus ik had er goed zin in. Het mooie van deze stek was ook dat je je auto vlak achter je op de dijk kon zetten, en maar een paar stappen hoefde te lopen en dan zat je als een vorst op je stekkie. Ik monteerde een  versgeknoopt onderlijntje en pakte een enthousiast kronkelende zager uit m'n koelboxje,  maar...... op het moment dat ik die zager aan de haak prikte, spoot er een smerige straal zager-sap .... precies over de mouw van m'n fleecevest, en was ik binnen drie tellen bevuild.

Maar goed, dat hoort erbij, en de zager belandde al gauw op de zanderige zeebodem, waarna ik mijn loodje langzaam binnendraaide, op zoek naar een hongerig hapgraag visje... Ik hou de hengel in m'n hand en binnen de minuut krijg ik een enorme slapvaller , waarop ik snoeihard aansla en meteen met een hoepel-hengeltje in de hand sta. Dat gaat goed zo, en belooft wat voor de rest van de middag. Er komt een maats gulletje bovenwater, dat wel mee kan voor in de kibbeling,  maar...... op het moment dat ik die gul in z'n nek grijp, spuit er een smerige sliert gullen-stront precies in het kruis van mijn pasgewassen visbroek, en sta ik dus binnen de minuut met een meurende kwak stront op m'n gulp.

 Dat gaat lekker zo. Maarja, wij zijn niet uit het slechtste hout gesneden, dus gewoon afpoetsen met een lappie, en doorvissen met die hap. Alleen blijkt er in mijn hele visbepakking slechts 1 petieterig klein oudbelegen zakdoek-achtig lapje te zitten, dus daarmee kun je niet echt veel schijt afpoetsen.What the heck, gewoon opnieuw beazen, zelfde plekkie ingooien en vissen geblazen.Het duurt een poosje voordat ik weer beet krijg, en in de tussentijd schenk ik maar even een bakkie cuppasoep, en zit daar net lekker aan te slobberen,... zwiept die hengel van me bijkans uit de steunen door een heftige aanbeet, en ik ben nog nèt op tijd om in een reflex de haak te zetten,maar ..... op het moment dat ik m'n hengel naar achteren zwiep, klotst de kerriesoep uit m'n mok omhoog en sproeit als een gele douche over alle plekken op m'n fleecevest waar nog geen zagersap zat.... Maar wèl hangen dus ! Een leuk dingetje. Zeebaarsje misschien ? En ja hoor, een prachtig zilverschitterend zeebaarsje komt boven de golven, dat luchtig gehaakt zit en dus weidelijk teruggezet gaat worden,  maar ...... op het moment dat ik die stekelige vis bij z'n schubbenlurven pak steekt er zo'n gemene rugstekel van dat kreng pijnlijk diep in m'n linkerduim, waarna die snee knap begint te bloeden en ik naar een pleister moet gaan zoeken. Maar die heb ik helaas niet bij me, want die liggen nog thuis in de schuur. ... dan maar dat zakdoekje eromheen waar ik net die gullenstront mee afvoog, want nood breekt wet en je moet toch een doekie hebben tegen 't bloeden.In het halfuurtje daarna doe ik het even rustig aan , want het werd nu onderhand wel een hele smerige boel hier, en zó was het wel genoeg geweest met de smurriebendetroepzooi. Ik viste natuurlijk stug door, en gelukkig duurde het niet zo lang of ik zie een duidelijk tikkie op m'n hengeltop dat meer verraadt dan alleen krabbengeknabbel.

Dit is een betere vis, dus nu wel even heel goed blijven opletten !

..... Op dat moment komt er over de dijk een auto aangereden.....Ik staar gefocust naar het knaloranje quivertopje van mijn hengel en wacht als in trance op het volgende teken van leven...... de auto die kwam aangereden stopt vlak achter mijn stek en ik hoor een autoportier openklikken......Op dat moment krijg ik een loepzuivere dreunaanbeet waar je nog nachten van wakker ligt en hang ik acuut met vol vermogen in een doorbuigende hengel, waaraan echt een héle beste vis moet hangen, want ik krijg het zaakje bijna niet binnengedraaid .......... vanuit de auto vlak achter me op de dijk klinkt een stem :" Meneer wilt U mij misschien even helpen ?" ......Nee zeg !.. ik ben nu eventjes héél druk bezig en heb nu zéker geen tijd voor wissewasjes.Ik moet echt zwaar in de hengel leunen en voel dat dit een hele knappe vis is,en na veel pompen en zwoegen komt er inderdaad iets loodzwaars bovenwater.... ..... het is een paling, en niet zo'n ukkie ook ! ... maar ... nu nog proberen om hem probleemloos uit het water te tillen, want dit is een kronkelende slang van 80 cm en die zijn niet voor de poes !" Meneer, hebt U even tijd voor mij ?" ......... Nee natuurlijk niet, je ziet toch dat ik druk bezig ben !Ik til de enorme paling met moeite uit het water... en zwaai hem op de kant waar hij spartelend in het  gras valt en ik er dus snel bovenop moet duiken, voordat hij weer terug glijdt in het water...Ik duik voorover en grijp de vechtende paling bij zijn gladde glibberlijf, en terwijl zijn kronkelende staart een dik onuitwasbaar slijmspoor trekt over mouw, probeer ik snel een vuilniszak te pakken om die vechtende fietsband definitief tot zwijgen te brengen, maar ik weet niet of je al eens geprobeerd hebt om met 1 hand een vuilniszak te openen...." Meneer,  zou U dit óók even willen vasthouden ? " .........Vasthouden ?.....  wát nou vasthouden ....?Ik worstel de paling in de vuilniszak en leg er haastig een knoop in ....... en dan heb ik eindelijk tijd voor iets anders......... en terwijl ik mijn handen ( waarop een taaie stinkende slijmsmurrie zit geplakt, van zagersap, gullenstront, kerriesoep, bloed en palingslijm ) aan het gras probeer af te vegen.....kijk ik eindelijk achterom naar de auto op de dijk........ ........... en wat zien ik   ???............