azeelandheader                                                                                                                                 


Luctor et Emergo....De lijfspreuk van de Zeeuwen. ( Ik worstel en kom boven ) Een land om trots op te zijn en een geweldige plek om je vakantie eens binnen Nederland te vieren. Ieder jaar proberen we toch om het zo te combineren dat er voor iedereen wat leuks te vinden is. De dames vinden lezen en marktjes leuk en de mannen vinden vissen en garnalen vangen leuk.....azeelandtandenzoeken                                                                               

Het werd dit jaar Nieuwvliet-Bad in de provincie Zeeuws Vlaanderen. Lekker vlak bij zee en alle leuke dorpjes op een steenworp afstand en op tien minuten rijden met de auto zit je al in Belgie. Het leuke van de stranden in Zeeuws Vlaandereren is het zoeken naar prehistorische haaientanden met een speciale zeef.
Mijn broer Ruth had voor de kinderen ieder een zeef gemaakt en dat heeft echt honderden tanden opgeleverd van 1 cm tot 5 cm grootte. Honderden mensen zie je dan ook met laag water naar deze 250.000.000 tot 400.000.000 jaar oude overblijfselen van oerhaaien zoeken en in iedere souvenierwinkeltje zie je ze liggen. Exemplaren van 20 cm hoog lagen er in de vitrine.....azeelandzwartepolder                       

Camping de Pannenschuur van de Roompot....

Een middelgrote camping met ruime plaatsen. Vlak aan zee gelegen en met het vouwfietsje was ik binnen 5 minuten op mijn visstekken. Het gebied heette de zwarte polder met daarin een groot natuurgebied. Toen ik er was  1 - 13 augustus waren ze net bezig met het verhogen en versterken van de zeewering. In het binnenmeertje linksonder de hoofdletter "N" op de foto links wat met eb helemaal droog kwam te liggen kon je slikzagertjes, witjes en pieren steken zoveel als je wilde.
Ik ben vaker voor een artikel in Zeeland geweest o.a in Domburg ook van de Roompot. Daar was alles om door een ringetje te halen. De caravans, het sanitair en het allerbelangrijkste...... de vangsten. Ik heb daar 6 jaar geleden tijdens de vakantie zoveel tongen gevangen dat mijn vrouw Marieke vroeg of ik nu maar eens een keertje naar de slager ging omdat de gebakken tong haar neus uitkwam. Hoe decadent kan het zijn.....Nu in Nieuwvliet terechtgekomen en daarop de camping de Pannenschuur een plaatsje geregeld. Geen goedkope camping maar wel mooie ruime plaatsen. Het enige wat ik echt heel erg vond was het sanitair.....Een Belgische gast heeft foto's gemaakt en zei deze te zullen opsturen naar de directie van de Roompot. Ikzelf heb kots van opgeschoten jongelui bijna een hele dag in een gootsteen zien staan. azeelandfampannenschOm vijf uur 's middags stonken de wc's naar ammoniak en een neergelegde peuk heeft daar bijna drie dagen gelegen. Als ik zag hoe de mensen hun werk deden......Laat ik maar niet in details treden. Ik heb netjes met de mevrouw die de leiding daar had hierover een gesprek gehad en gezegd dat ik het ook zou melden. Hopenlijk wordt er in de toekomst wat aan gedaan omdat bij mij in de buurt, dan praat ik over tien tenten en caravans, iedereen erover klaagde. Vijf mensen vertelden dat ze het hadden gemeld bij de receptie, maar de mevrouw zei dat ze het nog nooit had gehoord. Het was te vies voor woorden. Had dan maar gezegd, het spijt me en ik ga er direct achteraan, nee ik overdreef en het werd echt iedere dag gecontroleerd. Misschien dat ze even de kunst moet afkijken bij de vestiging in Domburg, daar hebben ze een ander idee over controle en hygiene.

Hengelsportmogelijkheden.....
Dan maar schrijven over iets waar ik juist wel weer supervrolijk van werd. Wat doe je in een gebied wat je niet kent...je gaat op pad om een boekje ( badkoerier) te regelen waar alle dingen in staan die je moet weten in dat gebied en vooral in de tijd dat je er bent. De meiden gingen direct op zoek naar zomeravond en boerenmarkten en niet te vergeten de rommelmarkten en ik zocht direct de dichtsbijzijnde hengelsportzaak. Toen vond ik gelijk  in de Badkoerier "De Zeebaars" in Cadzand-Bad. Een schattig klein plekje op een paar kilometer van Nieuwvliet. Aan een boulevard onder appartementen lag de winkel. azeelandtanjaCIEwinkel              

Sjaak en Tanja Verhage runnen het relatief kleine winkeltje "De Zeebaars" met als slogan "Catch it Easy"maar oh wee, wat kun je je vergissen in dit winkeltje. Werkelijk alles op het gebied van zeevissen en een klein gedeelte zoetwatervissen is aanwezig. Je kunt zien dat het grootste accent op het zeevissen ligt omdat de winkel praktisch aan de zee ligt.
Je hoeft het duin maar over en je staat op een topstek. Allebei zijn het schatten en toppers van mensen en ik heb meerdere malen met bewondering staan te kijken als er klanten geholpen werden. Dit was pure klantenbinding. Of er nu een jongetje voor 50 eurocent maden kwam of een man voor een zeehengelset, iedereen kreeg evenveel aandacht en supergoed advies.azeelandaaskastCIE Sjaak is een winkelier met een grote kennis over het zeevissen en dat merk je ook aan de inrichting. Ik heb echt honderden hengelsportzaken bezocht maar zoveel soorten prachtig vers zeeaas ....ongelofelijk. In de winkel staat een grote koelkast en achter heeft hij bladen vol met pieren zagers , krabben, tappen, slikzagertjes, witjes en ander vangend aas. Hij heeft top, midden en laagsegment hengels. De tophengels zijn van het befaamde Portugese topmerk HIRO.Natuurlijk hangen de andere grote merken ook in de zaak. Het assortiment met accessoires zoals onderlijnen, lood , haken en wat al niet meer is echt giga en van superieure kwaliteit. Hij is op dit moment bezig met het opzetten van een hengelsportwebwinkel waar je ook online kunt bestellen.Zelfs ik zag er nog dingen die ik niet in onze omgeving kon kopen en was dus ook blij met het nieuws van een mogelijke webwinkel.  
 Ik denk en dat zeg ik met twee vingers omhoog dat hij één van de meest gesorteerde winkeliers is als het gaat om zee. Van Belgie en Nederland komen ze naar zijn winkel en ik heb het van de tien keer dat ik afgelopen twee weken bij hem in de winkel ben geweest nooit stil gezien. Altijd zijn er klanten.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst 
azeelandkinderdag

Op een gegeven dag ging ik aas kopen en toen vroeg Sjaak aan mijn zoontje Hugo van 11 jaar of hij zin had om op de kinderdag mee te vissen. Het zal een paar dagen later worden georganiseerd na winkeltijd vlak in de buurt bij het Zwin.
Hij straalde helemaal toen hij de uitnodiging kreeg. Er zou voornamelijk op zeebaars worden gevist. Niet van die grote natuurlijk, maar op kleine scholenbaars die daar met opkomend tij perfect te vangen zou zijn. Een aantal mensen van het Catch It Easy wedstrijd-team van Sjaak zouden helpen met deze happening. Op de desbetreffende avond stonden er 15 dolenthousiaste kinderen te wachten. Als er geen hengels waren kregen ze een hengel van Sjaak. Aas was geregeld. Dit was echt klantenbinding en de kinderen vonden het prachtig....Het was geen wedstrijd maar iedereen wilde natuurlijk vangen. De teamleden hielpen met lijntjesknopen en met uitleg. Hugo vroeg de mensen de oren van hun hoofd. Vooral het verhaal van Filip Galens uit belgie heeft indruk gemaakt. Hij vertelde dat hij ongeveer 100.000 kilometer per jaar rijdt naar Noord Frankrijk om slikzagertjes te zoeken. Hij stond hoog in de Belgische competitie en heeft heel veel indruk gemaakt op Hugo. Een onwijs sympathieke kerel. azeelandkindhugo

Het kriebelde om mee te doen. Natuurlijk mocht dat wel maar ik vond het kijken naar die enthousiaste kinderen nog veel mooier. Direct na het ingooien rammelde de nieuwe SPRO zeebaarsstok en de slikzagertjes op haakmaatje Gamakatsu 10 werden al snel gegrepen.
Binnen 20 minuten hadden alle kinderen vis en het was gewoon feest. Allemaal kleine zeebaarsjes en een enkel platvisje vormde de buit. azeelandhugoklzbaarsAlles werd netjes onthaakt en teruggezet. Helaas vond iemand boven dat de kraan moest worden opengezet met als toegift een onvervalste stortbui, onweer en storm. Hugo had inmiddels al 11 zeebaarsjes en een mini botje gevangen en vond het prachtig. Die kleine baarsjes pakken het aas al net zo hard als hun vaders en moeders, maar daarover later meer.
Gelukkig nam Sjaak een juiste beslissing. Het zwinfeest werd afgeblazen gezien het mogelijke gevaar met carbon hengels op een open strand. Het kwam met bakken uit de hemel. Wat zonde wat zonde......Het begon zo leuk, maar dat is ook vissen. azeelandsjaak                                                                                 

Ik kwam eigenlijk in de winkel om aas te halen omdat ik direct wilde vissen en niet nog de hele dag wilde spitten naar aas, het is vakantie nietwaar. Sjaak  legde me toen haarfijn uit op een stuk papier waar ik het beste kon staan en waar niet. Deze man wist waar hij over praatte want hij was in dit gebied opgegroeid. Hij zei ook dat door de nettenvisserij in Belgie er veel tongen waren weggevangen en door de grote hoeveelheden krabben en garnalen de avondvisserij wat tegenvallend was. 
Ik ben uiteraard toch een avondje met Hugo wezen tongvissen vanaf het strand en zag al heel snel dat Sjaak gelijk had met zijn verhaal. Binnen vijf minuten waren drie haken kaal en kreeg je geen stootje. Uiteindelijk heb ik van 22.00 tot 00.30 gevist en we hadden 1 bot van 35 cm en een mooie zeebaars van 51 cm. Verder hadden de omringende vissers slechts een heel klein botje van rond de 20 cm. We mochten dus nog niet klagen...Dan maar de volgende dag op de zeebaars proberen.azeelanddober Ik had een hele bak met prachtig kunstaas bij me in de vorm van pluggen, lepels, pilkertjes en rubber. Ik zal dat verhaal heel erg kort houden....twee keer drie uur staan gooien en niet één keer een bewijs...Maar er moest toch zeebaars te vangen zijn, dan maar met de dobber op pad. Even met een paar geimproviseerde stoppertjes vastgezet, een fluoro carbon aaslijn van 2 meter eraan en vissen maar. Als aas had ik een trosje van 4 kweekzagertjes. Alleen in de kop gehaakt zodat het een heel verleidelijk bosje kringelende zagers was. Het tij was perfect en we hielden er een beetje rekening mee met het avondeten....Toen gebeurde er iets op vijf minuten fietsen van de tent waar iedereen op hoopt. Ik ga naar de stekdam en het zakkende water stroomt redelijk hard om de kop heen. Ik loop op mijn sandalen in kniediep water en gooi de dobber rechts van de dam in en laat de dobber richting de dam toe drijven.
Gelijk bij de eerste drift vliegt de dobber met een noodvaart weg en ik heb eerlijk waar geen tijd gehad om de haak te zetten. De vis haakte zichzelf doordat hij de lijn strak trok en de slip in werking zette. Het ging allemaal zo vlug dat ik voordat ik het eigenlijk wist met een kromme hengel stond en een gierende slip. KICKEN...................!!!!!!!!!Na een dril van exact 18 minuten waarbij de vis steeds maar weer in het kolkende water ging vlak langs die scherpe stenen met mosselen kwam hij dan eindelijk mijn kant op. azeelandbustezeebZonder net of iets dergelijks wist ik de vis in een grote golf te loodsen en de dam op te trekken. Wat een begin van een vissessie. 70 cm en ik schatte de vis rond de drie kilo.Gelukkig had ik bij Sjaak kleine zagertjes gevraagd en kon ik dus nog even voort.....
Helaas had ik niemand om tijdens de drill en later de vis in levende lijve te fotograferen en moest ik wachten tot op de camping. Het zou nog veel mooier worden. De tweede baars van iets meer dan 60 centmeter ving ik door eigenlijk mijn lijn binnen te halen voor een nieuwe worp. Ik keek naar een voorbij varend vissersschip en zag gelukkig net nog in een flits hoe de zagers op de dam in het schuimende water werden gegrepen misschien 6 meter voor mijn voeten.azeelandpimbaars1 Ook nu hoefde ik niet aan te slaan en de vis spoot weg in de hoogste versnelling. Na minder dan 25 minuten had ik 2 prachtige zeebaarzen voor mijn voeten. Toch maar even gebeld met het campingfront......Marieke helemaal blij.....Ik zal niet de hele vissessie opsommen want dat wordt misschien vervelend, maar ik had de avond van mijn vakantie door in drie uurtjes vissen vlak voor de camping op een strekdammetje 7 prachtige grote zeebaarzen te vangen.
De kleinste was 51 en de grootste 70. Uiteraard de volgende dag even langs Sjaak gegaan om dit nieuws te vertellen. Ook even een mailtje met foto naar Pascal en Bas van Spro gestuurd omdat dit de eerste zeebaars was op hun nieuwe Spro zeebaarshengel Uiteraard nam ik weer wat aas mee omdat er misschien wel meer vis zou zitten. Het tij was nog steeds perfect en het weer was ook prima. Die avond had ik bezoek van een alleraardigste Belgische sportvisser die met een mooie spinset aan het gooien was. Heel even met deze collega sportvisser gesproken maar hij had nog geen beet gezien. Weer gekozen voor de dobbermontage en na een dertigtal worpen vloog de dobber weer weg met een noodvaart. Nu sloeg ik wel aan en de aardige man snelde direct te hulp met een gaf.azeelandreddingsbrigade2 Het was absoluut een mooie vis en het was weer sport van de bovenste plank. Hoe dom kun je zijn....weer mijn camera vergeten. Ook nu weer kon ik de zeebaars met een hoge golf direct de dam opsturen en de eerste vis was weer binnen.
Toen zag ik een grote groep met mensen aankomen gehuld in van die fel oranje gekleurde hesjes. Het bleek de reddingsbrigade te zijn op een avondwandeling. Een aardige dame had een mooie grote camera en die werd uiteraard even gevraagd of ze de vis en trotse vanger wilde vastleggen. azeelandstrekdamDe meiden wisten niet dat er zulke vissen hier in zee zwommen en één van de meiden overwon zelfs haar grootste angst door de vis vast te houden. Geweldig was het. Nogmaald dank vanaf deze kant voor de vriendelijke hulp......ook dat is de reddingsbrigade!! 

Sjaak had na het relaas van de dag ervoor gezegd dat hij ook wel een lekker zeebaarsje wilde hebben voor het diner. Toen ik ermee op camping kwam was het Hugo die me direct aan deze opmerking herinnerde en de volgende dag hebben we de zeebaars aan hem gegeven als dank voor zijn hulp bij het vissen in Zeeuws Vlaanderen. Hugo kreeg van Sjaak een paar prachtige wedstrijddobbers voor in Zaandam.......Die heeft een vriend in Zeeland voor het leven. Vanaf deze kant wil ik nogmaals Sjaak en Tanja bedanken voor de vriendelijke ontvangst en perfecte hulp....Een heerlijke, geslaagde vakantie...... Als je bedenkt dat ik in die twee weken 8 keer gevist heb waarvan 1 keertje in de nacht is de teller blijven staan op 23 maatse zeebaarsen ( 38 - 70 cm ), 33 kleintjes van 10 cm tot 38 cm en twee botten.azeelndseschone Het enige wat ik niet gezien heb is het best vissende Zeeuwse meisje dat ik ken......als u haar ziet meld het dan even.