aheilbotheader

De eerste ervaring die ik had met "grote" heilbot was in Canada. Toen ik onze gids vroeg hoeveel kans ik maakte om een heilbot te vangen was zijn simpele antwoord. You will have a chance of  50%....You will catch one or you won't!! Ik moest heel erg lachen want zo kun je alles natuurlijk bekijken. Toen werd de man serieus Hij beloofde me dat ik heilbot zou vangen alleen wist hij niet hoe groot. Binnen een week in Alaska had ik 31 heilbotten waarvan de grootste 114 kilo woog. Ik dacht dat ik een grote had maar een lokale dame die haar leven aan deze platvis gewijd had wist op een andere boot een vis van bijna 200 kilo te vangen.
aheilbot4
in de nachtelijke uren met een wijting als aas

 De grootste heilbot ooit gevangen in dat gebied woog meer dan 300 kilo. Een vis gevangen aan een longline met als aas een grote squid ( pijlinktvis) Deze mega grote platvissen eten vrijwel alleen vis en bijna niets anders. In mei willen ze ook wel de vervellende kingcrabs op hun menu zetten. Vissen tot 5 kilo zijn helemaal geen probleem. Een plaatselijke bioloog had aasvissen van 80 centimeter lang in hun maag gevonden. Toen ik buiten de interessante biologie van deze vis ook vroeg hoe ik het beste de heilbot kon bevissen zei hij direct...maak studie van je waterkaart.
aheilbot5
Geert raakte in extase bij het zien van zo een "plaat"
Als je niet de juiste ondergrond te pakken hebt dan vang je ze gewoon niet omdat de vis er gewoon niet zit. Zoek diepteverschillen.
Plateau's onder water waar het van diep ineens heel ondiep wordt zijn de allerbeste stekken. Het is ook een fabeltje dat een heilbot alleen maar op de bodem jaagt. Heel vaak vooral aan het begin en eind van de dag jaagt de heilbot tussen de waterlagen. Het liefst zit de heilbot op een ondergrond van zand en stenen. Daar kan hij feilloos de camouflage aannemen van de ondergrond. Op de betere kaarten staat ook altijd waar de bodem uit bestaat.
aheilbot3
voor Geert was het in lauklines "Mission Completed"
Staat er een "S" of "SSt." dan weet je zeker dat er een zandbodem of zandbodem met stenen in de buurt zijn.
De meeste heilbotten worden nog steeds op de pilker gevangen. Hoe dat komt is heel eenvoudig. De meeste mensen vissen in het buitenland en dan met name in Noorwegen en IJsland met de pilker dus de meeste heilbot zal dan ook met de pilker worden gevangen. De mensen in deze landen die gericht op heilbot vissen doen dit allemaal met aasvis of met shads. In het assortiment van SPRO waren voorheen loodkoppen te koop die een vrij grote o'Shaunessy haak no.10 aan een sterke splitring hebben. Ik begrijp werkelijk niet waarom dit niet door iedereen werd meegenomen op reis. Nu heeft SPRO ze volgens mij uit het assortiment gehaald want ik zie ze niet meer in de online catalogus. 
aheilbotlijn
fantastische dood-aas montage voor alles wat vis eet.
Dit is zo effectief......Je hangt aan de haak een dode aasvis in de vorm van een koolvis, gulletje of een calamaris en zet er dan een stinger bij ( een lijn met een dreg no.6 )  Deze dreg komt dan in de rug van de aasvis.Naar beneden tot de bodem en dan heel langzaam opvissen en dan weer laten zakken. Samen met mijn broer en vriend Aart wisten we in de lofoten honderden grote gullen te vangen. 
Ook kun je met stukken vis gaan zitten vissen  maar de aasvis is verreweg favoriet. Ik heb ook met mensen in Noorwegen, die ik ontmoet had via Innovation Norway, een experiment uitgevoerd met rubber kunstaas. Zij visten toen met alleen maar shads en ik viste met een shad met daaraan drie lange dunne fladderende repen met koolvis uit de rug gesneden. volgens mijn theorie heeft reuk heel veel invloed op platvis. De trilling van de shad wekt de nieuwsgierigheid op en de reuk van de repen vis deed de vis aanbijten. We waren met vier mensen en visten in de buurt van Soroya. We hadden die dag 13 heilbotten en ik had er 9 van de dertien. Gewoon op de grote haak die uit de rug van de shad komt twee slierten vis en op de dreg aan de zijnkant één sliert vis. Dit werkte super. Helaas komt het ook voor dat je door die beaasde shad ook van die Kl(*&^%$#lommen vangt.
aheilbotlom
lastpakken die je mooi gemaakte aas ruineren
Ik heb echt een hekel aan die beesten omdat je dan weer alles opnieuw moet beazen.
Onthoud goed dat de meeste heilbot niet aanbijt zoals een gul. Je krijgt niet een grote dreun op je top, maar het is net een schar in het groot. De top rammelt een paar keer en dan weer een paar keer. SLA DAN NIET AAN MAAR GEEF DE VIS RUIMTE en wacht tot de vis naar beneden duikt en zet dan pas de haak. Op een trip naar Lauklines toen we uitgenodigd waren door een beroepsvisser gebeurde het daar ook weer. Vriend Geert viste met een klein dood koolvisje en hij dacht beet te voelen. Toen nog een keertje en toen in één keer zat hij vast.
aheilbot7
is er geen koolvis, dan werkt een gulletje ook prima
DUS NIET....de vis had in stadia de aasvis opgevreten en ging toen gewoon liggen. Als je een heilbot gehaakt hebt, neem dan uw tijd. Ga niet als een wilde trekken want de druk op de vis is enorm en maakt je moe in een mum van tijd. Je kunt veel beter de druk op de hengel blijven houden en als je merkt dat de vis omhoog komt rustig bijdraaien met steeds druk op de lijn.
Het is net als het vissen op bot met een spinhengel maar dan in het groot. Zo ineens draait de heilbot zich en vliegt naar beneden. Zorg daarom altijd voor een goed afgestelde slip. Met de allernieuwste sandeels van Savage Gear ( Svendsen Sports) heb ik in Sommaroy heel goed gevangen. Gewoon heel dicht bij de grond vissen net zoals met het snoekbaarzen en dan een tiental slagen heel rustig opdraaien. Laten zakken en dan weer herhalen.
heilbotsandeels
fantastisch kunstaas met een giga-vangkracht.
Ze sprongen er op als gekken. Vissen tot 30 kilo aan toe. Op een lichte boothengel heb je dan de sport van je leven. Er zijn inmiddels ook koppen van 150 gram dus ideaal voor op wat dieper water. Echt ongelofelijk goed kunstaas.Je kunt ook zelf een loodkopje maken van 200 gram met een Gamakatsu jighook no.10/0 of 18/0
Vergeet niet dat de meeste mensen er geen eentje zullen vangen omdat ze er gewoonweg niet op vissen. Als ik een aantal dagen in Noorwegen / IJsland zit zal ik altijd een hengel voor heilbot maken en er een tijd gericht op vissen. Wanneer je eenmaal een heilbot aan je lijn hebt gehad dan ben je absoluut verkocht.