3ÇÏÿÚÍaÃãõð_#7›ÏãªO¨9ýf[+EZÉütΞ˜ âW-á7~—O#Kh™ãíS@4›ÂWÓžšmP¿ÿÙ" /> De Sure en de Boven-Sure
De Sure en de Boven-Sure Zoals voor velen bekend, stroomt er tussen Luxemburg en Duitsland een grensrivier. Deze begint in België bij het plaatsje Ouren en heet de "Our". De Our loopt tot het Plaatsje Bollendorf en gaat dan over in de "Sure" tot aan Wasserbillig daar gaat de Sure dan weer over in de Moezel iets verder in Luxemburg. Ik zal u verdere geografische details besparen want tenslotte gaat het hier over vissen.

We gaan het nu hebben over een aantal goede stekken in de Sure en de Boven-Sure. Vooral Vliegvissen is in die omgeving een uitstekende manier om menige Forel, Vlagzalm en Kopvoorn in het landingsnet te krijgen, niet alleen de vliegvisser kan er de schitterende omgeving aanschouwen, maar ook de hengelaar met de vaste stok en de werphengel zal zich prima kunnen vermaken.

Bij het plaatsje Wallendorf aan de Duitse kant van de Sure ligt een kleine dam en dat is natuurlijk een perfecte plek om mooie Forel en Vlagzalm te vangen aan de vlieghengel. Mijn keuze van vliegen of nimfen zijn:
Droog: Natuurlijk de Klinkhamer special, niet alleen de standaard maar bind hem eens in het zwart, het resultaat zal er zijn! De Coachman en de March Brown. Heeft u een eigen keuze of een eigen creatie waarvan u denkt dat dat een super vlieg moet zijn op die rivier, laat het me weten en ik zal hem uitproberen!
De Nimf: hoe kan het ook anders, de Pheasant tail, een geweldige nimf op dat stukje water.
Verder kan je er met een kleine streamer heel goed uit de voeten.

Iets verderop zijn tal van mogelijkheden om er heel goed te waden, dat stuk ligt tussen een wandelpad en de autoweg op een hoger gelegen gedeelte dus vanaf de kant vliegvissen gaat niet overal!

Vergunninginformatie
Ieder, die in de grensrivieren van Luxemburg en Duitsland wil vissen dient zich aan een aantal regels te houden. Voor de jeugd onder 7 jaar is het verboden te vissen. De jeugd van 7 tot 14 jaar mag er gratis vissen maar alleen onder begeleiding van een oudere met een geldig op naam uitgegeven vergunning. Ben je ouder dan 14 jaar dien je in het bezit te zijn van een ( FES ) Fischereierlaubnisschein en een geldig identiteitsbewijs. Vergunningen zijn onderverdeeld in twee Categorieën, te weten:

Categorie A: De "Uferschein" oftewel Oeververgunning. Geldig voor de Moezel, de Sure en de Our met één (vlieg)hengel, in de Our is het verboden te waden!! De kosten zijn: 600,= Luf per jaar, 400,= Luf per maand en 200,= Luf per week.
Categorie B: Met een boot, Geldig voor de Moezel, de Sure en de Our (boot verboden) met één (vlieg)hengel 1600.- Luf per Jaar, 1000.- Luf per Maand und 400.- Luf per Week.

Gesloten tijden voor de Sure"
- Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Snoek / Snoekbaars X X X X X X/15            
Vlagzalm X X X X X X/15            
Beekforel X X X X X X/15       X X X
Regenboogforel X X X X X X/15       X X X

De Boven-Sure, eigenlijk valt dit onder de gewone Sure maar ligt wat verder landinwaarts en valt dus niet onder de grensrivieren hier moet je dus een Luxemburgse staats vergunning voor hebben, en een vergunning van rechthebbende eigenaren mensen die een stuk water gepacht hebben. Dit is in Luxemburg eigenlijk niet zo makkelijk te vinden, de pachters zijn meestal nogal wat voorzichtig met "kortbezoekvissers" Hier ga ik ook niet verder op in. Een heel mooi stuk rivier ligt bij het plaatsje Bourscheid.

Aan dat stuk rivier van ruim drie kilometer ligt een camping en een hotel, de eigenaren van die camping hebben het gepacht, iedereen kan daar vissen mits er wel een vergunning wordt gehaald bij de bar van de camping. De prijzen van een vergunning vallen wel mee, uiteraard weer een staatsvergunning, die kost Hf 5,- per week en een dagvergunning voor dat water kost je maar Hf 17,50. Kan je een hoop plezier hebben voor weinig geld.

De visstand en soorten:
Doordat er regelmatig nieuwe visuitzettingen gedaan wordt is de visstand erg goed. Er wordt veel forel van rond de 30 cm gevangen, grotere zijn geen uitzonderingen! Let er wel op dat je twee dagen na de uitzetting niet mag vissen!! Lees hierover de vergunning goed. Rond half september tot het eind van het seizoen (15 Oktober) kan je er veel grote vlagzalm vangen. Verder zitten er grote kopvoorns.

Voor al het bovenstaande geldt natuurlijk wel de regels van de natuur. Houdt de omgeving schoon, vertrap niet onnodig de oevers, houdt de bomen en struiken heel, en last but not least, zet elke gevangen vis terug zodat uw opvolger er ook nog een paar kan vangen.

Veel plezier in Luxemburg.

Peter Damen
http://www.devliegvisser.nl