apimheilbotheader


Heilbot

Wanneer je de afslag in het Noorden van Noorwegen mag geloven worden er jaarlijks meer dan 20 vissen aangeboden die zwaarder zijn dan 250 kilo. Dat zijn immense reuzen die een leeftijd hebben tussen de 70 en de 90 jaar afhankelijk van het voedselaanbod. Het is de grootst wordende platvis in de Europese wateren. Een vis van meer dan twee meter heeft absoluut geen probleem met een gul van 70 centimeter. Het is ook een nonsens verhaal dat de meeste heilbot aan pilkers worden gevangen. Het is alleen maar een feit dat de meeste mensen met pilkers vissen dus is de kans dat er een heilbot in bijt ook veel groter. Alle longlijn vissers op heilbot vissen met aas. Het meest gebruikte aas is haring of squid ( calamaris ). Deze wordt aan een cirkelhook gedaan en zo worden de kapitale vissen gevangen.

aaaruthheilbot


Dood-aas montage

De meeste en grootste heilbotten die ik tot nu toe heb gevangen zijn allemaal met aas geweest. De grootste ving ik in Alaska. De vis was 141 kilo. De grootste die ik meer dan 2,5 uur eraan heb gehad was in Noord Noorwegen. Helaas was het toen einde verhaal en schoot de vis uiteindelijk los. Hij won de strijd en daar had ik achteraf gezien ook vrede mee. Er zijn verschillende dood-aas methoden. Ik vis graag met het systeem dat lijkt op de fireball methode die roofvissers gebruiken op snoekbaars. Een loodkogel met daaraan een haak en dan in combinatie met een stinger  is dat top.

aapimheilbotkrom


Een andere goede methode is die met een hoekafhouder en een lange zwerflijn erachter. Je kunt een koperen of plastic hoekafhouder nemen en dan de lijn erdoor halen. Aan deze lijn komt een sterke wartel en aan deze wartel komt een 1 mm dikke aaslijn met een 8/0 of 10/0 grote haak. Neem een koolvis en wees niet bang dat deze te klein of te groot is. Ik gebruik een koolvis van minimaal 35 tot 45 cm. Ook bij deze visserij geldt dat een kleine aasvis ook veel andere vissen aantrekt. Een redelijke aasvis levert dus ook relatief meer grote vis op. De enige reden volgens mij waarom zo weinig mensen een grote heilbot vangen is omdat ze niet willen investeren. Iedereen in Noorwegen wil graag vis vangen en het liefst veel. Helaas dat kan niet als je gericht op heilbot wilt vissen. Een ander heel belangrijk punt is zeebodem waar je op vist. Je kunt zo op goed geluk een dode aasvis naar benden gooien maar dan ben je niet goed bezig. Maak gebruik van een zeekaart en houd zand en zand en stenen in de gaten. Een heilbot jaagt in elke waterlaag maar er is altijd zand in de buurt waar hij kan liggen rusten.

aaaprod_kin_mm09x02


HAVFISKE Heilbotmontage

Bij HAVFISKE zag ik een heel goede montage liggen waar ze in Zweden en ook in Noorwegen erg veel mee op heilbot vissen. Ook de recordvissen zijn met dit systeem te vangen. Havfiske is op dit moment een gevestigde eend in de zeevisbijt en onderscheidt zich door kwaliteitsartikelen. Het andere voordeel is dat er een goed werkend winkelwagen principe achter deze site zit. In uw eigen luie stoel bestellen en een paar dagen later in huis. Het hele systeem is meerdere gewichten en kleuren verkrijgbaar. Het enige wat ik u aanraad is om bij deze montage in de dode aasvis een stukje piepschuim te stoppen. Hierdoor blijft de aasvis lekker boven de bodem en heeft daardoor minder kans om vast te lopen. Denk niet dat je er geen andere vis mee kunt vangen want ook is dit systeem perfect voor de grote kabeljauw die je met een dode koolvis kunt vangen. Ook de grootste kabeljauwen heb ik met koolvis gevangen. Het is naast de haring de aller belangrijkste voedselbron voor roofvis. Vooral in de zomer als er mega grote scholen met kleine koolvis dicht onder de kant komen om in het warme water voedsel te zoeken. Alles wat tanden heeft voedt zich met kleine koolvis. Ga even naar www.havfiske.nl  en bestel wat voor de komende visreis!!

 

Pim Pos