aadorade8header


Datum: 8 juni 2012

Plaats: Katwijk aan Zee

Straat Rederijstraat 13 B

Als ik om 19.20 het terrein achter de mooie viswinkel van Schuitemaker opdraai zijn er al veel mensen aanwezig. Het is er lekker druk en als ik binnen kom schrik ik hoe lang het haar van Arie onze docent van vanavond is geworden. Hij verontschuldigt zich door te zeggen dat hij het vreselijk druk heeft gehad en dat het volgende keer weer netjes geknipt en in de krul zit.

aaarie3vissen6

Ook nu weer is er een jongen van een jaar of dertien bij. We zien ook als positieve ontwikkeling dat het aantal vrouwen steeds groter wordt en ik heb zelfs dezelfde dame al drie keer eerder gezien om aan te geven hoe leuk en ook leerzaam het is. Arie en Chris doen het gewoon goed.

aadamessnijdenarie13


Niet alleen is de vis brandvers maar ook de gehele cursus is leuk om mee te maken. Als ik de winkel binnenkom word ik direct herkend door een cursist die ik op de IJslanddag van Cordes Travel heb gezien. Ik hield daar lezingen over Noord Noorwegen IJsland. Gelijk is het ijs gebroken. Als we de koele snij-ruimte betreden staan de kisten vis al klaar en liggen de mooie fileermessen en snijplanken te wachten.

aamessen5


Als begin krijgen de cursisten schol onder hun handen. Heel veel mensen kijken op tegen een platvis fileren. Als Arie met zijn mes in een paar seconden de vis kaal legt zie je de verbazing op de gezichten. Iedere keer is dit weer een leuk gezicht. Arie weet niet anders en voor hem is dit dagelijks werk. Ook ik leer weer iets deze cursus.

aascholwittekant
t


Ik ben links en Arie geeft me een goede tip om het fileren sneller te laten verlopen. Ik heb het al eerder verteld maar ik kreeg van mijn opa een draai om mijn oren als ik iets te ruim sneed.aaapapasnijden191


Dit was geld en dat mocht je niet weggooien. Arie zijn uitleg is serieus maar waar het even kan is het doorspekt met een grapje.

aaariemessenslijpen


 


Je ziet al aan zijn ogen wanneer die grap gaat komen. Hij krijgt dan een guitige blik in zijn ogen en maakt waar het kan een grapje. Als iedereen de schollen uit de kist heeft genomen gaat het feest beginnen.

aakistvis7


Arie vertelt dat de vis afkomstig is van een viskotter uit Ouddorp en dat deze kotter bekroond is met de titel “ best  verzorgde aangeleverde vis”  Ook vertelt Arie over het nieuwe elektrische vissen.

aadorade14


Iedereen vindt het interessant en hij vertelt ook dat het voor rondvis niet altijd een voordeel is omdat door de elektrische schok de ruggengraat vaak breekt. Ik heb dat nog nooit eerder gehoord of gelezen.

aagroep2


De schollen worden steeds beter gefileerd, Als ik rondloop zie ik bij iedereen een aantal prachtige scholfiletjes liggen. Alleen de gedachte aan een paar heerlijk gebakken scholfilets of wat dacht u van scholfilets met een vulling van zalm met mierikswortel……Super.

aagroep3


Na de schol gaan we een “ bakkie doen” en kunnen de cursisten even bijkomen. Voor iemand die het nog nooit gedaan heeft is het best intensief. Het gevoel echter dat je nu van een natuurproduct iets moois kan maken geeft ook weer een onwijs goed gevoel.

aagroep4


Het schollen snijden heeft bijna iedereen goed onder de knie. Dan komt het visje waar ik persoonlijk nog nooit mee heb gewerkt. Ik heb ze wel eens gevangen in Griekenland op vakantie maar ik heb dat ding toen teruggegooid omdat ik me vreselijk heb geprikt aan de stekels.

aadorade8


Als Chris langsloopt, vertelt hij me dat hij helemaal gek is op Dorade. Het is qua smaak een beetje te vergelijken met zeebaars maar het vlees is iets vetter en daarom nog lekkerder.aamensensnijdenzeebaars16


Hij vond er zelf een vleugje van makreel in zitten. De vis heeft een beetje het model van een zeekarper, of in het zoete water een beetje de vorm van een kolblei.

aamensenzeebaars16


Het is weer dezelfde techniek als met alle rondvis, alleen vertelt Arie erbij dat de buikgraten van de dorade iets hoger staan dus zul je met het mes de dorade iets voorzichtiger moeten snijden.

aaschollen13


Als ik de filetjes bekijk zien ze er prachtig uit. Volgen Arie en Chris is het een delicatesse. Ook op de grill en de BBQ is het een heerlijke vis. Op de kist staat te lezen dat de vis uit Griekenland komt.

aaschollendame12


Als we uiteindelijk de zeebaars onder handen krijgen valt direct op dat de vis allemaal dezelfde grootte heeft.

aaschollensnijden11


Arie legt uit dat ze uit een kwekerij komen en dat daardoor iedereen dezelfde grootte vis heeft. In een school met zeebaars heb je veel te veel verschillen en dat wil je niet met een cursus.

aaschubbenzeebaars17


Omdat iedereen op de schol heeft kunnen oefenen zijn de filets van de dorade en zeebaars nog beter dan de scholfilets. Mijn lol van de avond was het gezicht van de jongste deelnemer.

aaschollenjongetje12


Hij was zo trots op zijn werk dat hij de complimenten kreeg van Arie en Chris. Uiteraard moest het worden vastgelegd.

aazeebaarsendorade14Nadat iedereen zijn hoeveelheid vis koud had weggelegd was het tijd voor een borreltje……Een lekker glas met witte wijn of een biertje en dan weer op huis aan.

ariehoogte9


Iedereen die naar huis ging was tevreden en voldaan. Nogmaals…ik eindig eigenlijk altijd met dezelfde zijn. Als u dit nog nooit heeft meegemaakt dan zou ik het toch een keertje overdenken.

arieschollen10


Het is niet alleen oergezellig maar ook nog eens super leerzaam en iedereen die weggaat, heeft de basiskennis voor het goed fileren van een plat, of rondvis.

 

Pim Pos

De data voor de volgende cursusavonden zijn:

Datum

Soort

Prijs

8 Juni (vol)
28 September
26 Oktober
9 November
23 November
26 November (maandag)
30 November
7 December
14 December

Platvis, Dorade & Zeebaars
Platvis, Dorade & Zeebaars
Platvis, Dorade & Zeebaars
Platvis, Dorade & Zeebaars
Rondvis
Haring
Rondvis
Rondvis
Zalmachtigen

€55,00
€55,00
€ 55,00
€ 55,00
€ 59,50
€ 52,50
€ 59,50
€ 59,50
€ 69,50