ROOFRIDDER
Zo werd de makreel in mijn eerste hengelsportboekje door van Onck genoemd. Helaas las ik er wel over maar het zou toen nog een aantal jaren duren voordat ik ze daadwerkelijk aan de haak zou krijgen. Heb je dat eenmaal gedaan dan ben je absoluut verkocht. Het is voor deze vis een jammerlijk feit dat hij niet zo groot wordt, anders was het verreweg de sterkste vis geweest die er in onze kunstwateren zou rondzwemmen. Ik heb nog nooit een makreel op zijn kant gezien. Hij gaat maar door totdat hij uit het water wordt getild. Op een spinhengel met bijbehorend ultralicht molentje is het een genot om te vangen.
VLIEGVISSEN
De eerste keer dat ik er eentje op de vlieg ving was twee jaar geleden. Staande in mijn eigen Boston Whaler vissend met een vriend van me. Peter had mazzel want er was zoveel makreel dat je er spreekwoordelijk over kon lopen. Overal zag je de jagende meeuwen en kon je er net zoveel vangen als je wilde. Vorig jaar heb ik samen met Bert Goeree van het reisbureau Tight Lines meegemaakt dat ik een school makreel zag zo groot als een paar voetbalvelden.
Werkelijk waar miljoenen makrelen deden zich tegoed aan miljarden kleine bliekjes en daar ving Bert toen zijn eerste makreel op de vlieg. Hij kickte van begin tot het eind. Ik heb in mijn hele leven niet zoveel makreel bij elkaar gezien als toen. De mensen die me een beetje kennen weten dat er naast het vissen ook een culinaire hobby bestaat en dat is het roken van vis en dan met name makreel.
Deze is, mits goed gerookt, een ware delicatesse op een toastje of een lekker vloerkadetje. Vergis u niet maar we praten hier ook over de gezondste vis ter wereld met het hoogste gehalte aan omega–vetzuren. Als de makreel onder werpafstand komt is een simpel zilverblauw goud of zilverkopje of snel zinkende nymf voldoende om hem te kunnen vangen. Eenmaal een makreel aan de lijn….dan kunt u zich waarschijnlijk geen mooiere vis voorstellen om te drillen. Hij gaat en hij gaat. Tot in het handvat wordt de hengel krom getrokken en is het kicken totdat de vis op de kant ligt. Sport tot de laatste seconde aan toe. De makreel is absoluut terug te zetten als je deze niet mee wilt nemen voor consumptie. Alleen als je de makreel niet aanraakt of hem van de haak schudt overleefte de vis het want het is een vrij kwetsbare vis.
MET DE DOBBER
Tijdens het geepvissen gebeurt het maar al te vaak dat de dobber met een noodvaart wegschiet en er een makreel aanhangt. Je kunt op verschillende manieren met een dobber op de makreel vissen. Met de geepdobber, maar dan wel schuivend zoals op de foto is te zien. Eerst de hoofdlijn door de dobber, dan een rubber stopkraal, dan een warteltje en hieraan de aaslijn.
Je kunt ook iets heel anders doen en dat is het vissen met de bombetta of sribolino. Deze zinkende of zwevende dobber is een gemaakt om forel en meerval te vangen in vijvers maar zijn super in te zetten op zee. Je hebt ze in verschillende gewichten en je hebt ze in snel zinkend, langzaam zinkend en suspending ( zwevend) Je kunt zo perfect vlak onder het oppervlak vissen en als de vis aanbijt is er vrijwel geen weerstand omdat dit ook schuivend is. Je zelfs de dobber en bombetta blokkeren zodat de vis zichzelf haakt maar dat doe ik niet omdat ik dat veel leuker vind om het zelf te doen.
SPINNEN OP MAKREEL
De meeste mensen die op sportieve manier op makreel willen vissen doen dat met kunstaas of met de dobber. Met kunstaas is het super wanneer deze onder de kant komt. Met kleine pilkertjes, lepeltjes kun je in de regel toch wat verder komen dan vlieg en daarom is het vaak effectiever om met de spinhengel te gaan vissen. Iedereen die het over makreel heeft denkt dat je deze zelfs met een boerenzakdoek aan je haak nog vangt. Vergeet het maar....Ook dat heb ik persoonlijk meegemaakt met een kennis die bij mij in de boot zat ( Peet) Hij gebruikte geen fluoro Carbon en ik wel.
Ik zal het getal niet zeggen maar hij vond het zelf wel heel frappant dat er zo een verschil zat in de vangsten. Totdat ik hem ook een stukje fluoro carbon gaf voor zijn kleine pilkertje en toen was het “vangen heen” Gebruik ook hier weer kleine slanke pilkertjes en lepeltjes. Als het blad te breed is pakken ze het niet.
Al de prooien worden op topspeed gegrepen en worden ook bliksemsnel zwemmend naar binnen gedrukt. Bij een grote en te brede prooi lukt dat niet. Ga deze zomer absoluut een keertje op makreel want het is op zee een genot om te vangen……..en ook om te eten