hendrik3header


We schrijven de eerste week in augustus en we gaan op aanraden naar Den Helder. Al weken wordt er volgens de schipper Mark Bakker van de Hendrik Karssen goed gevangen. Dus Hugo, mijn zoon van dertien, staat stijf van de adrenaline en eerlijk gezegd ikzelf ook een beetje.

hendrik5


Ondanks het feit dat ik er al duizenden heb gevangen is en blijft het voor mij prachtig om te doen. Zijn ze er wel of zijn ze er niet, dat is makreelvissen. Het is een scholenvis en je kunt niets beloven. Mark is een ervaren schipper en heeft alles voor elkaar. Als je de naam Hendrik Karssen intypt op google dan kom je een indrukwekkend verhaal tegen dat stamt uit de 2e wereldoorlog. Deze marine held weigerde om te knielen voor de Japanners en moest dit uiteindelijk met zijn leven bekopen.

hendrik1


Ik heb Mark toen hij nog iets jonger was nog op mijn knie gehad. Nu is hij inmiddels zelf vader en vaart op het schip in Den Helder, dat geeft het een extra dimensie. Als we aankomen in Den Helder is het al aardig druk. Veel Duitsers die een dagje komen vissen en ook veel mensen met kinderen. Gelukkig wordt het zeevissen steeds populairder en zeker voor kinderen is dit aan te raden om te doen in de zomer. De kans om wat te vangen is groot en daarom is het leuk om mee te beginnen. Hugo had thuis zelf zijn makrelenveertjes gemaakt omdat hij de afgelopen winter op een vliegbindcursus was geweest. Om een makreel te vangen op eigen gemaakte veertjes was natuurlijk helemaal geweldig. Op de Hendrik Karsen is ijs te krijgen dus een perfecte kwaliteit vis gegarandeerd.

hendrik15


Nico de maat aan boord is een humorist en voordat je met hem ruzie krijgt dan moet je het wel heel erg bont maken. Met grappen en grollen en uiterst behulpzaam loopt hij rond. Ook het natje en droogje is perfect verzorgd door Rob die de keuken verzorgd. Alles is er te krijgen voor de inwendige mens. Mark heeft zijn eigen privé beveiliging aan boord. Een enorme hond, een kruising tussen een herder en een rotweiler ligt de hele dag heerlijk bij Mark in de stuurhut. Klokslag 8 uur varen we de haven van Den Helder uit op weg naar de makreel......

hendrik6


Al bij de eerste stop wordt er vis gevangen. Hugo heeft als eerste een makreel te pakken en natuurlijk ligt dat aan de zelfgemaakte makreelvliegen. De mannen om hem heen moeten er ook om lachen. Het begint echt te lopen en voor dat we er erg in hebben zit de koelbof al half vol en we zijn nog niet eens halverwege de dag. Mark staat op de brug en kijkt in mijn richting en zegt dan ...`Ik zei je het toch` Mark durft ook te zeggen als het wat minder is. Het is echt feest en ik maak alleen maar foto´s van blijde gezichten. Overal hoor ik de kinderen roepen van verbazing en enthousiasme.

hendrik4


Dit is reclame voor de zeevissport. Een paar slimmerikken gaan de makreel direct schoonmaken. Je kan wel blijven vangen maar de kwaliteit van makreel gaat erg hard achteruit wanneer je de volle zon erop hebt staan. Hugo vraagt aan mij of het goed is dat hij de vissen mag schoonmaken. Jarenlang heeft hij mij het zien doen en hij is afgelopen jaar ook op een visfileercursus geweest bij de jongens van visfileren.nl en daarom durft hij het wel aan. De kleindere magere vis wordt door hem gefileerd en de dikkere grotere makrelen worden schoongemaakt en ontdaan van de kieuwen zodat ze in de rookton kunnen.

hendrik9


Hij is er heel hard mee bezig en vindt het nog leuk ook. Zo eentje moet je erbij hebben.......Nico loopt heen en weer om hand en spandiensten te verlenen. Oh wat is het een feest om met dit weer op zee te zitten. Voor 4 euro per uur ( 35 euro per dag ) heb je een totaal verzorgde dag op zee met bijna 100% vangstgarantie. Iedereen is tevreden maar Mark nog niet. Hij gaat iets dichter onder Texel liggen en we kunnen de mensen op het strand zien lopen. Eigenlijk is de dag al gevist en heeft iedereen voldoende vis. Onder het strand is het niet zo een gekkenhuis als op de plek waar we waren maar er worden wel grotere en dikkere makrelen gevangen.

hendrik8


Dat vindt ik helemaal geen punt gezien mijn tweede hobby ...visroken....Na ook nog hier een uurtje te hebben gelegen is het welletjes en heeft iedereen meer dan genoeg vis gevangen. langzaam vaart Mark met zijn Hendrik Karsen richting Den Helder om de mensen gelegenheid te geven om te vis schoon te maken. Nog steeds zie ik mensen die niets bij zich hebben om de vis in te doen. In grote vuilniszakken of plastic emmers wordt de vis verpakt en dan maar terug naar huis. Inplaats van de vis lekker schoon te maken op zee en dan in een koelbox met een beetje ijs wordt de vis zo mee genomen. Dat is nu in mijn ogen verkeerde zuinigheid. Neem voor die twee euro een hap met scherfijs op je vis en je houdt er een superkwaliteit vis op na.

hendrik7


Onderweg komen de meeuwen uiteraard op het visafval af. Hugo weet het voor elkaar te krijgen om de meeuwen uit zijn hand te laten eten. Uiteraard zijn die meeuwen hierin getraind. Hij vond het prachtig en het was een van de eerste dingen die hij thuis tegen zijn moedere vertelde. Als we in de haven aankomen komt er een mega grote kop boven water.

hendrik14


Het is Bertus, de plaatselijke kegelrob die even een makreeltje komt bietsen. In totaal vreet hij er 23 op en dan verdwijnt hij weer. Hij hoeft zelf niet eens op jacht te gaan. Hij is heel kieskeurig want schar moet hij niet eens hebben vertelt een man van de havendienst. Iedereen in de haven kent Bertus. Al deze avonturen maakten het weer tot een onvergetelijke dag.

hendrik13

 


Mark, Rob en Nico.....onwijs bedankt voor deze topdag. Ik kan alleen maar zeggen dat u echt een keertje mee moet gaan met de Hendrik Karssen op een makreel of gullentrip. Een boot met net dat beetje extra waardoor de dag al snel een succes wordt.