tongheader
DE TONG OVER DE TONG

Hoe het komt weet ik niet maar dat de tong een goede naam heeft dat hoef ik een beetje sportvisser niet te vertellen en zeker een regelmatige restaurantganger kent de culinaire waarde van deze zeevis. Waarom wordt er door de gemiddelde zeevisser zo weinig tong gevangen? Waarom is er rond de tong een bepaalde "cult" ontstaan. Waarschijnlijk heeft het te maken met de levenswijze van deze zoute rakker. In de middeleeuwen waren nachtelijke schepsels op zijn minst gezegd verdacht. In sommige gevallen zelfs handlangers van de duivel. Neen bijvoorbeeld de vleermuis en de uil, hun imago heeft heel VEEL te lijden gehad van hun voorkeur voor het donker.

LEEFWIJZE
Waarschijnlijk vertel ik nu niets nieuw meer als ik zeg dat de tong een groot gedeelte van de nacht actief is. Het liefst in het holst van de nacht gaat hij op strooptocht om vooral wormachtigen en kleine ongewervelden op te sporen. Om nu toch aan zijn kostje te komen is de tong uitgerust met een geweldig reukzintuig. Als je een keer een tong gevangen hebt moet je eens kijken aan de onderkant van de kop. Er zitten tientallen kleine papillen die ervoor zorgen dat zelfs het geringste geurspoor waargenomen wordt. De bek is naar verhouding erg klein, dus wanneer je erop wilt vissen dan zul je de haakgrootte moeten aanpassen. De tijd dat de tong met de hengel redelijk te vangen is , ligt van eind mei tot ver in augustus.tongfoto1

PATERNOSTER
Welke de beste montage is, is heel moeilijk te zeggen, want hier ligt weer een stukje persoonlijke voorkeur. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een simpele drie-haakspaternos
ter, met plastic afhouders als ik van de kant op tong vis. Ik prevereer een weegschaaltje wanneer ik van de huurboot of kleine boot vis. Het is af te raden om een onderlijn te gebruiken met een lange zwerflijn. Om de één of andere reden werkt het voor de tong gewoon minder dan een tonwartellijn met aaslijntjes van een 15 centimeter, of de welbekende bezemdraadafhouders. Wanneer we van een boot vissen blijkt de weegschaal vaak de beste resultaten te geven. Door de aasaanbieding waarbij beide haken plat op de grond liggen.

HAKEN
Al eerder hadden we het erover dat de tong een vrij kleine bek heeft en daarom een redelijke kleine haak vereist. Weer heb ik als persoonlijke voorkeur de aberdeen van kamasan. Ook de nieuwe vlijmscherpe Mustad type Aberdeen no.6 voldoen het goed. Gamakatsu heeft ook heel mooie vlijmscherpe haakjes die goed werken op de schuinbekken. Een prachtig klein, sterk, langstelig haakje met de perfecte bocht. hugopimtonghugo

GEURSTOFFEN
Weer een teer punt. Werkt het nu wel of is het flauwe kul. Ik kan alleen maar zeggen dat ik de mensen die het flauwe kul vinden de vraag wil stellen : Heb je het wel eens geprobeerd? Juist, dus het negatieve antwoord is vaak gebaseerd op een "niet weten" of een " te lui om te proberen".
Wat doen de bekende haaienvissers om de haaien zo dicht mogelijk bij de boot te krijgen? Rubby-dubby oftewel een vreselijk spoor van allerlei soorten gemalen vis, in de hoop dat de haaien het spoor op zullen pakken en dit zullen volgen. Bij mijn visvereniging werd het gebruik van geur en lokstoffen democratisch verboden omdat men de verschillen te groot vond tussen de mensen die het wel gebruikten en de mensen die het niet gebruikten.

LOOD
Het is uiteraard onmogelijk om een perfect tongenlood te beschrijven want dat bestaat zover ik weet gewoonweg niet, maar ik weet wel uit ervaring dat de tong niet houdt van rollend lood. Een goed ankerlood met voldoende grip zal perfect dienst doen. ( klapankerlood ). Vis je op een rommelige bodem dan kan het lood voorzien worden van een loodlift of je koopt de loodmal met de ingegoten loodlifter.

TENSLOTTE...
Schrik niet van die enorm kromme hengel wanneer je in de nacht staat te vissen. Elk tongetje geeft namelijk een enorme weerstand, doordat hij zijn hele lichaam krom trekt en dus een enorme weerstand geeft in het water. Nachtvissen is een visserij apart. Maak niet de fout die heel veel mensen maken door op de bonne-vooi te gaan. Maak een lijst van wat je mee moet nemen en neem van bepaalde dingen altijd reserves mee (kousjes, batterijen, enz.). Het is een geweldige ervaring die je echt een keer moet meemaken.