artikelmark2015-3

Het is de derde week juli en gaan op aanraden naar Den Helder. Volgens schipper Mark Bakker van de Hendrik Karssen wordt er goed gevangen en de weergoden zijn me op maandag heel goed gezind.
artikelmark2015-4

Ondanks het feit dat ik er in mijn leven al duizenden heb gevangen is en blijft het voor mij prachtig om te doen. Zijn ze er wel of zijn ze er niet, dat is makreelvissen. Het is een scholenvis en je kunt niets beloven.
artikelmark2015-5
Mark Bakker is een ervaren schipper en heeft alles voor elkaar. Als je de naam Hendrik Karssen ( waar de boot naar is vernoemd)  intypt op google dan kom je een indrukwekkend verhaal tegen dat stamt uit de 2e wereldoorlog. Deze marine held weigerde om te knielen voor de Japanners en moest dit uiteindelijk met zijn leven bekopen.
artikelmark2015-6

Mark Bakker is al heel lang schipper op de Hendrik Karssen. Hij wordt wel eens omschreven als de vriendelijkste schipper van Nederland. Het is vrijwel onmogelijk om deze super aardige en uiterst sympathieke schipper ruzie te krijgen.
artikelmark2015-7
Als we aankomen in Den Helder is het al aardig druk. Veel Duitsers Friezen, Zaankanters en ook veel mensen met kinderen. Gelukkig wordt het zeevissen steeds populairder en zeker voor kinderen is dit aan te raden om te doen in de zomer. De kans om wat te vangen is groot en daarom is het leuk om mee te beginnen.
artikelmark2015-2 
Mark heeft zijn eigen "zeehond". Een mooie hond, die je het meest kunt omschrijving als een kruising tussen een Dobermann en een Rotweiler. Mark heeft het me wel verteld maar de werkelijke namen zijn me helaas ontschoten. een leuk enthousiast beest die de hele dag bij Mark in de buurt blijft of lekker ligt te luieren in de stuurhut.
Klokslag 8 uur varen we de haven van Den Helder uit op weg naar de makreel......
artikelmark2015 13
Al bij de eerste stop wordt er vis gevangen. Het begint echt te lopen en voor dat we er erg in hebben zit de koelbox al half vol en we zijn nog niet eens halverwege de dag. Mark staat op de brug en kijkt in mijn richting en zegt dan ...`Ik zei je het toch` Mark durft ook te zeggen als het wat minder is. Het is echt feest en ik maak alleen maar foto´s van blijde gezichten. Overal hoor ik de kinderen roepen van verbazing en enthousiasme.
artikelmark2015-9
Wat is dit voor heel veel mensen een feest. Een heerlijk dagje uit en dan nog resultaat ook. Dit is nu het leuke en pure reclame voor de zeevissport. Een paar slimmerikken gaan de makreel direct schoonmaken. Je kan wel blijven vangen maar liever wat minder en perfecte kwaliteit. De kleintjes fileer ik en de dikkere grotere makrelen worden schoongemaakt en ontdaan van de kieuwen zodat ze in de rookton kunnen.
artikelmark2015-8
De kleintjes worden op de jaarlijkse bijeenkomst van vrienden en medewerkers van de hengelsport geBBQ-ed en de grotere worden gerookt. Iedereen krijgt dan ook een visje mee naar huis.
Nico ( Mister makreel)  loopt heen en weer om hand en spandiensten te verlenen. Het is een man die ik gelijk mag, hij heeft scherpe humor en je moet daar tegen kunnen maar hij heeft een hart van goud. Het is zo een brombeer die je even kietelen moet. Oh wat is het een feest om met dit weer op zee te zitten. Voor 5 euro per uur ( 40 euro per dag ) heb je een totaal verzorgde dag op zee met bijna 100% vangstgarantie.
artikelmark2015-6
langzaam vaart Mark met zijn Hendrik Karsen richting Den Helder om de mensen gelegenheid te geven om te vis schoon te maken. Op de Hendrik Karssen is een mogelijkheid om de vis heerlijk te spoelen en schoon te maken. Dat is bij makreel absoluut een voorbeeld omdat het een vette vis is. Bijna niemand weet dat makreel de gezondste vis is in de zee met het hoogste gehalte aan omega vertzuren in het visvlees.Je moet ze echter wel zo snel mogelijk schoonmaken omdat anders de kwaliteit heel erg hard achteruit gaat.
artikelmark201510
Nog steeds zie ik mensen die niets bij zich hebben om de vis in te doen. In grote vuilniszakken of plastic emmers wordt de vis verpakt en dan maar terug naar huis. Inplaats van de vis lekker schoon te maken op zee en dan in een koelbox met een beetje ijs wordt de vis zo mee genomen. Dat is nu in mijn ogen verkeerde zuinigheid. Neem absoluut een koelbox of tas mee en verzorg je vis. Vaak heeft de hendrik karssen ook scherfijs aan boord en voor 2 euro houd je zo je vis in topconditie.

 


Onderweg komen de meeuwen uiteraard op het visafval af. Je kunt met een beetje mazzel de meeuwen uit je hand laten eten. Uiteraard zijn die meeuwen hierin getraind.
artikelmark2015 14
Gewoon je handen in de lucht houden en ze pikken de makreel er zelf uit. Wel uitkijken want de vogels zijn helaas niet zindelijk.  Als we in de haven aankomen komt er een mega grote kop boven water.
Het is Bertus, de plaatselijke kegelrob die even een makreeltje komt bietsen.
artikelmark2015 15
De kinderen aan boord vinden het fantastisch en het is het dan ook voor bertus gewoon een optreden. In totaal vreet hij 23 makrelen op en dan verdwijnt hij weer. De vorige keer toen een groepje Duitsers een teil makreel was vergeten mee te nemen hebben we Bertus er blij mee gemaakt. We hebben met onze eigen ogen gezien dat hij 114 kleine makreeltjes zonder probleem in zijn maag liet zakken Hij hoeft zelf niet eens op jacht te gaan. Hij is heel kieskeurig want schar moet hij niet eens hebben vertelt een man van de havendienst. Iedereen in de haven kent Bertus. Al deze avonturen maakten het weer tot een onvergetelijke dag.

 

 


Mark, en Nico.....Het was weer al vanouds en bedankt voor deze topdag. Ik kan alleen maar zeggen dat u echt een keertje mee moet gaan met de Hendrik Karssen op een makreel of gullentrip. Een boot met net dat beetje extra waardoor de dag al snel een succes wordt. Bel absoluut een keertje om mee te gaan 0227-511426