Ik kreeg half augustus een e-mail van een heel goede vriend van mij Geir Sivertzen. Een topkerel die jaren heeft gewerkt heeft bij hakengigant Mustad. Daar heeft hij zijn bijnaam dr. Hook verdiend. Hij wilde eigenlijk het enige heilbottoernooi in Europa onder de aandacht brengen. Hij had een leuk idee om voorafgaande aan dit toernooi een soort landencompetitie van journalisten te organiseren. Meerdere landen werden dus uitgenodigd en ik mocht een Nederlands team samenstellen.
Samen met Albert Jan Voskamp, die ik al vanaf mijn jeugd af ken, zou ik afreizen om mee te doen aan dit super spannende evenement.
Contact gezocht met Innovation Norway in Den Haag en geweldige hulp gehad van Ranhilde Luttenberg…. We konden onze spullen gaan klaarmaken.
Ik werk al meer dan 15 jaar samen met Innovation Norway en deze mensen weten echt alles over dit prachtige land en hopen alleen maar dat het nog populairder wordt dan het nu al is.
Duizenden mensen komen jaarlijks naar Noorwegen om te vissen op het zoete en het zoute water en in mijn beleving is er in Europa op sportvisgebied geen enkel land wat ook maar in de buurt komt van Noorwegen.
Reis
Of je nu met het vliegtuig gaat of met de auto, het is en blijft een beleving om naar dit Walhalla in het Noorden te gaan. Heel Noorwegen is een sprookjesland, het liefelijke zuiden met bossen, rivieren en meren het midden met de ongelofelijke hoeveelheid meren met allen een super bestand aan vis en in het Noorden de grote hoeveelheden grote vis. Ik ben er zowel met het vliegtuig als met de auto tientallen keren geweest.
Meestal, als je met de S.A.S vliegt, moet je ongeveer 9 uur ervoor uittrekken alle tussenlandingen meegerekend.. Je vliegt vanuit Amsterdam naar Oslo. Daar neem je een vervolgvlucht naar Tromsø en dan nog een klein stukje met een leuk klein vliegtuigje naar Hasvik op het eiland Soroya zelf. Dan slechts drie minuten naar het Hasvik Hotel.
Een super verbinding en ook nu weer verbaas je jezelf over de schoonheid van het land. Ga je met de auto dan moet je er gewoon twee dagen voor uittrekken. Eerst Nederland – Duitsland. Je rijdt dan naar Putgarden en pakt dan de veerpont naar Denemarken ( Rødby). Vandaar alleen maar rechtdoor rijden totdat je weer bij een veerpont komt in Helsingborg.
Deze brengt je naar de overkant in Zweden ( Helsingør) Dan rijd je Zweden helemaal door en dan nog een klein stukje Finland en dan kom je in het hoge noorden van Noorwegen. Wij hebben in Nederland in de Tom Tom het adres ingetypt en kwamen feilloos aan. Wij hadden het geluk dat we met ons drieën waren en konden daardoor lekker doorrijden.
Je kunt ook kiezen om in Zweden ergens te overnachten en weer fris de volgende ochtend te vertrekken. De reis is een vakantie op zich en is als je dit nog nooit gedaan hebt is dit een topervaring. Ik heb onderweg zoveel gezien….
Van beren tot elanden en ontelbare rendieren dassen vossen en ga zo maar door. Ben je zoals ik gek op roofvogels, dan kom je in het Noorwegen helemaal aan je trekken omdat er waarschijnlijk de grootste kolonie aan zeearenden zit.
Het Hasvik Hotel is gelegen echt drie minuten van het vliegveld en de mensen halen je er op met hun grote pick up truck. Het hele hotel is ingericht op sportvissers. Super schoon, geweldige service en niet geheel onbelangrijk….Op loopafstand van de boten. Hier is nog de enorme luxe dat er alles in de boten kan worden gelaten zonder dat je bang hoeft te zijn dat er wat gestolen wordt.
De eigenaar, Ahmad Baaz is van Libanese afkomst. In het Midden Oosten is gastvrijheid een heel groot goed en dat heb ik de hele tijd daar ervaren. Zo service gericht….Binnen een dag is het net of je hem al jaren kent. Hij is echt betrokken met zijn mensen. Ik heb meerdere keren met hem gesproken en hij is “echt” een topper van een kerel. Als hij mensen van het hotel zag lopen dan stopte hij direct en vroeg of je een lift wilde.
Het hotel ruikt in de avonduren heerlijk naar eten want er wordt super lekker gekookt en ook hier weer zie je de keuken uit het midden–oosten terugkomen. Er wordt een lamsgerecht klaargemaakt…gewoon een culinaire belevenis.
Hasvik Hotel
Het hotel is centraal gelegen in Hasvik. Er zijn kamers en appartementen in het hotel. Mooie kamers en brandschoon en van alle gemakken voorzien.
Ikzelf zat met Albert Jan in een appartement in het hotel en had uitzicht op de fjord….iedere morgen zat ik bijna verliefd naar buiten te kijken. Buiten de vele sportvissers komen er veel mensen die op dit grandioze eiland willen wandelen, mountainbiken en vogel spotters komen er ook geregeld. Er zitten hier meerdere zeearenden en als je die een keer gezien hebt dan ben je verliefd.
Meerdere keren hingen ze met hun machtige vleugels boven mijn boot en namen ze alles in hun op. Gooide je dan een vis in het water was het net een F-16 die naar beneden kwam en met hun bijna 3 meter brede spanwijdte en klauwen met nagels van 4 cm pikten ze met militaire precisie een koolvis van het water. Een schouwspel dat je normaliter op Discovery Channel ziet.
Boten:
Dit gebied is niet een gebied voor mietjes. Het liefelijke landschap kan er ook spoken en de zee waar je je haar in kamde kan veranderen in korte tijd in een zee met golven van een paar meter hoog. Daarom heeft het Havik hotel ook alleen maar oerdegelijke aluminium boten met een goede 50 PK Yamaha motor erachter. Het voordeel van deze plek is dat je eigenlijk maar heel kort hoeft te varen om heilbot te vangen.
Ze liggen zelfs in de haven, er vlak voor en een paar honderd meter uit de haven. Wil je echt gaan pionieren dan is verstand van het water wel belangrijk. Al de boten die er zijn, ogen superdegelijk en van alle gemakken voorzien. Een goede dieptemeter en kaartplotter aan boord zodat verdwalen eigenlijk niet kan. Je volgt als je echt in de problemen bent gewoon de stippellijn en je komt terug. Je hoeft op deze plek helemaal niet ver te varen om de vis te vinden. In de boten kun je zonder problemen met vier mensen vissen.
Heilbot:
Voor heel veel sportvissers is dit DE trofee om te vangen. Om een vis van meer dan twee meter langs je boot te hebben liggen met een gewicht van meer dan 150 kilo, is gewoon met geen pen te beschrijven.
Een goede vriend van me, John Schut die een week later dan wij meedeed aan het jaarlijkse heilbotfestival in september kwam met eenzelfde ervaring aan. Een vis van rond de twee meter komt na een gevecht van meer dan anderhalf uur langs de boot en wordt dan uiteindelijk nog verspeeld. Dan ben je heel even stil, want dat zie je natuurlijk liever anders. Het blijft een gevecht tussen man en vis en de mens is niet altijd de winnaar. Frustrerend voor John natuurlijk wel want als je aan een toernooi meedoet, wil je natuurlijk winnen. Gelukkig hoorde Neptunes zijn schreeuw en hij mocht uiteindelijk toch weer zegenvieren op het toernooi in september 2017. Niet voor niets wordt de heilbot de koningin van de zee genoemd. Er is in dit gebied een heel gezond bestand aan heilbot.
Natuurlijk zijn het niet allemaal van die mega-vissen. Ze worden niet voor niets zo groot, deze vissen kennen de klappen van de zweep en zijn echt tientallen jaren oud. Een vis van meer dan een meter wordt al een serieuze vis en geeft supersport op een lichte hengel. Je weet altijd dat je de kans loopt om zo een schuurdeur er aan te krijgen. Er is ook gelukkig voor deze prachtvis een minimumlengte vastgesteld. Het is verboden om een vis van onder de 80 cm aan boord te hebben en helemaal niet mee te nemen. Het is van alle platvissoorten ter wereld de grootste en er zijn vissen bekend die meer dan 300 kilo wogen en die meer dan drie meter lang waren.
Wanneer je die een keer wil zien dan kijk je maar eens op internet. Het zijn enorme rovers maar met een heel aparte jachtmethode. Het is absoluut geen kabeljauw die een dreun geeft op de hengeltop. Het is qua aanbeet eerder een grote schar. Je voelt een rammel en dan moet je absoluut NIET slaan. LAAT DE VIS GAAN. Te vaak worden door die te snelle aanslag mooie vissen verspeeld. Om nu de kans op zo een geweldenaar te vergroten heb ik voor u de meest gebruikte technieken beschreven.
Technieken:
Het meeste leer je hoe je op heilbot moet vissen door het kijken op internet en dan met name op YouTube. Als je daar goed kijkt zie je hoe de heilbot ook heel vaak tussen de waterlagen zwemt en jaagt. Heel vaak heb ik dat ook gezien in de Lofoten midden in de zomer. Als de scholen met kleine koolvis aan de oppervlakte aan het azen waren zag je ineens een grote klap ertussen en vingen we op tien meter diepte aan een dobber met een koolvisje ook prachtige heilbotten.
Dobbermethode:
Met de dobber gaat het goed al zul je dan wel op niet te diepe plaatsen moeten vissen. Vooral de plekken waar je zand hebt of zand met grint zijn de ideale plaatsen. Kijk ook maar eens naar de bovenkant van een heilbot, dan zie je vaak ook de tekening van de bodem op de rug. Ik heb als ik met een dobber vis een grote dobber met een groot drijflichaam De dobber moet echt 350 tot 400 gram houden. . Daar doe ik dan meestal 200 tot 250 gram lood op. Een dode koolvis erop net zoals je doet met een dood-aas methode. Het is alleen te doen uiteraard in baaien en met heel mooi weer. Superspannend en ook het visuele aspect is ook een pluspunt. Uiteraard vang je ook andere vis ertussendoor zoals gul en lom, maar een dobber heeft gewoon iets speciaals. Iedere grote dobber die een gram of 30 a 40 kan hebben voldoet. Uiteraard moet je dan wel met een stuitje vissen
vertikalen op heilbot: Wat heel erg goed werkt is de lood-kop met daarop een dode aasvis. De loodkop heb je in verschillende gewichten afhankelijk van het weer. ( 80 tot 250 gr) Ik vind het persoonlijk erg fijn om achter de loodkop een stinger te zetten. Als de heilbot aan de staart bijt heb je zo een grotere kans om de vis alsnog te haken. Je kunt de loodkop voorzien van een echte aasvis in de vorm van ieder daar voorkomende vis ( koolvis, haring, makreel, schelvis, gul) of uiteraard van een kunstvis. Steeds vaker wordt er op het vissen van heilbot kunstaas gebruikt. Je brengt het kunstaas naar de bodem en doet daar hetzelfde als op snoekbaars. Je tikt het kunstaas op en laat het vervolgens heel langzaam weer terugzakken. Door de drift kom je dan niet meer op de bodem terug. Je geeft gewoon en beetje lijn en herhaalt het. Staat je lijn op een gegeven moment te schuin, dan haal je tergend langzaam de shad of aasvis binnen. Vergeet niet dat de heilbotten hun prooi van achteren benaderen en aanvallen. Tot vlak onder het oppervlak hebt u kans om er eentje te vangen. In de Lofoten hing ik buiten mijn actieve hengel vaak een hengel tien meter onder de boot met de reel op de ratel en ik heb er echt heel wat op deze manier gevangen. U moet echt het idee loslaten dat ze alleen maar azen op de grond.
Hoekafhouder
Heel succesvol is de methode met een hoekafhouder en een lange aaslijn en een dode aasvis. Achter de hoekafhouder wordt een lijn van ongeveer twee meter gedaan met een 10/0 barbarian haak en een stinger in de zijkant van de aasvis. De techniek is dan eigenlijk heel simpel. Je laat je driften over de stek gebruikmakend van het getij. Heel voorzichtig laat je het op de bodem zakken en dan is het een kwestie van tergend langzaam dertig slagen omhoog draaien en dan weer heel langzaam naar de bodem laten zakken en dit steeds herhalen. Het voordeel bij deze methode is dat de vis door de lange onderlijn genoeg tijd krijgt om de aasvis goed te pakken. Ondanks dat deze methode heel erg succesvol is moet je er wel rekening mee houden dat er altijd in de buurt van de vis een bungelend lood is. Soms geeft dat problemen als de vis omdraait en in de aaslijn zwemt. Gelukkig gebeurt dit weinig.
Leefgebied / Biologie
De eerste winst voor het vissen op heilbot is kennis van het gebied. Heilbot houdt niet van een rotsige bodem. Het is veelal een zand met stenen mengsel. Heb je een zeekaart van het gebied dan is het aan te raden om je te focussen op die plaatsen. Plaatsen waar je een ”dropoff” hebt zijn ook geweldig. Waar het van diep naar ondiep gaat en dan weer diep. Een soort onderwater berg noem ik het maar. Plateau’s als het waren. Ook het omgekeerde, waar het van ondiep naar diep gaat en dan weer ondiep. Heilbot wordt net als iedere platvis geboren als een gewoon visje. Na een aantal dagen begint het ene oog te migreren naar de andere kant zodat de heilbot genoodzaakt is om op zijn zijkant te zwemmen. Een heilbot is bliksemsnel en eet ook echt alles. In de jeugdjaren zie je vooral wormen en kreeftachtigen op het menu. Zodra hij groot genoeg is om op vis over te gaan doet hij dit. Alle vis staat op het menu. Van platvis tot rondvis. Vooral in de zomermaanden is de koolvis de favoriet omdat er namelijk miljoenen voor handen zijn. Heilbotten kunnen vreselijk oud worden. Aan de otolieten ( gehoorsteentjes) hebben marine biologen afgelezen dat ze in goede omstandigheden 80 jaar en ouder kunnen worden.
Vrijwel zeker een Zekerheid
Ik ben 77 keer in Noorwegen geweest en durf nu t stellen dat voor veel vissers het vangen van een heilbot een toevalstreffer is. Ik durf nu ook met stelligheid te beweren dat het vangen van een heilbot zover ik weet nergens zo groot is als op het eiland Soroya. Elke dag dat wij er speciaal op gingen vissen hebben we dus ook daadwerkelijk heilbot gevangen. Albert Jan was helemaal verkocht en heeft me verzekerd dat hij absoluut terug wil om er weer op te vissen. Dit is echt peuteren en het komt echt op vissen aan. Vriend en visgids Marc van Roie woont er al jaren en die vertelde ook dat op het eiland heel erg veel heilbot rondzwemt. Hij chartert daar met sportvissers en hij vangt ook erg veel heilbot. Kijk maar eens op het internet en zoek op info@soroyafishing.com of www.soroyafishing.com Alle informatie vindt u daar om een reis naar Soroya te maken. Komt u er niet uit of heeft u info omtrent het vissen op heilbot, dan mailt u maar naar p.pos@hengelsport.com
Wedstrijdverloop.
In het begin hebben we het al een beetje er over gehad….We mochten september 2017 meedoen aan een meer landenwedstrijd op heilbot op het mooie Soroya. Geir Sivertzen had het echt fantastisch georganiseerd en had ook de nodige sponsoren geregeld zodat het vrijwel onmogelijk was om met lege handen naar huis te gaan.
Yamaha, Garmin, Penn, Yamaha, GoPro hadden prachtige prijzen beschikbaar gesteld om er voor te zorgen dat het werkelijke toernooi wat de week erna werd gevist onder de aandacht te brengen. Op zijn eigen onnavolgbare wijze heeft hij de hele week de dag uitslagen aan elkaar gepraat. Met humor en een stukje zelfsport werd het een feest. Het werd een titanenstrijd tussen uiteindelijk Frankrijk en Nederland. Om u niet te vermoeien met details werd het op de laatste dag beslist in het voordeel van Frankrijk en Nederland op een puntje daarachter. Ieder land dat mee heeft gedaan heeft ook heilbot gevangen. Wat was het gezellig….Ga absoluut een keertje die kant op en ga voor die heilbot….Het is net als Campari….Dit moet je één keer meemaken
Pim Pos