ALUMINIUM OF NIET   

Een ieder die het genot mag ervaren met een bootje erop te trekken om te vissen weet wat ik bedoel. Het geeft je het gevoel van; "De hele wereld is van mij en kan me verder dan ook gestolen worden". Een heel water van jezelf en gaan en staan waar je wilt. Uiteraard zou iedereen dat gevoel eens moeten meemaken. Hoe maak ik de juiste keuze bij de aanschaf van een boot. Is het nu allemaal goud wat er blinkt. We gaan proberen u in een artikel de voor en nadelen van een aluminium boot te beschrijven.

Met opzet noemen we geen merken want dat is weer een ander artikel waard.

OORSPRONG

Een twintigtal jaren terug waren de aluminium boten werkelijk op één hand te tellen. Ze waren er wel, alleen nog niet in ons land. In het Amerikaanse leger heeft dit vaartuig zijn oorsprong. In de tweede wereldoorlog werden er al aluma landingsboten gebruikt. Er werden dan een aantal mariniers in de boot gestopt en in zijn geheel werd dit onder de helikopter gehangen. Door het geringe gewicht van de boot kon hij dus snel en overal waar water was komen. Uiteraard waren deze boten ook aan vervanging toe. Deze vaartuigjes kwamen in de dumphandel terecht en zodoende ook in Europa. Op dit moment worden ze op zeer grote schaal geproduceerd. Waar kom je tegenwoordig niet tegen?

 

PLATBODEM OF V-BODEM

Bij het kiezen van een boot kunt u uit een  platbodem kiezen of een v-bodem. Welke is nu het meest geschikt voor u. We hebben beide modellen in de vaart en zullen van beide dan ook de verschilllende vaareigenschappen bespreken.

Een platbodem heeft zoals een oplettende lezer ook wel zal vermoeden een platte bodem. In ondiepe wateren zoals polders is de boot onnavolgbaar. Hij is zeer wendbaar, zeer snel, maakt weinig golfslag en is makkelijk te mannen door het lichte gewicht. Het bochten nemen moet wel met enige voorzichtigheid gebeuren omdat de boot door het gemis van een kiel niet

snijdt, maar schuift over het water. De bocht wordt hierdoor ruimer. Een V-bodem heeft een voordeel omdat het de boot beter in koers houdt dan een platbodem. Vooral in een beetje woelig water is het duidelijk een verschil. Je maakt niet zulke klappers met de boot en de gang is beter.

Op groot water met een beetje golfslag is het varen met een platbodem ronduit belabberd.  Bij de grotere modellen speelt het gewicht van de boot

wel een "positieve" rol bij de vaart.

Maak voordat u een boot aanschaft een proefvaart. Als u een polyester, houten, of stalen  boot gewend bent dan weet u niet wat u overkomt.

 

GEKLONKEN OF GELAST

Uiteraard is dit geen wet van meden of van perzen, maar persoonlijk heb ik liever een geklonken boot. Ik heb nu twee keer een boot gehad waarbij op de las haarscheurtjes optraden, Waarschijnlijk ontstaan door het klappen op de golven tijdens wat slechter weer. Bij geklonken boten nog nooit problemen gehad. Als er toch een nagel loszit dan is dit ook makkelijker te repareren dan dat er gelast moet worden. Aluminium lassen is een dure aangelegenheid omdat het een speciale techniek vereist.

 

CONTRAGEWICHT

Wanneer u alleen gaat varen dan is het aan te raden om een contragewicht

mee te nemen in de boot. Door het geringe gewicht gaat de boot snel springen en stuiteren op het water. Ik heb daarom voor in de punt een jute zak met twintig kilo zand liggen. Dit werkt uitstekend.

Veel plezier en "Vaar ze "