Pleuronectes Platessa
Bij de naam zou je gelijk gaan denken aan een prachtige prinses met een verschrikkelijke ziekte maar niets is minder waar. Deze platvis is een schoonheid van een vis vooral als hij in helder water wordt gevangen. Deze platvis wordt net als alle platvissen als een normaal visje geboren en leeft ook in eerste instantie zo. Later schuift ??n oogje op en komt naast het andere oog te zitten. Let maar eens op, soms zit de bek links en soms ook rechts.
In Nederland komt hij natuurlijk langs de hele Nederlandse kust voor maar voor ons als hengelaars moeten we toegeven dat het meestal toevalstreffers zijn. Als ze al gevangen worden dan is het meestal in de Oosterschelde, de Grevelingen of de Waddenzee. Op de pieren van Wijk aan Zee en IJmuiden worden ze in de zomer nog wel eens gevangen maar dan zijn het wel vaak kleinere exemplaren. In de Grevelingen en de Oosterschelde kan je nog wel eens een uitschieter boven de 50 cm meemaken maar over het algemeen zijn de vissen klein.
Scandinavie
Je kunt er natuurlijk in Nederland speciaal op gaan vissen maar de kans dat je er werkelijk eentje vangt is erg klein. De kans is zelfs zo klein dat ik mensen uit de sportvisserij ken die er letterlijk en figuurlijk naar snakken om zo een Pladijs te mogen vangen. In Nederland is de meest gevangen platvis aan de hengel dan ook zonder enge twijfel de bot. De reden van dit feit ligt verscholen in de levenswijze van deze platvis. Bot wordt geboren in de zone waar zout en zoet bij elkaar komen. Ze kunnen ook zonder probleem leven in redelijk zoet water. Midden in de stad van Zaandam waar ik woon heb ik tientallen botten gevangen tijdens het vissen op paling. Zelfs tot ruim boven de veertig centimeter. Schol zul je er niet vinden.
Bot blijft altijd in het gebied waar hij of zij geboren wordt. Schol trekt van de ene plek naar de andere. In zomer komen ze redelijk onder de kant om zich aan de grote garnalenrijkdom tegoed te doen en in de koudere perioden trekken ze terug naar het diepere water. In Denemarken en Noorwegen is nog een veel groter scholbestand. De bevolking vist er gewoonweg niet op. In zee is de kabeljauw en in het zoete water forel, baars en zalm de hoofdmoot. Ik heb in Noorwegen op verschillende stekken schol staan vangen net als voorntjes bij ons. Met het enige verschil dat je er maar met 1 haak kon vissen omdat er exemplaren van meer dan 60 centimeter tussen zaten en van dat soort vissen trek je er niet drie tegelijk van binnen. Schol is heel erg lekker en om die reden is het samen met tong in Nederland de meest beviste platvis. Nederland heeft een Noordzee vloot die grotendeels van deze platvissoort leeft. Er wordt dan wel noordelijk gevaren om deze platvis te vangen omdat voor onze kust het niet meer rendabel is.
VANGSTMETHODEN
Wil je het speciaal op schol gaan proberen is het eigenlijk heel eenvoudig. Je moet alleen zorgen dat je het aas op de bodem hebt liggen. In Nederland is het gewoon bijna onmogelijk om op schol te vissen. Wil een gooi gaan doen naar een klepper van een schol dan moet je zorgen dat je aas opvalt. Natuurlijk vang je met een liggende paternoster ook wel eens een visje maar de grootste schollen die ik tot nu toe gevangen heb waren allemaal met een lange sleeplijn in een langzaam driftende boot. Heb je geen boot of kun je op de stek niet vissen met een boot dan moet je zorgen dat de onderlijn heel erg opvalt. Ook grote schar vang je zo perfect.
De beste resultaten heb ik met een lange rij met fel gekleurde kraaltjes met zeker de kleur rood erin verwerkt. Rood, fel geel en fel groen doen het altijd. Neem voor grote schol minimaal 45/00 aaslijn. Je moet namelijk een redelijk grote hoeveelheid water wegduwen door zijn grote oppervlak.
Je kunt met een hoek afhouder systeem vissen of met een vaste montage. Ik neem als het even kan geen ankerlood omdat de vis de kralenlijn moet zien en het valt meer op als het een beetje beweegt.Met de boot neem een redelijke afstand lijn een hoekafhouder en een dwarrelijn en laat deze langzaam achter de boot aanslepen. Ik heb dan altijd de driftzak in het water omdat deze de drift nog beter maakt. Krijg je beet dan geef je gewoon wat lijn om de vis de tijd te geven om het aas te pakken.
Ik kan u niet het beste aas geven omdat ik ze met heel verschillende aassoorten heb gevangen.
In Nederland werken zeepieren zagers altijd. In het buitenland ( vooral de grotere exemplaren) kun je het beste vangen met vis en dan ook weer de vette soorten zoals haring en makreel. In Noorwegen vingen we de kleinere vis op zagers en zeepieren en de platen van schollen op lange strippen makreel of haring van zeker 12 cm lang. Van de platvissen zijn het zeker de mooiste vissen om te vangen. Laten ze nu per ongeluk gebakken of gestoofd ook nog eens super lekker zijn.