Een Pier is meer dan een Pier

 

Ze worden gestoken en zijn perfect aas, je hebt ze in rood, bruin of zwart.

Je kunt er echter ook perfect op lopen en zijn voor tienduizenden mensen een garantie voor een fijn dagje uit.

 

NOORD EN ZUID

Bijna altijd zult u bij de grotere zeehavens in ons land ( IJmuiden, Hoek van Holland, Scheveningen) twee pieren aantreffen.

 De pieren worden dan ook met Noord en Zuid aangeduid. Ze moeten met vrijwel iedere wind een veilige reis garanderen voor de binnenlopende scheepvaart. Voor ons hengelaars is dit ook een voordeel. Je kunt er bijna met elke wind wel vissen al blijft het ten alle tijden oppassen.

 

BINNENKANT  TEGEN BUITENKANT

De pieren hebben twee bevisbare kanten. De buitenkant richting zee en de binnenkant richting de andere pier. Er zijn bepaalde visserijen die je beter binnen kan beoefenen en soms ben je noodgedwongen om aan een bepaalde kant te vissen.

 Staat de wind pal Noord dan kun je op de Noordpier bij Wijk aan Zee eigenlijk alleen maar binnen vissen terwijl je dan in IJmuiden perfect aan de buitenkant staat. Uiteraard bij een andere wind (zuid of zuidwest) sta je weer perfect op de Noordpier om aan de buitenkant te vissen. Dit is een kwestie van smaak.

 




ROTZOOI MET VIS

Om de golven te keren liggen er over de hele pierlengte honderden betonblokken. Deze betonblokken zijn in de loop der tijd helemaal begroeid met mosseltjes en algen wat weer een giga gedekte tafel oplevert voor de diverse vissoorten. De harder en zeebaars komen tot aan de blokken.

 Het is een perfecte schuilplaats voor veel roofvis en de stroomverandering door het enorme obstakel in het zeewater geeft dat er in de luwte van de pieren zeer goede stekken zijn voor alle zeevissen. Vooral op de koppen van de pieren waar de golven gebroken moeten worden is erg veel steenstort neergegooid en dit is een visconcentratie van jewelste. Jammer genoeg is er niet te vissen zonder ook in te calculeren dat je er absoluut materiaal verspeelt.

De zeebaars, gul, bolk is er altijd te vinden en ook mijn op een na grootste tong van 54cm trok ik uit deze stenen rommel vandaan.

 

VOGELS EN ANDERE CREATUUR

Alle soorten vogels kom je er tegen.. Elke bekende zeevogel heb ik er al gezien. Zelfs rare zelfmoordvogels die met windkracht 10 op de gul zaten met gevaar voor eigen leven. De zeehond toch niet zo een veel geziene gast komt er ook regelmatig even bijkomen van zijn reizen en diners.

 Het is altijd aan te raden om je verrekijker mee te nemen omdat er op de pier altijd wat gebeurt. De pier is relatief ook veilig te noemen. Je kunt er gerust met je kinderen naartoe al is het natuurlijk van de zotte omdat met storm te doen. Denk nu niet dat dit een onzinpraatje is, het gebeurt. Een ieder herinnert zich wel de vader en zoon die met windkracht 8 de pier op gingen en zijn zoon in het water zag belanden. In de strijd om hem te redden, wat hem ook lukte, kwam hij zelf in het water terecht en hij verdronk onder het oog van zoonlief en voorbijgangers. Zijn lichaam is twee weken later aangespoeld in Zandvoort. Afgelopen zondag  had ik er een wedstrijd met de HVZ en daar zag ik tot mijn schrik twee bossen bloemen liggen vlak bij de rand van de pier en toen ik uit nieuwsgierigheid de kaartjes las kon ik er uit opmaken dat er zich eerder op de pier een drama heeft afgespeeld. Waarschijnlijk waren de bossen bloemen ter nagedachtenis aan de verjaardag van het slachtoffer. Het blijft altijd uitkijken.  

 

DE BESTE STEKKEN

Ga als je op de pier gaat vissen altijd even kijken wat er gevangen wordt. Het is je eerste winst. Wanneer het op de geep en de makreel is dan moet je zeker de stroomnaden opzoeken.

Die zul je vooral in de bochten vinden en op de kop. Voor de tong hoef je niet zover te gaan en is de stek met de meeste kans op zand de beste keuze. Bij mij staat voorop  ..plezier en lekker zitten. Vergeet niet dat de blokken spekglad zijn en dat je voordat je het weet op je "kanis" ligt. Ook dit heb ik persoonlijk meegemaakt tijdens een nachtelijke sessie op tong dat een heer op leeftijd zijn tongetje wilde losmaken dat was vastgelopen tussen de stenen nabij de waterlijn. Hij gleed uit en zijn voet kwam vast te zitten en zijn lichaam gleed door. Een gebroken voet was het resultaat. De reddingswerkers hebben een enorme klus gehad aan het bevrijden en redden van deze onfortuinlijke man.







 

Als we al deze vervelende beelden vergeten dan kunnen we ook positief melden dat de pier, zeker om in aanraking te komen met de zeevisserij een iedeale plaats is.

Mijn advies luidt dan ook

 "Neem eens wat pieren mee naar de pier." !