Ik heb dit recept leren maken in Quiberon in Bretagne waar ik contact kwam met een beroepsvisser. Hij wist een heel oud recept van zijn oma dat zo lekker was dat ook niet viseters hun vingers erbij aflikten.

 Naast vissen is koken mijn hobby en ik vroeg hem natuurlijk naar het recept. Voordat ik dat kreeg moest ik het natuurlijk zittend in een schitterende tuin vol met fruitbomen proeven onder het gernot van een werkelijk ijskoud glaasje zelfgemaakte cider.De kabeljauw moet eerst van alle graten worden ontdaan. heel simpel voor de mensen die kunnen fileren maar een crime voor de mensen die dat niet kunnen. Wilt u het eens in stappen zien dan verwijs ik u naar de indexpagina. daar kunt u in de zoekmachine het woordje fileren intypen en dan ziet u meerdere artikels over het fileren. Kies dan fileren stap voor stap. Met een foto met tekst erbij komt u een heel eind.

 

Als u de filet voor u hebt liggen vergeet dan niet dat er nog graatjes vertikaal in het vlees zitten gerekend vanaf de kop tot aan de anus ongeveer in het midden van de filet. Vindt u het moeilijk kunt u de witte zijlijn op de huid volgen en daar zitten de graten. Bij de anus tot aan de staart is het graatvrij. Verwijder deze graatjes door twee sneden langs deze gratenrij te maken en het geheel weg te halen. Daarna ontvellen en de vis in kleine stukjes verdelen.
 Heeft u dit allemaal gedaan dan moet u dit stoven zoals u elke vis stooft. Gewoon opzetten in water met wat zout en wat azijn. De azijn trekt de smaak van alle witte  niet vette vis op.

 

Tijdens dit stoven doet u heel makkelijk en neemt een pakje championnen, prei of lenteuit-cremesoep. U voegt daar niet de hoeveelheid water aan toe die u normaliter doet maar de helft. Er ontstaat dus geen soep maar een saus. Vroeger maakte men dit met bloem en echte boter en groenten maar het gemak dient de mens. Als deze saus ook klaar is doet u in deze saus een pakje met roomkaas al dan niet met tuinkruiden of knoflook. Als dit gesmolten is in de saus dan is de vis ook wel klaar en deze kan worden afgegoten. Meng vervolgens de vis met de saus en dien dit op met rijst, pasta of met vers stokbrook al dan niet met knoflook en ik durf te beweren dat u in een half uurtje een superdis voorzet. Garneer de bordjes mooi en u heeft een culinair hoogstandje voor elkaar gemaakt en het is echt zo klaar. Het kan worden gemaakt van alle witte vissoorten die van zichzelf niet zo vet zijn. 

EET SMAKELIJK