Wanneer ik iemand over Noorwegen hoor spreken dan is het altijd positief. De vriendelijke bevolking, de natuur en vooral niet te vergeten de geweldige sportvisserij.

Alle keren dat ik in Noorwegen ben geweest ( en dat zijn er inmiddels al tientallen ), heb ik persoonlijk nog nooit een slechte keer meegemaakt. Natuurlijk kan het weer een spelbreker zijn maar dat kan op iedere plaats in de wereld en daar kun je een land niet op afrekenen. Noorwegen is nog steeds een hengelsportparadijs. Er zijn echt nog meren waar werkelijk niemand gevist heeft of misschien een enkele keer per jaar. De fjorden zijn zo groot en zo veel vertegenwoordigd dat hier nog visparadijsjes gevonden kunnen worden.

 

INNOVATION NORWAY

Via de Nederlandse vertegenwoordiger van INNOVATION NORWAY( Frank Bartelds) kregen we de bestemming in het Westen door(het NORDFJORD ) om eens te bezoeken. Een gebied dat weer eens wat anders zou zijn dan het gebied in het hoge noorden waar ik normaliter zit ( de Lofoten).

Ik had al meerdere keren in het Noorden, Zuiden en Oosten doorgebracht, dus het was wel weer een uitdaging. Ik heb de gewoonte om van iedere reis een soort dagboek te maken om zodoende de detaillistische informatie, die ik persoonlijk erg leuk vind, niet te vergeten.

Tevens is het voor het schrijven van artikelen ook erg belangrijk. Als ik een artikel ga schrijven lees ik het dagverslag in mijn laptop nog eens door en je ziet de hele reis weer als een film voor je geest verschijnen en sta je soms versteld van wat je in korte tijd alweer kwijt bent.


Voordat ik u het verslag met foto's geef, kan ik alvast vertellen dat het één woord top was. Onze grote dank gaat dan ook uit naar INNOVATION NORWAY met al hun medewerkers  ( Frank, Hildegard en Inger Marie)


 

 

NORDFJORD

Om u een idee te geven waar het ligt is de kaart van Noorwegen even nodig. Het ligt 4 uur rijden boven Bergen. Van Oslo gerekend is het ongeveer 8 uur rijden Ik heb in de plaatsjes Bremanger en Selje een aantal dagen verbleven en gevist en in beide plaatsjes was het top. We konden gelukkig gebruik maken van een zeekaart en ook van de kennis van enkele beroepsvissers.
Heel verstandig is het ook om aan de locals en vissers inlichtingen in te winnen. Het scheelt gewoon een heleboel zoeken en zoeken betekent tijdverlies. Om u een beetje in te beelden hoe de situatie in Bremanger is. Schitterende huisjes gelegen aan het water met alle gemakken van dien met een heel bijzondere natuurlijke dakbedekking in de vorm van graszoden.


 

 Je kunt op 5 minuten varen al mooie vis vangen. Wij zijn uiteraard verder geweest en hebben tussen de 30 en 240 meter gevist.

 De kabeljauw was duidelijk niet dieper dan rond de zestig meter. Vissen tussen de 10 en de 32 pond hebben we in grote getale gevangen. Vooral het gebruik van rubber kunstaas in de vorm van shads en grote twisters was totaal onbekend

 

 Ik moest volgens de schipper pilkers gebruiken tot 250 gram en dan vooral in het voorjaar met een beetje geel en rood erin.Tot zijn grote verbazing bond ik er een loodkop aan van 80 gram met een 15 cm lange blauw witte shad. Hij keek met argusogen naar dit kunstaas en had zichtbaar zijn bedenkingen. Toen we hoorden dat hij de vis graag wilde hebben in ruil voor een paar uur extra op de zee lieten we hem even zien hoe het kunstaas werkte. Hij werd heel erg stil toen hij met zijn pilkers niet in de schaduw kon staan van de vangsten met de shad.

 Uiteraard hebben we hem blij gemaakt met "Hollands Rubber" De gul was te vinden op een diepte tussen de 30 en de 60 meter.
Daarna was het plotseling over en waren het

voornamelijk lommen, lengen en een verdwaalde heek. Deze vissoort had ik nog nooit gevangen dus dat was dubbel feest. Het bleek zelfs een Nederlands record te zijn met 9.2 kilo. 


Je weet niet half wat er allemaal voorkomt. Een heel goed systeem is een verenpaternoster die ook voor de gul kan worden ingezet. Neem dan een stukje makreel , haring of calamaris en beaas daarmee de haken.

Het blijft elke keer weer een verrassing wat er boven water komt. Het kan echt van alles zijn. Het voordeel van een paternoster met aas is dat er ook een geur van afkomt. Ik kan u verzekeren dat het op een diepte van 230 meter aardedonker is.De vis weet het aas perfect te lokaliseren. Wil je de onbekendere kleinere soorten vangen dan moet je uiteraard je haken daaraan aanpassen. Op deze manier vingen we ook nog een nederlands record draakvis van 2.6 kilo, roodbaars, black velvet shark Ga je echter voor groot dan moet je daar ook je lijn en haken op afstellen.

 Het leukst vind ik beide visserijen op een dag. Het vissen op een grote diepte is redelijk vermoeiend om dat je elke keer wel die 200 meter of meer naar boven moet draaien met of zonder vis. Om u een klein voorbeeld te geven, toen ik anderhalf jaar geleden

in de Lofoten op 768 meter  roodbaarzen naar boven draaide was ik daar met vis 29 minuten mee bezig. Zonder vis rond de twintig minuten.
Dat moet je willen, maar daar staat tegenover dat je weer eens wat anders vangt.

Je kunt bij de huisjes bootjes huren, bootjes van rond de 4 a 5 meter met een buitenboordmotor . U kunt de info krijgen:

Adres: Iglandsvik N- 6727 BremangerTel: 0047 - 57791513E-mail: Hildegard@bremanger-vekst.com
   
   
   
 

Hebt u het idee om uw eigen boot mee te nemen dan kunt u hier perfect traileren en eigenlijk is de visvakantie dan al compleet. Met elk weertype is hier te vissen. Uiteraard wanneer de wind pal in het Fjord staat wordt het een ander verhaal. Dan nog kunt u vlak voor de deur op dertig meter water heel leuk vissen en ook vis vangen.

Is het echt hondenweer en kunt u echt de zee niet op kunt u op de pier die op 3 minuten lopen ligt schitterende schol en schar vangen.


Er liggen hier voor de pier enkele rode en groene boeien. In de buurt van die boeien was het heel goed vissen op werkelijk schitterende platvis. Hebt u de auto bij u dan moet u er ook een greep in leggen. Ook op 5 minuten lopen kunt u onbeperkt pieren steken. Vooral 2 uur voor en 2 uur na hoog water was het meestal erg goed. In de avonduren vingen we aan de scholpaternoster ook leuke gul tot 6 pond.

Op vijf minuten lopen zit een supermarktje voor de benodigde spullen. De familie Igland die de huisjes verhuurt zijn zeer vriendelijk en spreken goed Engels en ook Duits. De omgeving is wonderschoon en het water wat uit de bergen komt is zonder probleem te drinken.

We kwamen in contact met een zeer sympathieke Hollander genaamd Rogier die een eigen outdoor bedrijfje is begonnen. Hij organiseert werkelijk alles voor de enthousiaste doe-vakantieganger. Wilt u wandeltochten maken onder begeleiding, kanotochten, rafting, jachttrips, forelvliegvistrips  alles is mogelijk hoog in de bergen u belt maar naar Hildegard en zij weet hem wel te vinden.Leuk om te weten als er ook niet-zeevissers bij u in de groep zitten.

Voor de vliegvissers die met de vliegenlat willen vissen is er vreselijk veel vis te vangen in zowel het zoete als het zoute water. Deze regio zit werkelijk vol met forel  en de bergmeertjes en riviertjes zijn echt ontelbaar. Door ons overvolle programma kwamen we er niet meer aan toe maar de foto's spraken boekdelen.


 

MATERIAAL

In principe kun je met een 3 a 4 hengeltjes al totaal uitgerust naar Noorwegen reizen. Ik neem altijd een spinhengel mee tot 80 gram waar ik lekker lichte pilkertjes en shadjes mee kan gooien. Dit is absoluut mijn favoriete bezigheid omdat een koolvis met geen enkele vis is te vergelijken. Sport van de bovenste plank. Verder heb ik een 20 lbs mee om op dieptes te vissen tot 60 meter. De pilkers die ik daarvoor gebruik zijn tot 300 gram zwaar. Wil je op grote diepte vissen en de kans hebben op absoluut grote en onbekende vissoorten dan ga ik toch voor een strakke 30 tot 50lbs hengel. 

 Eigenlijk alleen maar omdat er op deze diepte met grote gewichten moet worden gevist. Uiteraard hebben we dan ook een grotere reel nodig vanwege de hoeveelheid lijn die hierop moet worden gebruikt.Ik denk dat het overbodig is om te zeggen dat je uiteraard met gevlochten lijn moet vissen omdat er op deze diepte met gewoon monofyl geen aanbeet gevoeld kan worden vanwege de hoeveelheid rek die er in de lijn zit. Een goede kwaliteit monofyl heeft nog altijd rond tien procent rek en op zo een diepte praat je dan al snel over een 20 meter rek en dat is gewoon veel te veel voor een goede aanslag.

 

AASSOORTEN

Wanneer je met de auto gaat dan zou ik zeker overwegen om een aantal pieren of zagers mee te nemen want de hoeveelheid platvis die er rondzwemt is gigantisch. Er wordt door de plaatselijke bevolking totaal niet op gevist. Wij hebben dan ook als vierde hengel altijd een

lichte strandhengel mee. Als we terugkomen van zijn en gegeten hebben gaan we altijd nog even van de kant vissen op platvis. Schitterende schollen en scharren liggen er dan in het verschiet.


Hebt u een greep dan neemt u die gewoon mee in de auto want het barst er op 5 minuten lopen van de zeepieren. Niemand vangt ze en gebruikt ze. Alleen in de zomermaanden zijn er een aantal Duitsers die zo slim zijn om dit kakelverse aas te Vangen.
Zo hadden we ook makreel en haring mee. Natuurlijk is dat daar ook verkrijgbaar maar de prijs en de kans dat het er misschien niet is was voor ons de reden om het zelf mee te nemen   

Bij ieder huisje in Noorwegen zit een diepvriezer omdat dit land gewoon ingesteld is op vis. Je houdt het aas dus perfect in conditie.

Als je in Noorwegen een zandplaatje ziet dan is er absoluut platvis te vinden. 

 De ondiepe platen herbergen vooral bot maar als het een beetje dieper is zo rond de tien meter dan weet je bijna zeker dat er mooie schol te vangen is.

Dit gebied is niet alleen voor de sportvisser een ideale vakantie plek. Met een gerust hart kunt u de familie meenemen. Er zijn schitterende wandelmogelijkheden en tal van zandstrandjes.SELJE

Slechts een uurtje van deze plaats verwijderd ligt het eilandje SELJE. Met de boot van Bremanger zijn we er naar toe gegaan. We worden opgehaald door Inger Marie van INNOVATION NORWAY. Ze brengt ons naar weer een schitterende locatie met ook zeer veel mogelijkheden wanneer het weer het niet toelaat om ver weg te gaan.


Overal is beschutting.

In het gebied kan weer vanaf de kant gevist worden en op vijf minuten varen vanaf het haventje is al weer een diepte van ver beneden de honderd meter waar volgens de visserlui leng, lom en roodbaars zwemt. Bij de kant ligt een topstek voor zeeduivel. Uiteraard hebben we daar gevist en ook gevangen.

 Het RUNDERHEIM HYTTESENTER ligt idyllisch en is ingericht op sportvissers. We zien vele bootjes liggen die voor een redelijke dag en weekprijs te huren zijn.
 

INFO: Rundereim Hytter og Rorbu 6740 Selje

Tel: 0047 � 57858212Fax: 0047 � 57858288http://www.rundereimhytter.com  

We zijn hier met een lichte hengel een dagje weggeweest op koolvis en konden aan het eind van de dag een zeer sympathieke groep Duitsers blij maken met 4 kisten met koolvis. Ze hadden de dagen voor ons nogal pech gehad en vroegen of we de vis die we zouden vangen voor hun wilde meenemen. Ze waren heel erg blij en gingen uiteraard de volgende dag weer met ons mee. In ruil ervooor kregen wij een aantal overheerlijke Duitse biertjes.

Wij namen totaal geen vis mee omdat we voor de sport komen en met het vliegtuig liever geen vis meenemen. Meestal maken we mensen ter plekke blij met een maaltje vis en dat was dit keer ook weer het geval.

Wat gaat zo een week snel voorbij en wat vond ik het weer erg om terug te moeten.

Noorwegen is voor mij nog steeds het ultieme visland en er kan hier van alles worden gevangen

Ik kijk nu al weer uit om er absoluut weer een keertje terug te komen en in dit prachtige gebied te kunnen vissen.


NORDFJORD..TOP OF THE BILL!!!!

Voor meer informatie kunt u kijken op de website:

 www.visitnorway.com/nl