Bij  Het " Nieuwediep  '  klopt echt alles

 

Afgelopen zondag met tropische temperaturen en praktisch windstil niet naar Nederland gekeken. Ik ben wezen gullen vissen vanuit Den Helder  met het Nieuwendiep van Cees Pronk en wat ben ik blij dat ik ben meegegaan.

 

Den Helder

Niet één keer heb ik vast gezeten in het verkeer. Iedereen zat voor de buis omdat Holland zijn eerste groepswedstrijd moest spelen. Aan de ene kant ben ik een fanatiek voetbalfan maar aan de andere kant ben ik een enorm fanatieke sportvisser. Als de balans wordt gezet slaat de arm toch altijd weer uit richting de sportvisserij. Voetbal is maar 90 minuten spanning en het vissen op gul is de hele dag genieten vanaf afvaart tot terugkomst. De zee blijft voor mij de ultieme manier om een dagje vrij in te vullen.


Voor mij blijft het altijd weer een aparte belevenis. Ik houd van vissen met een leuk klein gezelschap. Voordat je het weet ken je elkaar  en dat blijft de hele dag zo. Dit keer was het een mengsel van Brabant Zaandam en Volendam. Nu heb ik ook wat met dit kleine vissersplaatsje. Heel veel kennissen en een goede hengelsportwinkelier in de figuur van Johan Veerman.

 

Route:

Gelukkig dat ik op tijd was anders hadden onze Brabantse vrienden het misschien niet gevonden.  Het waren oude bekenden van Cees ( schipper van Het Nieuwendiep)  uit zijn tijd bij rederij Pronk. Maar juist daar ligt Cees niet met zijn schip. Als je richting de grote boten rijdt moet je gewoon doorrijden en niet naar beneden gaan naar de grote boten toe. Je rijdt gewoon door tot je niet verder kan en je gaat met de bocht mee naar rechts.


Dan kom je vanzelf uit bij de sluizen tussen het Noord Hollands kanaal en het begin van de zeehaven. Je gaat over de sluizen en rijdt door tot het eind. Daar parkeer je de auto en om 7.30 ligt daar het paradepaardje van Den Helder  het  Nieuwediep. Een oerdegelijk schip met een ongelofelijk groot en breed visdek. Het schip is gebouwd in Canada en heeft alles er op en er aan.

 

Als een raket:

Als je in zo een korte tijd zo veel vaart als Cees dan doe je het goed. Ik heb tot op heden niet één keer iemand negatief over Cees horen praten. Natuurlijk kan ook deze topschipper geen vis garanderen want dat kan niemand. Cees kan u wel het idee geven dat hij er alles aan gedaan heeft. Als ik u nu gelijk maar een voorbeeld geef van afgelopen zondag, met onze groep. Een vijf-tal sportvissers had geboekt bij Cees om ook mee te gaan met de gullentrip Cees had precies genoeg om te gaan varen. Bij afvaart kwamen deze mensen niet opdagen. Weg 5 keer een opstapprijs, weg vijf keer het pierengeld. Ik zou er werkelijk de pest in hebben gehad en dat had Cees ook. We hebben met een kleinere ploeg toch hetzelfde gedaan als met die grotere groep, ookal had het eigenlijk niet uit gekund met de huidige gasolieprijzen.


Cees zei gelijk, natuurlijk is dat klote voor mij maar dan maar 9 mensen blij van boord met goede reclame dan iedereen de smoor erin. Cees is bloedfanatiek en doet er alles aan om iedereen een topdag te bezorgen. Niet  één keer heb ik Cees het wrak zien missen. Elke keer voer hij het direct aan. Rekening houdend met stroom wind en tij is het altijd een kunst om het schip zo neer te leggen dat het  goed vissen is voor de klanten. Cees zorgt ervoor dat de mensen allemaal aan bod komen door ook goed in de gaten te houden welke kant het meeste vangt.   Volendammers en Brabo's

 

Die afgelopen zondag waren er een groepje Volendammers en een tweetal heren uit Brabant. Een topgroep en voor dat je het eigenlijk doorhad was het een grote vriendengroep die ging vissen. De twee ietwat op leeftijd zijnde brabanders waren op het nodige voorbereid en voordat de  eerste gul aan dek was hadden ze al een aantal heerlijke Jagermeistertjes naar binnen gewerkt. De eerste buffel was ook voor hun. Aan een grote shad, wat direct feest betekende.

 Na drie wrakken te hebben gehad was het eindelijk weer eens vanouds.


Prachtige gullen tussen de 50 en 80 cm en allemaal dik gegeten. De magen zaten helemaal vol met vis, krab, garnalen en ander klein grut. Iedereen was top en top blij. Er werden verscheidene keren meerdere gullen tegelijk gevangen.

Cees keek er wel op toe dat de ondermaatse gul weer netjes teruggezet werd in zee. Laten we dat goed in de gaten houden omdat het de toekomst is van ons allemaal. Zonder probleem zwommen de gulletjes weer terug de diepte in.
Mooie snijtafel

Waar je op kleinere boten zit te pielen met het schoonmaken van de vis omdat er gewoonweg geen ruimte voor is heeft Het Nieuwediep een mooie kunststoftafel waar de vis snel en netjes schoon kan worden gemaakt.Allemaal voordelen van een "grotere"kleine boot. Persoonlijk heb ik bij Cees nog nooit een "Misser" gehad. 

 Doordat er heel weinig wind stond was het terugvaren en snijden tegelijk geen enkel probleem. Ook deze dag leerde ik weer wat bij. Van een zeer sympathieke Volendammer leerde ik ook nog een betere manier om de wangetjes eruit te snijden.


Ik had mezelf een maniertje aangeleerd om ze te verwijderen maar hij had een maniertje dat sneller werkte en ook meer vis opleverde. Ook het mes dat "Jan Zak"

 (zo was de bijnaam van deze vriend) , was beter dan dat van mij. Heel sympathiek gaf hij me aan het eind van het snijden zijn eigen mes. KLASSE. Weer wat geleerd. Bert ( Bijnaam Bart) had ook nog een zak met pelgarnalen bij zich en ik kan u vertellen dat ik daar helemaal wild op ben. Ik werd gelijk uitgenodigd om 25 juni naar Volendam te komen om de "Volendammer dag"  mee te maken. Dan wordt  er vis gerookt en daar wil ik ook de fijne kneepjes van leren. Ik heb aan boord met drie mensen over roken gesproken en alledrie deden ze het anders. Wie het weet mag het zeggen. Vooral Bart had heel goede tips en die vergeet ik dan ook zeker niet.


Op naar Volendam. Wat een dagje op het Nieuwediep allemaal niet teweeg kan brengen. 

  Voor meer inlichtingen en voor boekingen kunt u Cees bellen:                                      06-23825267