"GOUDEN" stekken in Noorwegen gevonden ( Deel 1)( STORHOLMEN)

 

Voor het derde jaar is Noorwegen het land in opkomst als het gaat om vakantie en recreatie.

Het land is zo veelzijdig en biedt de vakantieganger zo een enorm scala aan mogelijkheden dat het wel heel gek moet wezen dat u er niet een perfecte tijd kunt doorbrengen.

 

Dat Noorwegen zo populair aan het worden is onder alle recreanten en dan met name ook de sportvissers is niet zomaar ineens gekomen. Daar zit een heel grote groep van mensen achter die met z'n allen Noorwegen via woord beeld film en artikelen en internet bij u populair maken. U kent inmiddels het resultaat. In Utrecht op de vakantiebeurs waren ze met een giga  stand vertegenwoordigd en vele duizenden mensen hebben er weer even hun hart kunnen ophalen en weer kunnen boeken.

De overkoepelende organisatie die eigenlijk de grote motor achter de schermen is heet:

 

INNOVATION NORWAY. Deze instelling die eigenlijk functioneert als het Noorse toeristenbureau probeert op elk front Noorwegen van Noord tot Zuid te promoten.

We zijn voor u dit keer naar Hustadvika Gjestegard in de provincie More und Romsdal  zo een tien uur rijden vanaf Oslo in westelijke richting.

We hebben daar werkelijk waar drie "gouden plekjes" bezocht die ook voor grote groepen en  families perfect te noemen zijn. Omdat er zoveel informatie is hebben we in overleg met Ulrike Katrin Peters van Innovation Norway besloten om er een mooie trilogie van te maken.

 

HUSTADVIKA GJESTEGARD

Een Noorse investeerder heeft dit geweldige centrum opgezet. Je komt aangereden en het kamp ligt heerlijk vrij direct aan de zee met een Natuurlijke haven. Een prachtig oxblood rood geverfd restaurant annex feestzaal/receptie staat centraal op het terrein. Op een 30 meter lopen liggen heerlijk vrij de huisjes en het hotel dat ook bij het complex hoort.


Het is half februari als we er komen.We leren al snel de vriendelijke gastheer en gastvrouw kennen ( Ole en Tania).

 

We krijgen ons huisje en we genieten direct van het heerlijke uitzicht direct over zee.

Er ligt al wat sneeuw en volgens Ole zal er komende nacht nog een heel pak bijvallen. We zijn gewaarschuwd. Het programma is tot in de puntjes verzorgd en de plaatselijke chef van toerisme Kjell Gjerde heeft voor een huurauto gezorgd dus als het weer niet meezit dan kunnen we ons toch verplaatsen om de omgeving te verkennen uiteraard met hengels.

 

ALLERLEI MOGELIJKHEDEN

We treffen het inderdaad niet met het weer als je spreekt over sportvissen. Het sneeuwt flink, maar dat is niet het enige probleem. Iedereen die ons tegenkomt weet te melden dat we eigenlijk in de verkeerde tijd zijn gekomen omdat er altijd veel wind staat in deze tijd en het er bijna nooit van komt om naar buiten te gaan met de boot. Volgens onze gids die we hebben voor deze dag was het sinds eind december niet meer mogelijk om met een kleine boot de zee op te gaan. Er staan te hoge golven. Toch even zelf kijken en inderdaad we zijn allebei vader van een gezin en zien de noodzaak in van onze huurauto. De golven waren te hoog. Terwijl we daar lopen in de schitterende witte wereld horen we het krijsen van een grote roofvogel. In de buurt leven erg veel zeearenden en vlak voor de huisjes zitten elke dag 2 enorme vogels te wachten op wat komen gaat.


We kijken in het fotoboek bij Ole even wat er allemaal in het voorjaar en in de zomer wordt gevangen. We zijn even stil want vis wordt er vlak voor de deur genoeg gevangen.

Zelfs van de kant als het water wat warmer is kan er voldoende vis worden gevangen in de vorm van schol schar en bot.


Op de open zee is het verder alle rondvis die u maar wensen kan.

 

HOTEL EN HUISJES

Bent u zoals velen onderweg naar andere bestemmingen kunt u ook  een paar nachten boeken omdat er een schitterend hotel bij het complex van dezelfde eigenaar aanwezig is.


De huisjes zijn perfect te noemen met alles erop en eraan. In de huisjes is uiteraard ook de mogelijkheid om zelf te koken. Op nog geen drie minuten met de auto is een COOP die alles verkoopt wat u nodig heeft.

Natuurlijk is Noorwegen duurder dan Nederland maar we zien dat heel veel producten ook hier goedkoper aan het worden zijn. Alcohol en sigaretten zijn er vreselijk duur maar die horen dan ook niet tot de "doorsnee" dagelijkse behoeften.

Overal in Noorwegen is een mogelijkheid tot pinnen en chippen

 

VISMOGELIJKHEDEN

 

Bij het zeeviscentrum zijn bootjes te huur en er hoeft heel kort gevaren te worden. Op aanvraag zijn er waterkaarten te leen en er wordt ook contact gehouden via de GSM.

Er is vlak voor de deur al een mogelijkheid om op zeeduivel en zeewolf te vissen want de foto's en verhalen van Ole die zelf een enthousiaste duiker is liegen er niet om. Volop vis en dan in de warmere maanden vooral mooie gullen tot 15 kilo en koolvis tot 14 kilo.

Wilt u uw eigen aas steken vergeet dan niet om even een greep in de auto te leggen want er is voldoende aas in de vorm van zeepieren en zagers.


Vooral voor de schelvis die er ook in grote getalen voorkomt is dit top aas.

Er komen veel Hollanders omdat er alles is wat u van een lekkere vakantie mag verwachten

Neem gerust contact op met dit sportvis annex familievakantiecentrum.

HUSTADVIKA GJESTEGARD6444 FARSTADTLF: 0047- 71264700 FAX: 0047 - 71264710E-MAIL : post@hustadvika.no

website : www.hustadvika.no