Wie in lapland een mes steelt wordt zeer steng gestaft. Reden? Het mes en de sneeuwscooter worden vandaag de dag gezien als de twee belangrijkste zaken om te overleven. Laat het dan wel een goed mes wezen.

 

Fileren.

In Nederland zijn volgens de NVVS meer dan anderhalf miljoen mensen die aan sportvissen doen. Mensen die eens per jaar een hengelstje uitgooien maar natuurlijk ook de diehards die elke week langs de waterkant zitten. Alle sportvissers beschikken over een goed mes en heel veel van ons hebben ook een fileermes. Heel handig om een visje in een ?poep en een scheet?om te toveren in een heerlijk stukje zeebanket.

 Ik doe dat op zee om verschillende redenen. De voornaamste is dat ik thuis de rommel niet heb en ook omdat ik wil dat er weer zoveel mogelijk teruggaat in het milieu waar ik het uit heb weggehaald. Dat klinkt heel erg ?geitenwollensokkerig?maar ik meen wat ik zeg. Ik ben docent biologie en heb geen enkele moeite om een stukje vis of vlees te eten maar ik doe het wel met het zicht op het milieu.

 

Artikel:

Ik heb een aantal jaren eerder ook al een keertje een artikel geschreven over het fileren van vis omdat het toen veel gevraagd werd door lezers. Het goed fileren hangt voor een groot gedeelte af van je mes. Natuurlijk moet je weten hoe en waar je snijdt maar iedereen die snijdt met een verkeerd mes die zit te rommelen. Ik heb toen in dat betreffende artikel geschreven dat ik ?toen?vond dat de beste fileermessen uit Scandinavië «wamen.


Ik wil sinds afgelopen week wel even een nuancering in de tekst aanbrengen. Het artikel blijft gewoon staan al wil er wel een uitbreiding aan geven wat betreft de landen waar de beste fileermessen worden gemaakt. Duitsland heeft die nummer 1 positie wat mij betreft overgenomen. Ik heb dit keertje niet naar het design gekeken, maar alleen naar het snijden van het mes. 

 Hoe lag het in de hand en naar de kwaliteit van het staal. Via een sportvisser die ik tegenkwam aan boord van Het Nieuwendiep ( Jan Zak uit Volendam ), kwam ik in contact met een fileermes dat ik nog nooit eerder in mijn hand had gehad. Volgens Jan fileerden alle professionals in de fileerderijen ermee en was mijn mes niet slecht, maar meer een mes voor af en toe een visje te fileren. Het mes van hem was gewoon beter , scherper en steviger. Hoe kom je als sportvisser aan zo een mes. Dit was nieuws!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Westparts Wieringerwerf

Thuisgekomen heb ik mijn vis in porties verdeeld en tijdens het eten maalde het maar door mijn hoofd: Hoe kan ik aan zo een mes komen als sportvisser.

Ik ben begonnen met het mes grondig te bekijken en toen vond ik het merk op het label.

Er stond een schoppenlogo op als in het kaartspel met de naam Pikas erbij. Verder was de fabriek Friedr. Herder Abr. Sohn uit Solingen. Het type was Don Carlos.


Op het Internet is tegenwoordig alles te vinden dus ook dit mes. Met een simpele klik bij Google was het binnen een seconde gevonden en kam ik uit bij de Duitse site van Friedr. Herder uit Solingen.

Een klein briefje aan de directie en afwachten maar. Binnen een dag kreeg ik uit Wieringerwerf een aardig berichtje terug van Sandor Doesburg  van Westparts BV met de mededeling dat de fabriek het bericht had doorgestuurd naar de dealer van hun messen in Nederland. Ze hebben ongelofelijk veel in hun assortiment maar voor mij het belangrijkste, ook de desbetreffende fileermessen. Ik heb tot op heden geen beter mes in mijn handen gehad. Mijn leermeester in deze zei altijd: het beste mes bestaat niet want die heb je nog niet in je handen gehad. Je kunt hoogstens stellen dat dit het beste mes is tot op heden!


Met een paar woorden is dit mes te omschrijven. ( Ergonomisch heerlijk in de hand liggend, superkwaliteit staal en makkelijk te slijpen en vooral SUPERSCHERP

Ga vooral voor de lol eens naar de winkel en vraag eens de prijs van een goed kwaliteit fileermes. Ik denk dat u met de oren staat te klapperen omdat de messen beginnen bij 30 Euro tot ver boven de honderd. Dit mes kost nog geen 20 Euro. Ik durf het met recht de Rolls Royce onder de messen te noemen. In alle vissershavens worden deze messen gebruikt werd me door Sandor verteld. Alle fileerderijen van kapitein iglo werken met deze messen. Ik ben bekeerd en heb gelijk mijn vertrouwde fileermesje een plekje gegeven in mijn viskist bij de andere iets mindere messen? vanaf heden is maar plaats voor é©® mes in mijn kist en dat is de

DON CARLOS van Friedrich Herderuit Solingen.

 

Verschillende messen en dikten

Natuurlijk heb je in deze messen ook verschillende keuzen. Je kunt kiezen uit verschillende dikten en lengten.Voor een scholletje moet je een ander mes gebruiken dan voor een buffel van een kabeljauw. Het lemmet is van een andere dikte staal gemaakt en iets flexibeler. Laat u eens leiden door de website van Wesparts en zie de enorme keuzen in allerlei gereedschap voor vlees vis en groenten. www.westparts.com

Er zijn ook schitterende stripmesjes en aardappelmesjes te koop van diezelfde perfecte kwaliteit.


De messen zijn alleen verkrijgbaar bij de vakhandel voor de visserij , o.a. de VEVC co?aties ( zoals in Urk , Harlingen. Den Helder, Den Oever, Lauwersoog, Zeebrugge, Stellendam, Bakker bedrijfsartikelen. Verder is het bij iedere ijzerwinkel of hengelsportzaak te bestellen. WESTPARTS verkoopt dus NIET aan particulieren en is alleen dealer van de Herder messen. Wel kunt u voordat u een mes aanschaft even kijken welk model het beste bij u past.


Eerlijk waar, ik heb zeker dertig messen in mijn assortiment en als ik voor iedere gul die ik gefileerd heb hond Euro zou krijgen dan hoefde ik niet meer te werken, maar dit mes is op dit moment echt top of the bill en letterlijk het scherpst op de snede.


Goedkoop is bij deze dus niet altijd duurkoop.