Skagerak Feriesenter, Goed, Beter, Best!!

 

Wanneer u echt een bestemming in het zuiden van Noorwegen wilt hebben voor het hele gezin en de fanatieke sportvisser dan kan ik u absoluut het Skagerak Feriesenter aanraden want ik heb echt m'n best gedaan om een negatief punt te ontdekken maar ik kon het niet vinden

 

We praten eerste week juli, het Noorse Verkeersbureau tegenwoordig Innovation Norway had deze bestemming aangeraden om eens te bezoeken. We hadden werkelijk een geweldige reis.Om eerlijk te zijn  is  het een peulenschil om er te komen als je met de auto of met het vliegtuig gaat. Met het vliegtuig kom je aan op Kristiansand en dan met de huurauto is het nog 40 minuten van het vliegveld.


 Kom je met de auto, dan ga je eerst naar Hirtshals in Denemarken en pakt de boot naar Kristiansand. Wil je helemaal snel en voordelig dan neem je de nacht boot. Vanaf Amsterdam gerekend is Hirtshals een goede 10 uur rijden. Het voordeel van de nachtboot is dat je heerlijk uitgerust aankomt.

 

ACCOMMODATIE EN LIGGING

Het park ligt heerlijk vrij in het kleine dorpje Tregde. Ik heb in de tijd dat ik er was niet eens geweten dat het in het dorpje lag zo vrij ligt het. Er zijn heel veel mogelijkheden in net zoveel verschillende prijsklassen.


Huisjes die iets hoger liggen dan de huisjes aan de jachthaven, kijkend over de fjord. Alle huisjes dekken 1 doel en dat is "vakantie" op hoog niveau.
 Huisjes ingericht voor de bijna kampeerders en huisjes met alles erop en eraan en ook nog appartementen die "super de luxe" zijn ingericht met uitzicht over de hele fjord. Voor het hele complex ligt een hele mooie efficiënte "Marina"oftewel een jachthaven.
 


Deze haven heeft net het predikaat "Ecokeurmerk"gekregen. Er is een mogelijkheid om te tanken, met ruime aanmeermogelijkheden. Vlakbij het aanleghaventje is een sfeervol ingericht restaurant met een superkeuken.Voor een heel redelijke prijs kunt u er echt waar ongelofelijk lekker eten. Ook is er een kampwinkeltje waar het hoogst nodige is te verkrijgen. Wilt u echter in een normale supermarkt even goed inkopen doen dan moet u naar Mandal en dat is slechts op tien minuten rijden. U moet dit echt een keertje doen. Of u nu sportvisser bent of vakantieganger, u moet dit schitterende plaatsje zien. Het heeft  historisch gezien honderden jaren banden met Nederland en is echt een prachtig stadje. Ook hier zitten weer heel gezellige restaurantjes waar echt heerlijk vis kan worden gegeten.

VISMOGELIJKHEDEN

De mogelijkheden van deze heel mooie stek is dat er met ieder weertype en iedere windrichting kan worden gevist. Er zijn in de regio ook heel veel soorten vis te vangen. Marieke Mulder die ook met deze vistrip mee was ving tijdens deze reis een schitterende koekoekslipvis die wel geschilderd leek.


Voor de pan zijn ze niet zo geweldig maar als vis zijn er maar weinig andere soorten die zo kleurrijk zijn als deze. Met twintig minuten varen zit je op open zee en kan er grotere vis worden gevangen. Of je vaart links en volgt de route of je vaart bij de marina rechtdoor en gaat dan rechtsaf tot je een grote brug tegenkomt en gaat dan rechtsaf. 

 Lom Leng en mooie gul is er voldoende. Is de wind te sterk op open zee zoals wij ook twee dagen hebben gehad kan je tussen de eilandjes goed wijting, schol, poon, makreel, haring, gul en schar te vangen.
Vooral van de laatste zitten er heel veel op de zandplaten die er legio in de omgeving te vinden zijn. Driftend met een hoekafhouder en een zwerflijn met twee haken vingen we "knijters"van scharren. Door de noren wordt er bijna niet op gevist. Met een stukje haring of makreel waren ze onbeperkt te vangen.

Ook in de avonduren kon er van de kant worden gevist in de Marina zelf. Ook hier ving ik wijting, gul, paling, schar en makreel.

BOTEN

Eindelijk eens een visbestemming waar de boten perfect in orde waren. Prima kwaliteit polyester boten in verschillende grootte en met verschillende motoren. De huurprijs is echt redelijk te noemen. De benzine voor de motoren kunt u bij de benzinepomp in de Marina halen en is te vergelijken met de prijs in Nederland. Komt u terug van een heerlijke dag vissen  

is er een speciale plaats aan het eind van de Marina waar u de vis kunt schoonmaken en invriezen. Perfect geregeld allemaal.
U krijgt voordat u weggaat een waterkaart mee waar u de omgeving mee kunt herkennen.

Er zijn genoeg mensen in de buurt die u kunnen adviseren waar u naar toe moet.

Waarom zou u het wiel uitvinden. Wij hebben er heel veel aan gehad en hebben ook bij gasten informatie ingewonnen en die bleek achteraf ook waardevol. Er zijn schitterende schuine kanten op 20 minuten varen waar het naar beneden vliegt en waar altijd vis te vangen is.

Neem niet van die idioot zware pilkers mee. Ik heb de hele week gevist met pilkertjes met een gewicht van 60 tot 200 gram. Op grote diepte ( 100 meter en meer) moet je wel eens vanwege de stroming wat zwaarder gebruiken. Ook groot voordeel heb ik gehad van een drift zak. Vooral met een beetje wind en stroming gaat de drift hard en moet je wel met zware pilkers aan de gang. Door de driftzak wordt de drift heel erg vertraagd waardoor ook veel langzamer gaat en er dus lichter kan worden gevist wat dus ook meer vis oplevert.

 


ZALMVISSEN IN DE MANDALSELVA

Hebt u het wel eens gehad dat de vissen u gek maakten? Het was mij nog nooit eerder overkomen maar dit keer wel. Ik had mijn zalmspullen meegenomen en ben een dagje wezen vissen op de Mandal Selva rivier.

 Als u met de auto gaat bent u er in 10 minuten. U koopt dan een vergunning voor een bepaald deel van de rivier. De prijzen vielen me heel erg mee. Voor een dag vissen bent u ongeveer 100 kronen kwijt wat een 12.50 � is. Ik ben me werkelijk kapot geschrokken. Ik heb zoveel zalm zien springen dat ik er werkelijk gek van werd. Tot vlak voor mijn neus heb ik ze gezien. Van klein tot onderzeeboten. Ik heb alles geprobeerd wat u zich maar kon voorstellen. Vliegen, lepels, spinners en uiteindelijk wormen. Niet eentje wilde er bijten. Gelukkig dat de 15 andere sportvissers hetzelfde overkwam anders was ik echt gek geworden. Wat een zalmen heb ik zien springen. Echt honderden. Volgens de gids die me die dag begeleidde kwam het door de verandering in het weer. Van wisselvallig weer ging het ineens over tot 27 graden en staalblauwe lucht. De dagen ervoor was er redelijk vis gevangen zag ik op de invulpapieren met de vangstgegevens hangend aan het clubhuis waar ook de vergunning moest worden gehaald. Ga niet zomaar vissen in de rivier omdat het gewoon niet mag en de controle streng is. U bent echt de spullen kwijt, en de boetes zijn hoog.


DIEPZEEVISSEN MET DE BLUEFIN IN AVIK


Wilt u een keertje er echt op uit en wilt u onder leiding van een professional een dagje vissen op zee dan moet u naar het liefelijke dorpje Avik gaan. Het is op een klein uurtje rijden van Tregde en het is de reis waard. Langs leuke dorpjes en schitterende kusten.


De boot heet BLUEFIN en neemt u mee de zee op. Een zeewaardige boot met een lekkere vaart erin. U bent met 15 minuten op de stek. De vangst bestaat uit Kabeljauw, koolvis, leng, lom en makreel 

Er worden sessies gemaakt van vier uren.

 U kunt het dus lekker combineren.Vooral voor marieke was het een openbaring om er een koolvis aan te hebben op een pilker. Tussendoor werden er giga makrelen gevangen. Heel leuk om als afwisseling te doen.De eigenaar heet Magnus en is een heel hartelijke sympathieke Noor.Hier ben je bijna zeker dat je vis vangt.


EINDCONCLUSIE

In het Zuiden ben ik al in heel veel gelegenheden geweest en ik kan u verzekeren dat deze bestemming absoluut tot de topbestemmingen hoort wat service en vismogelijkheden betreft.

Het Skagerak Feriesenter heeft ook een goede website waar u alle info en contactmogelijkheden kunt bekijken en ook direct kunt boeken wat u veel geld bespaart.

www.feriesenter.com