TREGDE: Ideale Hengelsportlocatie met heel veel vis. Een (zee)visvakantie in het buitenland is niet voor iedereen weggelegd. De reis met auto, vliegtuig of boot, het appartement, de bootjes, vismateriaal, et cetera, het kost allemaal een behoorlijke duit. Als je eenmaal in de gelegenheid bent om met een groep vrienden een trip te maken, dan is vissen in het plaatselijke slootje achterhuis snel vergeten en droom je alleen nog van grote, zware, maar vooral heel veel vis. 

Via de heer Pim Pos, Noorwegen-kenner bij uitstek en auteur van heel veel reisverslagen naar dit prachtige land, kregen wij de informatie om eindelijk af te reizen naar een giga goed sportvisland.....Noorwegen

Deze vakantie bracht ons naar Tregde, gelegen in het zuiden van Noorwegen. Gedurende een week verbleven wij hier in het Skagerak Feriesenter.

 DE VOORBEREIDINGENHet moet ergens in juli geweest zijn, toen wij op onze jaarlijkse visavond aan De Boarne het idee opperden om weer een buitenlandse vistrip te maken. In 2003 waren wij met vijf personen al eens naar Denemarken te zeevissen geweest en dat had destijds prima voldaan. Al snel viel onze keuze op het prachtige Noorwegen.   Na heel veel zoeken op het internet en divers emailverkeer met �ervaren� sportvissers, kwamen wij uiteindelijk uit bij de heer Pos. Nadat wij onze wensen kenbaar hadden gemaakt, raadde hij ons aan om een week in Tregde te verblijven. Waarom nu precies hier zult u zich afvragen?Aangezien wij eind oktober zouden vertrekken (per auto), kunnen de weersomstandigheden in Noorwegen al erg slecht zijn. Hoe noordelijker je reist, des te gevaarlijker het weer. Daarnaast werd ons geadviseerd om eens te gaan vissen in relatief �makkelijk� bevisbaar water. Tot slot moesten wij qua vangst rekening houden met grote aantallen vis en niet zozeer de grote en zware �kneiters� die je daar in juli en augustus zeker wel kan vangen. DE REISOp vrijdag 28 oktober vertrokken wij om 10:00 uur vanuit Akkrum, met als eindbestemming Hirtshals in Denemarken. Na een zeer geslaagde autorit kwamen wij hier veel te vroeg aan en om de tijd te overbruggen werd een plaatselijke kroeg aangedaan. Na wat moeilijkheden bij het inchecken (tegen betaling van � 100,- mochten wij uiteindelijk wel mee), vertrok de boot om 01:15 naar Kristiansand in Noorwegen. Zes uurtjes later stapten wij weer van boord en toen ��nmaal de douane gepasseerd was kon de zoektocht naar Tregde beginnen. Dankzij de uitleg die wij vanuit Noorwegen hadden ontvangen en het feit dat wij in het bezit waren van een gedetailleerde wegenkaart (echt onmisbaar), werd dit gehucht in ��n keer gevonden. Na het inchecken bij de receptie en het in ontvangst nemen van de sleutel van het huisje, werden de auto�s uitgeladen en werden de visspullen in recordtempo gereedgemaakt. ACCOMMODATIE

De locatie van het huisje was werkelijk fantastisch. Hoog op een bergwand en met fraai uitzicht over de baai. Wij hadden gekozen voor huisje type 4. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een huisje direct gelegen aan de jachthaven, maar daar moet je uiteraard ook meer voor betalen.

Qua inrichting was alles aanwezig. Moderne keuken met vaatwasser, oven en magnetron. Verder vloerverwarming door het gehele huis, prima slaapkamers en tot slot een balkon, waar zelfs een warmtestraler aanwezig was voor het drogen van je viskleding.  BOOTJES EN VISSTEKKENWij hadden twee ruime consoleboten (type Skarpnes en Yellowboat) gehuurd, voorzien van dieptemeter, fishfinder en reddingsvesten. Nadeel was wel dat de ene boot veel sneller ging dan de andere, wat als voordeel heeft dat je je sneller naar een nieuwe stek kan verplaatsen. Daarentegen zijn de zogenaamde �yellowboats� veel stabieler, wat vooral op ruiger water weer van pas komt.  Wij hadden van de heer Pos enkele visstekken doorgekregen en ook van het zeer behulpzame personeel kregen wij informatie toegespeeld. Voor de rest is het zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Uiteraard krijg je bij aankomst een gedetailleerde waterkaart en wij kunnen u verzekeren dat het gebied immens groot is, met ontelbare eilandjes, rotspartijen en uitgestrekte baaien. HET VISSEN IN ZIJN TOTALITEIT

Wat wij van tevoren al wisten; de grote en zware vis liet het afweten. Daarentegen werd er door iedereen zeer veel kleinere vis gevangen. Heel veel gevangen zelfs. Er was zelfs een dag bij dat er totaal een kleine 300 vis aan de haak werd geslagen en indien wij wat langer door waren gegaan, dan was een veelvoud hiervan absoluut mogelijk geweest.

Wij hadden ons ten doel gesteld om zoveel mogelijk verschillende soorten vis te vangen, met als grote wens een zeewolf en een lom. Deze laatste twee konden door ons niet worden verschalkt, maar uiteindelijk wisten wij toch een negental soorten vis te �scoren�, te weten gul, leng, koolvis, schelvis, haring, makreel, poon, pollak en wijting. Vreemd genoeg konden wij ook geen enkele platvis aan de haak krijgen, hoewel uit informatie bleek dat die er wel degelijk moesten zitten. Vooral de haring was in grote getale aanwezig. Ik meende op dag twee, vonden wij een doorgang die werkelijk afgeladen zat met deze vis. Aangezien wij onze spinhengels niet bij ons hadden was de sport minder, maar een dag later deden wij deze stek weer aan en nu stonden de hengels als een hoepel zo krom. Sportvissen op zijn best kan ik u verzekeren!Op zee was het een ander verhaal. Hoge golven, lange rollers en dieptes tot 250 meter, waren hier de voornaamste kenmerken. Uit veiligheidsoverwegingen gingen wij niet te ver de zee op en de afstand tot de veilige fjorden bleef dan ook beperkt tot 200 � 300 meter.

Ook hier volop gul en polak en een enkele leng. Aparte vis deze laatste. Bij een aanbeet enorm knokkend op de bodem en ook opvallend is een soort van sensor die uit zijn bek steekt. Als bonus mochten wij nog twee bruinvissen (dolfijnen zou ook kunnen) verwelkomen. Dit duo bleef minutenlang om ons heen zwemmen en kwam regelmatig geheel uit het water, wat een waar spektakel was. Uiteraard is ��n en ander op de video vastgelegd.

 Al met al werden er in deze zeven dagen een dikke 600 vissen gevangen. Natuurlijk werden veel vissen teruggezet, want ook wij vinden dat ondermaatse vis niet meegenomen dient te worden. Dit, in tegenstelling tot een groep Duitsers, die werkelijk alles weer voor consumptie meenamen richting de fileerplaats. Deze fileerplaats, gelegen aan de jachthaven was overigens voorzien van een enorme vriescel, met een continue temperatuur van min 17 graden. AAN ALLES KOMT EEN EINDEen week vissen in dit prachtige en uitgestrekte gebied is zomaar weer voorbij. Zaterdag 5 november werd in alle vroegte de terugreis aanvaard en met een dik uur vertraging vertrok de boot om 09:30 uur naar Hirtshals in Denemarken. De oversteek naar Denemarken gaat sneller dan de heenreis naar Noorwegen en klokslag 13:30 uur vertrokken de auto�s weer richting Friesland voor een lange rit die ons om 21:30 uur weer in Akkrum bracht. EINDCONCLUSIE

Het Skagerak Feriesenter in Tregde is een absolute aanrader voor iedere zeesportvisser die voor de eerste keer in Noorwegen zijn geluk wil beproeven. Prima accommodatie, behulpzame mensen, uistekend bevaarbare boten en daarnaast ook zeer veel vis. Zoals eerder aangehaald; de periode augustus/eind september is zeer geschikt voor het vangen van grote en zware vis en als je later in het jaar bent zul je genoegen moeten nemen met vooral de kleinere maten. Een groot voordeel van Tregde is tenslotte dat je altijd kan vissen.

 Qua materiaal is onze ervaring dat je in het bezit moet zijn van een goede zeehengel, voorzien van een reel met gevlochten lijn. Daarnaast is een spinhengel ook een absolute aanrader. Wij hebben bewust gekozen om wat zwaarder materiaal aan te schaffen. Dit, om het simpele feit dat wij toch een keer noordelijker willen vissen en daar wordt meer van het materiaal gevraagd. Natuurlijk spelen de bijkomende kosten ook een grote rol. Neem verder voldoende pilkers, onderlijnen, paternosters, allerhande rubber, haken en lood mee. Je kunt het in het winkeltje aldaar ook kopen, maar de prijzen liggen enorm hoog. Neem ook voldoende eten en drinken mee, want in de supermarkt betaal je een veelvoud van wat het hier in de winkel kost. Tot slot van dit verhaal willen wij Pim Pos ontzettend bedanken voor zijn behulpzaamheid, wat voor ons geresulteerd heeft in een topvakantie en last but not least de mogelijkheid die wij hebben gekregen om dit verhaal te schrijven. Hulde!! Bjorn, David, Jacob, Johan, Marcel en Mark. Terherne/Akkrum, januari 2006.