GOED BESLAGEN TEN IJS
De hele expeditie valt en staat met het goed voorbereiden ervan. Wanneer je de eerste keer de zaken verkeerd voorbereidt, dan zul je niet zo snel meer de volgende keer in het donker gaan vissen. Er is niets zo ergerlijk als het vergeten van spullen, of niets kunnen vinden in het donker. In het daglicht is het ook wel vervelend maar je kunt het vaak oplossen door een beetje vindingrijk te zijn. Er is in ieder geval licht. Ik maak altijd een lijstje met wat ik meeneem. Of je nu een nachtelijke karpersessie gepland hebt of een tongen / paling trip, dit lijstje is altijd handig om af te werken.

tong.jpg
1      Lamp / hoofdlampje    11     Plastic tas of emmer
2 Hengels / molens 12 Visdoek
3 Eten / drinken 13 Onderlijnenmap
4 Vuur 14 Vergunningen
5 Driepoot 15 Fototoestel
6 Aas 16 Aasnaald / boilienaald
7 Toplichtjes 17 GSM
8 Verklikkers 18 Bewaarzak
9 Regenkleding 19 Fietspompje
10 Mes 20 Viskist met toebehoren
LICHT HEEFT INVLOED OP VIS
 Het is u wellicht bekend dat er vissoorten zijn die absoluut minder bijten in de nachtelijke uren, simpel en alleen door het feit dat ze op het oog jagen. Baars, blei en voorn zijn drie voorbeelden van "dagazers" in het zoete water. Geep, makreel, fint, zomaar een paar voorbeelden in het zoute nat. Als stelregel kun je aanhouden dat hoe hoger een vis zwemt des te minder goed hij te vangen is in de nachtelijke uren.
Natuurlijk komt het voor dat je in de avonduren een school makreel kunt tegenkomen en dan ook daadwerkelijk kunt vangen maar het komt veel vaker voor overdag.  
De meeste vissen waarop 's nachts gevist wordt zijn: karper, paling, tong en kabeljauw. Vissen die een geweldig reukvermogen hebben en dus in feite hun ogen helemaal niet nodig hebben. Vreemd genoeg komen veel van die "nachtelijke vissoorten" veel dichter bij de kant dan overdag. Toch waarschijnlijk een kwestie van rumoer en van voedselaanbod. Veelal geeft de overgang van licht naar donker al een positief effect op het eetgedrag. In aquaria opstellingen kun je mooi zien dat veel vissen actief beginnen te worden bij vermindering van het licht.

WELRIEKENDE MENUKAART
geert-met-tong.jpg
Voor alle te vangen vissoorten geldt hier ook weer dat een sterk ruikend aas meer vangt in de nacht dan een neutraal ruikend aas. Een stinkende visboilie of een boilie met een sterke fruitsmaak zal meer vis opleveren dan een standaard boilie. Op zee gebruik ik vaak oude zeepieren of zagers omdat dit ook weer meer vis oplevert dan vers aas. Vergelijk maar eens twee hengels met twee soorten aas en je zult het resultaat snel genoeg merken. Experimenteer eens met geur en reukstoffen. Het werkt echt, al zullen een hoop mensen dit niet met me eens zijn.

LUCRATIEF 
Vraag maar aan de gemiddelde karpervisser waarom hij of zij in het donker vist. Natuurlijk om de fantastische serene stilte en de onbeschrijfelijke sfeer maar ook absoluut om de vangsten. Waarom zie je op de pieren en de strekdammen als vriend gul op de kust is een hele rij aan lampen? Natuurlijk, de vis is in het donker beter te vangen dan overdag. Wanneer ik overdag met hetzelfde materiaal en aas drie visjes vang en 's nachts 20 dan is het voor mij een simpel gegeven. Erop uit en dan maar wat minder nachtrust en kans op een confrontatie. Als ik thuis kom, geef ik haar een lekkere grote tong. Vrouwen doen daar een moord voor. Als u dat niet wist, zult u er toch een keer op uit moeten.