marionheader.jpgIJMUIDEN

Het was vroeger één van de grotere havens voor de sportvisser met meer dan vijf grote boten. Ik weet nog goed dat ik met mijn vader een dagje ging makrelen vissen op de Bruinvis of de Sepiola, Ook de Simon de Danser de Zwaardvis en de Tonijn hoorden gewoon bij IJmuiden. Het is inmiddels vergane glorie en zover ik weet ging vorig jaar alleen nog de Tonijn en de Marion de zee op.

Gelukkig maar, want deze "varende dame" heeft in korte tijd naam gemaakt. Niet alleen vanwege de stad IJmuiden dat natuurlijk erg centraal ligt in Nederland, maar vooral om het gemak dat je hier hebt. Je stapt uit je auto en je bent bij de boot, je zit op een zeer zeewaardig schip  met alle gemakken vandien. Schipper / eigenaar Paul Bakker was afgelopen maand januari op zee tijdens die enorme storm met waarden tot windkracht 11. Met de kop in de wind en voor de wind terug hield het schip zich perfect. Het is een voormalige kotter en dat merk je. Het schip is heerlijk stabiel. Ook heeft Paul er een nieuwe motor ingegooid en dat scheelt een stuk. Stiller en sneller.

marion-gul1.jpg
GOED VERZORGD PROGRAMMA

Je ziet steeds meer dat ook in de sportvisserij de boten allerlei taken erbij nemen om toch maar zoveel mogelijk reizen te maken. Bij de Marion kun je ook meerdere dingen plannen. Wil je een keer naar het giga windmolenpark voor de kust van IJmuiden kijken is dat slechts één belletje en het wordt geregeld. Wil je met de hengelsportvereniging een dag ankervissen op gul, wijting of schar, geen probleem en ook voor een wrakkentocht, een lange wrakkentocht of makrelentrip is er volop plaats. Kijk voor de zekerheid even op de website van de Marion om de data te lezen waarop alles georganiseerd wordt. Als klap op de vuurpijl is Paul begonnen met het organiseren van een avondtrip op de tong. Het voordeel van Paul is dat hij als beroepsvisser precies weet wat hij doet. Als je een origineel vrijgezellenfeest wilt geven… Paul is voor alles in en alles is in principe bespreekbaar. De keuken is heel goed gesorteerd en de broodjes bal zijn perfect te noemen en er wordt geen fabrieksballetje verkocht.

mariongul2.jpg
KATWIJKERS

Afgelopen vrijdag ging de Marion op pad met een boot vol Katwijkers die via de personeelsvereniging van het Academisch Ziekenhuis Leiden een dagje wilden vissen. Een gezellige groep mensen, maar je zag duidelijk dat er een groep vissers en ook een grote groep niet vissers aan boord waren. Uiteindelijk werd er ook vis gevonden maar niet zoveel als dat Paul eigenlijk wilde en ook volgens de foto’s mogelijk was een aantal dagen ervoor. Vissen blijft altijd vissen en voor mij is pas belangrijk als je kunt zien dat de schipper er alles aan heeft gedaan om de dag tot een goed eind te brengen. Kon een schipper maar vis beloven dan was het allemaal niet zo moeilijk. Mijn eigen stelregel is dan ook dat ik vis op de vis die er is en als dat toevallig wijting is dan wordt het wijting maar voor mij staat voorop dat ik vis wil vangen en niet op ieder wrak ligt het droog van de gullen, die tijd is geweest en zal ook waarschijnlijk niet meer terug komen. Bij Paul staat het beide hoog in het vaandel, hij wil heel graag vis voor de mensen verzorgen maar als dit niet altijd lukt dan geeft hij in ieder geval de mensen het gevoel dat hij er alles aan gedaan heeft. Ook voor de aanwezige kinderen was hij meer dan een schipper. Hij kan erg goed met mensen omgaan en heeft heel goed door dat de mensen ook vaak een dagje uit zijn. Voordat de mensen van boord gaan heeft hij ze allemaal heel hartelijk bedankt.   

marion-pimhengel.jpg 

APPARATUUR TIP TOP

De hele stuurhut is volgebouwd met apparatuur. Paul heeft in zijn tijd als schipper al veel met de computer gewerkt in de vorm van plotters en GPS en dat heeft zo zijn voordelen. Hij hoeft niet urenlang te zoeken naar een wrak maar vind ze met twee vingers in zijn neus en dat is echt perfect. Hij heeft in de laptop de hele Nederlandse kust staan met alle belangrijke wrakken. Vanuit zijn visserij jaren heeft hij een enorm bestand aan wrakken opgebouwd en die heeft hij meegenomen naar de Marion en daar plukken de sportvissers de vruchten van.Ik kan met twee vingers omhoog beweren dat ik nog nooit een dag heb meegemaakt bij Paul op de Marion zonder vis. Het grote voordeel van de kust van Ijmuiden is dat je centraal ligt om iets te gaan ondernemen. Je bent redelijk snel in het Noorden en ook redelijk snel in het zuiden dus snel op de plaats van bestemming. Weet je even niet wat je gaat doen van de week dan zou ik eens overwegen om naar IJmuiden te gaan om te vissen.
pim-suzukipetgul.jpg

 

“ De Marion “  is gewoon en heerlijke griet in IJmuiden  
 Contact:


Gebroeders Bakker:

0227-593040   of    06-51148570

Email: info@sportvisserij-ijmuiden.nl


marionpaul.jpg