belugaheader 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sea Port Marina:

Een volwassen naam voor een meer dan volwassen jachthaven. De haven ligt heel centraal in Nederland. Heel luxe en van werkelijk alle gemakken voorzien. Het is van de parkeerplaats gerekend ongeveer 7 minuten lopen naar de ingang van de bootsteiger. Ab is altijd op tijd en loopt mee naar zijn boot de "Beluga" De naam verwijst naar een walvisachtige die ook wel "witte walvis" wordt genoemd. Er is ook een steur met de naam Beluga maar die wordt als we de afbeelding op de boot mogen geloven niet bedoeld. Via de pieren zijn we binnen een paar minuten buiten op zee. Er liggen een heleboel wrakken voor de Nederlandse kust dus we zijn dan ook binnen 20 minuten bij ons eerste wrak. We gaan het voor anker met zeepieren proberen en met zagers. Het is een groot wrak en ligt verspreid in meerdere delen.beluga_ab_in_de_stuurhut Er liggen al  verscheidene bootjes waardoor driften over het wrak moeilijk wordt. Voordat alle hengels beaasd in zee uitgeworpen zijn liggen er al twee te klappen. Echt gullenbeet.. Geen onderzeeboten maar wel mooie maatse gullen. als we om ons heen kijken dan zien we ook vis boven komen. Johan veerman die me deze dag samen met zijn maat vergezelde zagen in een oogwenk dat er een boot met een Midnight moonsticker naast ons lag. Stanley wordt gegroet en we vissen door. Als we naar rechts kijken zien we dat de boot van Stanley voorbij drijft terwijl het anker uit ligt. Daar is duidelijk iets niet in orde. De boot vaart weer op en probeert weer opnieuw te ankeren. Dat gebeurt een aantal keren en dan komen de opmerkingen los. 

 

 

 

 

Volgens Johan hebben ze een anker van beschuit gemaakt want het duurt zeker een half uur voordat hun boot goed ligt. De gevangen vis is bijna allemaal maats met echt mooie gul tussendoor. Het lijkt wel of de grootste gullen voor onze boot liggen want om ons heen worden veel kleinere exemplaren gevangen. Het driekoppige gezelschap ( Johan veerman, zijn maatje en "ik" zei de gek  Pim Pos )  kan echt wel een hengeltje gooien maar volgens mij heeft dat geen enkele invloed op de grootte van de vis maar vreemd is het wel.  Binnen twee uur hebben we rond de dertig gulletjes in de  bun en in de koelbox met enkele mooie exemplaren erbij. Ab van de beluga, sportvisser is hart en nieren zit op de punt en vangt ook zijn visje mee. Door een noodlottig doorschuren van het touw kunnen we letterlijk en figuurlijk "vissen" naar het touw. Helaas kunnen we het ankervissen vergeten. Jammer, het ging net zo lekker. Alle vier zijn we gewend op zee en zoeken direct een oplossing. Met kunst en vliegwerk  maken we het resterende touw vast aan de markeringsboei van het wrak. Er komt driect wat schar ,gul en makreel aan boord maar niet genoeg.

ab_en_johan_

 

 

MAKREELVISSEN

Het is inmiddels de tweede week juni en de makreel is al volop voor de kust gesignaleerd. We besluiten dan ook om een aantal vissen te vangen voor de BBQ en de rookoven. De voorjaarsmakrelen hebben om te roken een voordeel en een nadeel. Ze zijn nog niet zo vet als de zomer en herfstmakreel. Ik vind ze minder lekker maar in verband met de Sonja Bakker rage zou het wel eens een goede oplossing kunnen zijn. U weet toch allemaal dat makreel de gezondste vis is ter wereld als het gaat om goede vetten. We schakelen over op lekkere lichte hengeltjes en een lijntje met veertjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het heeft geen zin om met lepeltjes te vissen omdat de makreel erg diep zit. De vis zit allemaal tegen de bodem aan en het zijn plukjes met vis die langs komen. De kleine witte veertjes zijn echt favoriet. De paternosters zijn van Mustad en worden verkocht door Shakespeare. Ze vangen echt als een speer en als er een schooltje onder de boot door komt dan is het ook meerdere keren volle bak.De haken zijn versierd met een soort plastic folie en met glitterdraadjes. Johan en zijn maat zijn net als ik uit hetzelfde hout gesneden. We zijn opgegroeid met vis en bij iedere vis denk ik aan een heerlijk recept. Vissen is voor ons meer dan aleen maar een hengel vasthouden. Ik heb veel Volendammer vrienden maar ik ben er nog nooit eentje tegengekomen die niet van vis houdt. beluga_pim_makrelen

AB KRAUS

Ab van de Beluga is een heel gezellige kerel en vaart in principe iedere dag uit. Vooraf bespreekt hij met de klanten waarop gevist wordt. De mensen mogen dat alemaal zelf bepalen. In principe doet Ab aan alle vormen van sportvisserij binnen een straal van 15 mijl. Willen de klanten iets anders dan is dat uiteraard bespreekbaar. De kuip op het schip waarin  gevist wordt geeft ruimte aan vier sportvissers. Door het geringe aantal kunnen vooral kleine groepen met vrienden of losse opstappers mee. U huurt dus de hele boot af. Een perfect alternatief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we terugkomen in de Sea port marina moet Johan met zijn SRV-maat met z'n tweeen de kist met vis van boord tillen zoveel vis hebben we gevangen. Het enige nadeel is dat we nu ver van de auto's verwijderd zijn. Ab regelt via de receptie dat we met de auto door de slagboom heen kunnen tot vlak voor de aanlegsteiger, ook weer geregeld. We halen onze auto op en kunnen ons melden en dan wordt de slagboom voor ons geopend. Om met een partij vis te moeten is slepen is gewoon ondoenlijk. beluga_srv_man_gul

We kijken terug op een heel gezellige dag samen met Ab op de Beluga. wat me wel bezig houdt is....Wat zou er boven water zijn gekomen als we niet ons anker hadden verloren!!!!!

Kijk zeker eens op de website van de Beluga varend vanuit IJmuiden. http://www.feelgoodfishandfun.nl/

U kunt ook via deze website boeken.