makreelheaderHet is alweer een heel lange tijd geleden dat ik in Den Helder ben geweest om te makreelvissen. Normaliter doe ik dat het liefst vanaf de pier met een spinhengel maar daar had ik afgelopen zondag 16 september niets te zoeken, de makreel zat er gewoonweg niet. Het stormde zeker windkracht 5 en dan is het voor een dun spinhengeltje ook geen feest meer. Dan maar even naar Den Helder rijden om wat makreel te vangen. Het lijkt zo simpel maar het is dit jaar echt zeuren met de makreel. Waarschijnlijk door de slechte zomer. Ik heb inmiddels een nieuwe rookoven en dat ding rookt zo duivels goed dat je eigenlijk steeds meer wilt roken. Tot op heden heb ik er nog niets slechts mee gerookt.

In Den helder bleek niemand te varen behalve André Loonstra van de Mercuur. Het was een afgehuurde boot en gelukkig hadden ze er geen bezwaar dat ik meeging. Terwijl ik mijn hengel op sta te tuigen komt er een alleraardigste man naar me toe en die zegt"ben jij niet Pim Pos? Uiteraard beaam ik dat en ik vraag dan ook waar hij me van kent. Een aantal jaren terug is hij bij me thuis geweest voor informatie over Noord-Noorwegen naar aanleiding van een artikel in Zeehengelsport over de Lofoten. Leuk dat hij dat nog wist.makreeldikkeman

We gingen om precies 08.00 van de kade en het waaide toen al stevig. Volgens een kennis van me bij Radio Scheveningen zou het in het begin van de middag echt gaan waaien tot  stormachtig aan toe. Toen we het gat uitvaarden en voorbij de razende bol kwamen zagen we in de verte een hele kluit meeuwen. André had het allang gezien en stuurde zijn schip in diezelfde richting.  

 

 

 

 

 

 

Aangekomen zagen we de meeuwen pikken en inderdaad met bliek boven komen. Als er bliek zit en de meeuwen pikken ze van het water kun je er donder op zeggen dat ze naar het oppervlak worden gejaagd door makrelen.

 

 

 

 

Inderdaad waren er makrelen want bij het zakken werden de lijntjes met veren al gegrepen en werd het lood opgetild. iedereen stond met kromme hengels. makreelman5makrelenDe hele boot vierde feest. Natuurlijk kwam André weer met zijn grappen over de brug en daar hou ik wel van. Piet en ik stopten gewoon als we er twintig hadden en gingen die eerst schoonmaken. Daarna lekker in de koelbox in het ijs en dan weer wat vangen. Bij mij staat de kwaliteit voorop. Ik heb liever wat minder vis van perfecte kwaliteit dan dat ik door blijf vissen en de vis onderin de kuip slap wordt door slijm en bloed en het bovenliggende gewicht. We hebben eigenlijk de hele tijd in de buurt van de meeuwen gevist en wat bijna nooit voorkomt.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mensen vroegen aan André om  13.00 uur te stoppen. Dan hadden ze alle tijd om de vis schoon te maken en kwamen ze op tijd weer thuis Iedereen kon drinken en eten wat hij wilde. Een aantal mensen had daar echt geen zin in omdat de zee daar een halt aan riep. De meeste mensen hadden een lekker maaltje vis mee en ik heb met mijn nieuwe fileermessen voor de groep heel veel makrelen gefileerd. Zelf had ik een aantal makrelen mee om te roken. makreelbakEerst gestript en daarna de kieuwen verwijderd. Alle vis lekker gewassen met zeewater en dan weer in de ijskoude. koelbox. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat een prachtige vissen zijn het toch. net  fluoreserend blauw/groene tijgertjes. André liet de boot stapvoets varen richting Den Helder waardoor iedereen zijn vis kon schoonmaken.  Uiteraard toen het werk gedaan was werden er tal van moppen over en weer gegooid. makreelkont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk ging de spreekwoordelijke broek op de knieen om ook eens op het internet te komen. Hij deed het onder luid gejuich. Normaliter plaatsen wij geen blote onderdelen van mannen maar voor deze ene keer maken wij een uitzondering. Er rest mij te zeggen "Compliment"voor de organisatie Ron!!!!!!!!