wijtingheader

 

 

 

 

 

 

 

Nu ikzelf in de gelukkige omstandigheden ben om met mijn eigen boot op zee te vissen weet ik wat er aan de hand is. De schar en wijting waren er wel maar door onverklaarbare reden werden ze niet op de pier gevangen. Echt waar, op minder dan 1000 meter van de pier zaten ze wel en mooie grote ook. Waarom kwamen ze niet onder het bereik van de sportvissers op de pieren. Uiteraard heb ik navraag gedaan bij mensen van het RIVO ( Rijksinstituut voor Visserij onderzoek ) en die wisten het ook niet zeker. Ze hadden wel een mening en die was dat men dacht dat door veranderende stromingen ze gewoon niet bij de pier kwamen. 

wijtingscharlood.jpg 

 

 

 

 

 

 

SCHARRENFEEST

Het lijkt misschien maar een paar jaar geleden maar het is echt al veel meer. Ik kwam toen zonder probleem met honderd scharren thuis. Meestal ging je weg omdat je aas op was. Helaas, maar op een gegeven moment was dat feest over. Men schreef het toe aan het opvegen van de kotters voor de japanse markt. Van vriend en medesportvisser René Sehr die bij de havendienst van IJmuiden werkt hoorde ik menig triest verhaal dat er tientallen kotters de scharren aan het opvegen waren vanaf Scheveningen tot aan Den helder en alleen maar omdat het een ongequoteerde vis was met een grote toekomst in Japan. wijtingschar.jpg Dat was natuurlijk ook een reden, maar niet de voornaamste. De stroming werd veel belangrijker bevonden. Waardoor het komt weet ik niet maar vanaf eind oktober worden er weer wijtingen en scharren gevangen op de pier.

 

 

 

 

 

 

Was de stroming weer ten goede veranderd? Niet altijd de grootste vissen maar er lopen echt mooie scharren en wijtingen door. Toen ik afgelopen zondag op de pier was met mijn zoon Hugo werden daar twee wedstrijden gehouden door de Baloeran en de zeehengelsportvereniging uit Alkmaar. Uiteraard sprak ik daar twee vrienden ( Piet en Sietze) en die hadden allebei meer dan 50 vissen tijdens hun wedstrijd op de pier....Dat is toch waanzin voor een paar uurtjes vissen. wijtingbostonToen ik de week ervoor met mijn eigen boot aan het vissen was moest ik weg omdat ik geen aas meer had en ik peuterde uit nood stukjes wijtingdarm aan mijn haak en eerlijk waar die vingen ook perfect. De boot zag er aan het eind van de visdag uit als een "vuilnisbelt maar een ieder die me een beertje kent weet dat zoiets maar van korte duur is. Ik moet die troep gelijk schoon maken en direct na het sluizen terugvarend op het Noordzeekanaal heb ik met een aantal emmers met schoon water weer de good old Boston Whaler omgetoverd tot mijn schone visvriend die een boot in mijn ogen ook altijd hoort te zijn.  wijtingjan.jpgUiteindelijk had ik 311 scharren en wijtingen waarvan ik er 147 in mijn leefnet had. Heerlijk pakjes van 10 van gemaakt en mijn moeder en buren weer ontzettend blij. Er zijn maar weinig vissen die tegen een vers gebakken schar opkunnen.

 

 

 

 

 

 

 

TOTAAL NIET KIESKEURIG

Iedereen ving er vis. Alles wat ook maar even op aas leek werd door schar en wijting opgevreten. As de wijtingen boven kwamen zaten de vissen vol met garnalen en met kopjes van scheermessen.  Bij ons in de vereniging de HVZ mogen we om onverklaarbare reden geen geur en smaakstoffen gebruiken dus kun je het niet uitproberen maar ik heb jaren lang ook met gemarineerde pieren gevist en dat die werken ......vraag het maar na en dan hoort u het wel. Ik had nu een reukstof gemaakt op basis van scheermessen die ik in de blender tot prut had vermalen.wijting-kop.jpg Deze vloeistof gefilterd en gemengd met kabeljauwleverolie en met alvleessap van diezelfde kabeljauw. Alles gefilterd en twee weken buiten de koelkast bewaren tot deze stinkt als een beer en dan met een kwastflesje je aas bestrijken...ONWIJS

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor platvis ben ik zelf helemaal gek van een dotje met kleine zagertjes op mijn haak en voor wijting als het even kan een cocktail van pier met zager of een cocktail van pier en scheermes.  Wanneer u nu naar de pier gaat kunt u alles meenemen en echt alles vangt. Zolang die nettenvissers uit de kant blijven kunt u weer een superdag op de pier beleven. wijting-kist-wijting.jpgWanneer u op de Zuidpier bij IJmuiden vist moet u iets verder lopen dan op de Noordpier,  maar ter hoogte van de oude kop aan de binnenkant werden ze al gevangen. Op de Noordpier bij Wijk aan Zee was de vis al direct achter het hek van de partij. Aan de buitenkant is het wel iets beter dan aan de binnenkant. In de nacht ging het festijn gewoon door alleen zagen we wel minder schar dan overdag.

 

 

 

 

 

Er zaten weer ouderwets mooie en vooral dikke scharren bij. Scharren die je met het grootste gemak ook kan roken. Een ieder die over een rookton of rookkast beschikt moet echt eens een paar scharren roken.wijtingclose.jpg Houd een pekeltje aan van een ons op een liter en gooi de vis er in de zomer ongeveer 30 minuten en in de winter ongeveer 50 minuten. Rook niet te lang door, anders wordt de vis te droog. Kom ook niet met de temperatuur boven de 83 graden. Je hebt in anderhalf uur een heerlijk gerookt visje. 

OP NAAR DE PIEREN EN STREKDAMMEN