arnsteingrootheader
In de lofoten of de "parel van noorwegen" zoals deze eilandengroep in de brochures wordt genoemd
 kun je nog enorme vissen vangen. Kijk en stel je nu eens voor dat dit ook gewoon door u kan worden gevangen. Een foto zegt meer dan die overbekende 1000 woorden. Veel mensen gaan naar Noorwegen om te vissen en ik heb nog nooit iemand er slecht over horen spreken. Het is inderdaad een paradijs, maar wat wil je precies. Wil je lekker een paar visjes vangen, dan kun je overal terecht in Noorwegen maar wil je echt grote vissen vangen, kun je gewoon van mij aannemen, om precies 47 keer hier te hebben gevist....Hoe meer je naar het Noorden gaat des te groter wordt de vis.arnstein-ruthgul.jpg Heel veel mensen zien de reis er naar toe als een belemmering,in het begin hadden wij dat ook en gingen we met het vliegtuig.
Nu doen we dat al drie jaar niet meer. De reis is zo overweldigend mooi met allerlei vakantieimpressies onderweg. Beren, elanden, herten, vossen, dassen, eekhoorns, onderweg even snoeken.....allemaal meegemaakt, het heeft gewoon wat. De vliegreis kost je een dag, de reis met auto kost je twee dagen. Het is vanaf Amsterdam gerekend 2750 kilometer en dat is natuurlijk geen kattepis, maar het is elke kilometer waard.arnsteinrodman.jpg

We verblijven in de Lofoten rorbuferiehuisjes van Arnstein Larsen. In één van de Noorse reisgidsen stond eerlijk waar vermeld dat deze zeer sympathieke kerel de allermooiste sportvisboten heeft van alle bestemmingen. Hij heeft Rodman 620 en Avor met inboards. Alle boten zijn bewapend met dieptemeter en of kaartplotter en dat is wel zo veilig. Alle boten hebben een degelijke kap dus met omslaand weer sta je letterlijk als de welbekende vorst. 
Ik kom er nu al zolang dat ik kan zeggen dat ik de streek een beetje ken en ik heb tot op heden nog nooit een slecht jaar meegemaakt.arnsteinpimzeewolf.jpg Ieder jaar verbaas ik me weer over de enorme visrijkdom en de enorme grote vissen die daar nog zwemmen. De accomodatie van Arnstein is niet super de luxe te noemen maar wel heerlijk authentiek. In de houten vloeren zitten nog steeds de kerven van de messen die de vissers maakten om de longlines van n ieuwe haken te voorzien. Alle huisjes ademen die nostalgie uit. 
Sportvissers willen helemaal geen overdreven luxe. Mensen willen hier alleen een goed bed een douche en een goede invriesmogelijkheid. Als de boten maar goed zijn is het veelgehoorde commentaar.arnsteinaartggul.jpg De huisjes zijn echt honderden jaren oud en werden gebruikt voor de winterse skreivangst. Dit was de kuitrijpe kabeljauw die rond de Lofoten paaide. Met honderduizenden zwemmen ze dan in dit gebied rond en je kunt daarom ook wel met recht zeggen dat Noorwegen gebouwd is op vis. Nu is natuurlijk de olie erbij gekomen maar nog steeds is de uitvoer van vis en visproducten mega belangrijk voor dit mooie schone land. De mensen zijn er een beetje als de Hollanders. Een beetje gereserveerd totdat je bij ze binnen bent en dan blijven het vrienden voor het leven.

VISSERIJ

Voor de echte zeevisser is dit gebied een eldorado. Pilkervisserij, grondvisserij alles kan hier en niets vangen is gewoon onmogelijk. Eigenlijk is de enige spelbreker ...Het Weer..... Ook hierin kan ik heel duidelijk zijn, ik heb er windkracht tien meegemaakt maar ik heb er ook in mijn blote lijf staan te vissen.arnsteinruthzeewolf.jpg Ik kom er nu voor de 11 keer maar heb nog maar 1 keer vijf dagen niet op volle zee kunnen vissen. Verder altijd schitterend weer gehad. Haal het niet in je bol om te gaan zwemmen want het water is er heel erg koud. je kunt er dan ook altijd walvissen en orca's tegenkomen en ieder jaar barst het er van de tuimelaars en van de zeearenden.
Ik ga meestal in eind juli of augustus of september omdat er dan gewoon de meeste vissoorten te vangen zijn. Op één dag staat het record van 24 soorten vis.arnsteinpimkoolvis.jpg Eerlijk waar ongelofelijk. Wil je echt die ongelofelijke gul van 40 kilo en meer kunnen vangen moet je natuurlijk niet in de zomer komen omdat die vis dan heel veel lichter is. Ze zijn dan al hun kuit kwijt en wegen dus ook een derde minder. Ga je echter voor mega grote koolvissen dan is dit de uitgelezen plek.
Ik was op de VISMA en zag daar op Noorwegen stands koolvissen vangen van rond de 10 kilo....De mensen om me heen keken met grote verwondering..Eerlijk waar, de vissen van tien kilo  tellen we niet eens meer. We hebben daar meegemaakt dat er op één dag 13 koolvissen van boven de 15 kilo werden gevangen. arnsteinpimpollak.jpgOok het Nederlands record koolvis van ruim 18 kilo kwam hier vandaan. Deze vissen zijn zo sterk dat ik met recht durf te zeggen dat er onder de rondvissen niet één vis ook maar in de buurt komt. Het zijn oersterke vissen die aan een locomotief doen denken. Ze zijn in het begin gewoon niet te stoppen.Als je die vissen op een lichte spin/ boothengen in de vorm van een Pilk One van Gamakatsu of een Tiger stik van Shakespeare vangt heb je gewoon de vangst van mijn leven.
Ga je dicht tegen de kelpvelden aanliggen of kom je een onderwater rif tegen met een rotspunt tot vlak onder het oppervlak dan kun je er donder opzeggen dat er heel grote polakken zitten en dat is met een spinhengel supersport
 Inmiddels heb ik naar deze superstek al zeker honderd mensen gestuurd en allemaal kiomen ze terug met succesverhalen over die krachtpatsers van koolvissen. Op 17/00 fireline en een 80 grams shadje of op een lichte pilker is het echt onbeschrijfelijke sport.arnstyeinaartkoolvis.jpg De bekende en sympathieke Johan Veerman van hengelsport Volendam die was er afgelopen jaar ook naar toegegaan en die kwam helemaal ondersteboven terug. Supersport op een lichte 3 meter lange spinhengel. Vissen van rond de 14 kilo die je gewoon een kwartier laten zien wat vechten is.
 
Op de bodem is het een ander verhaal. Daat kun je zeewolf, lom , leng en heilbot verwachten. Veel mensen vangen geen heilbot omdat er niet op gevist wordt maar ik heb gezien wat er uit dit gebied werd binnengebracht door beroepsvissers die met longlines hadden gevist.....ONWIJS
IS ER NOG WAT VRIJ??

Eigenlijk heb ik dit artikeltje geschreven omdat Arnstein me afgelopen week vertelde dat er in augustus en september nog enkele huisjes vrij zijn. Doe me een lol en kijk eens op de website www.lofoten-rorbuferie.no arnsteinpimgrgul.jpg

Wilt u informatie over dit sportvissersparadijs bel me gerust en ik zal u vertellen wat u weten wilt.


Als u er één keertje bent geweest dan denk ik dat u verkocht ben aan dit ongelofelijk mooie paradijselijke water met zijn onvergetelijke natuur

arnstein-pimgul.jpg

 

 

 

Wilt u direct boeken dan kunt u

dit via de site doen

http://www.lofoten-rorbuferie.no/

De eigenaar kunt u ook direct faxen:

 

Fax +47 76078453

 

Wilt u snel en eenvoudig informatie.....

 

Pim Pos 075 - 6700175

   

 

 

 p.pos@hengelsport.com