tong82008header        

 


SEIZOEN

Als eindelijk de temperatuur weer omhoog gaat en de zomer is begonnen zijn de tongen meestal goed te vangen. Het start al eerder in het zuiden en we zien de vis langzaam noordelijk gaan. Als we mazzel hebben kunnen we de delicatesse van de zee tot diep in oktober vangen. Zolang de temperatuur maar niet te snel naar beneden gaat en de watertemperatuur lekker hoog blijft, kunnen we de tong van de kant af vangen.tong82008pimduo

 

ONDERLIJNEN

Wie het weet mag het zeggen. Ik durf het met tong niet meer te voorspellen en daarom heb ik alles maar in mijn kist als ik ga vissen. Meestal vang ik goed met mijn zelfgemaakte lijnen waar een metaal / plastic afhouder opzit. Ook de lange dwarrelonderlijnen vangen meestal goed maar er is tot op heden geen peil op te trekken. Ik houd persoonlijk niet van metalen afhouders omdat het volgens mij een zingend geluid produceert in het water waar een tong niet van houdt. Ik heb heel veel experimenten met vis al uitgeprobeerd en kwam tot de conclusie dat alle platvissen te vangen zijn aan afhouders maar dat de stalen afhouders van alle afhouders de slechtste resultaten gaven.De onderlijnen met alleen sleeves waren ook goed maar met een sterke getijdenstroom werd dit ook minder. Nogmaals, ik zou niet met zekerheid een onderlijn van de kant kunnen noemen die altijd goed werkt.

 tong82008albino

TECHNIEK

Wat altijd goed werkt is dat je een aantal hengels neerlegt met verschillende lijnen. Al heel snel kom je er achter dat er wel degelijk een lijntje beter vangt dan de rest. Waar dat aan ligt…..vertel het maar ik weet het niet.

Het is me zoveel overkomen dat er tong werd gevangen vlak voor de kant dat ik nu altijd bij het vissen een hengel onder de kant wordt gegooid en een hengel ver wordt gelegd. Je komt zo wat te weet.

Persoonlijk houd ik ook niet van gevlochten lijn bij het vissen op tong omdat deze vis anders aanbijt dan bijvoorbeeld een schar en een bot.

Ik heb liever een monofyl lijn en leg die ook nooit heel erg strak. Tongen zijn ook niet berekenbaar. Ik heb heel grote tongen gevangen die minuscuul beet gaven en ik heb sliptong gevangen die zowat de hengel uit de steun troktong82008lengte

In de avonduren wordt er over het algemeen goed gevangen maar ik heb in Zeeland meerdere malen meegemaakt in Zoutelande dat ik vlakbij de zwemmende badgasten heel goed tong ving en in de avond was het minder. Uitzonderingen die de regel bevestigen zullen we maar denken.

28 juni heb ik op de pier bij Wijk aan Zee gevist. Toen ik aankwam zat er een heel aardige man en die had vanaf 12.00 uur geen enkel stootje gehad. Hij had nog een heel bakje vol met zagers liggen onaangeroerd.

Ik vroeg of hij ook de nacht inging maar hij ging lekker naar huis. Ik heb toen netjes gewacht totdat hij wegging en ben toen op zijn plek gaan zitten. Om 19.40 gooide ik mijn hengel in en om 20.15  kon ik mijn vrouw al opbellen om de eerste mooie grote tong te melden. Tot 0.2.00 uur heb ik gevist en ik had 23 tongen en 4 gulletjes een bot en twee kleine aaltjes.

Alleen ving ik de vissen bijna allemaal in de stromende periode. Ik ving bijna alle vis op de weegschaal en vijftig meter terug waar ik ook twee hengels had liggen kon ik er niet eentje met deze lijn vangen. Ik had daar bijna alle vis op de lange dwarrellijnen en op de afhouders.

Ik hebben er gewoon geen verklaring voor. Leuk blijft het wel en op die manier blijf je ook scherp om alles te blijven proberen omdat het gewoon een kwestie van vangen of niet vangen is.

AAS:

 

Persoonlijk heb ik het liefst alles bij me. Zagers en pieren. Per definitie hoeven ze altijd kakelvers te zijn. Als de pieren oud en kleverig worden zijn ze voor de tong nog opperbest. Het rare is dat ik nu al tijden experimenteer met schelpaas maar daar de tong niet echt op vang terwijl de schar daar wel verzot op is. Voor mij het allerbeste voor tong zijn kleine zagertjes met een piertje als combinatie of deze aassoorten alleen. Uiteraard moet je voor de tong geen grote haken gebruiken. Mijn uiterste haakgrootte is dan ook no.4 tong82008topsy

Helaas zijn de plekken waar wij als sportvisser de tong aan de schubben kunnen komen ook het strijdtoneel van de warnetvissers. Ik hoor ieder jaar de verhalen van de beroepsvissers die tot aan de pier hun netten zetten om de scheefsmoelen te vangen. Het heeft zelfs tot confrontaties geleid in het verleden. Hetzelfde geldt ook voor deze tak van visserij….Ze hebben de hele zee tot hun beschikking en waarom moeten ze nu ook in dat kleine stukje zee netten zetten als er zoveel mensen een dagje willen vissen. In beginsel levert het de economie veel meer op als we die sportvissers ook de gelegenheid geven om een visje te vangen. Hopelijk komt het zover……