karssenheader82008
Al een paar keer achter elkaar was ik met zijn broer Paul meegeweest en ....Dat kan natuurlijk niet. Mark wilde natuurlijk ook eens zijn kunsten laten zien. Waarom ga je vrijdag a.s. niet mij mee werd er gezegd. De vangsten waren de laatste tijd goed en donderdag de dag ervoor had hij ook goed gevangen. Afgelopen vrijdag ging ik dus naar Den Helder om daar een aantal van die gestreepte ridders te vangen. Toen ik Mark Bakker de schipper van de Hendrik Karssen aan boord zag komen volgde hem een enorme hond. Ik houd maar op een kruising van een Rotweiler en een herder. Een hond waarbij je eerst even slikt voordat je die omver gaat lopen. Hij verliest Mark geen seconde uit het oog en gaat alle dagen mee naar zee. Met recht een echte zeehond. Ik had al een tijd een groep mensen een gerookte makreel beloofd en die belofte wilde ik nu een keertje inlossen. Makreelvissen is altijd weer een gok. Ze zijn bliksemsnel en je moet ze telkens zoeken. karssentrio.jpgPlatvis en gul zijn redelijk honkvast maar de makreel is hier en daar en nergens. Het voordeel in Den Helder is dat er drie grote boten op de makreel op dit moment aan het varen zijn en die zoeken dus ook met z'n drieen. Het zijn tenslotte collega's en die willen allemaal de klanten een maaltje makreel bezorgen.
 We waren het Marsdiep nog niet uit of André Loonstra schipper op de Mercuur hing al aan de telefoon dat hij op de radar een groep meeuwen had waargenomen. Mark had ze ook al gezien en ze besloten om er samen naar toe te gaan. Daar aangekomen werden alle lijntjes met veertjes eraan naar beneden gelaten en druistig op en neer gehaald. Al snel werden de makrelen gevangen en het mooie van "in de Meeuwen vissen" is dat het formaat over het algemeen groter is dan de makrelen op de vlakte. Toen was het even over en de Mercuur en de Nestor gingen dan ook snel weer weg om ze weer te zoeken. Mark besloot om nog even te wachten en dat was achteraf bekeken een heel goede keus.karssenschoonmak.jpg De twee andere boten waren een paar mijl weg en toen keerde de hele school weer terug en we kwamen weer dik in de meeuwen te liggen. Waar je ook keek, de meeuwen pikten alsof hun leven ervan af hing grote hoeveelheden bliek uit het water. De makrelen zaten echt overal. Iedereen ving vis en Mark keek lachend in mijn richting.....We hebben ze weer gevonden.....


Ik zal even de andere boten inlichten. Hij riep de andere boten op om mee te profiteren. Allebei de boten gaven gehoor en kwamen weer in onze richting. In die drie kwartier dat we alleen lagen te vissen was het echt even niet normaal. Wat een vis. Ik had van huis allemaal zakjes met ijs meegenomen omdat ik weet dat de makreel met warm weer erg snel achteruit gaat. Ik ben thuis opgevoed met vis en weet een goed gerookte makreel als geen ander te waarderen. Mijn opa hield altijd een pekeltje aan van 1 kilo zout op 15 liter water en dan werden de makrelen er de avond tevoren in gedaan. Het zout kon er dan goed intrekken. Niet te zout en niet te flauw. hendrikniekNiek de altijd vrolijke goedlachse hulp aan boord kwam met zijn gekheid en moppen rond en dan was het even als vanouds. Voordat je die kwaad krijgt dan moet je het wel erg bont maken. Als hij zag dat er wat mensen waren die wel erg weinig vis hadden dan ging hij daar even bij staan en hielp mee met het vullen van de kuip. Een kerel naar mijn hart.

Op een gegeven moment lagen de Mercuur en de Nestor weer bij ons en of de duvel ermee speelde, de makrelen waren ineens weg. Uiteraard was André weer in vorm en pakte zijn luidspreker en over de zee galmde weer "Haal die Pos weg van het achterdek, met zijn kippenhok aan die lijn. Ik deed zoals hij verwachtte even aan "Moonshining", liet het sterretje zien en toen was het cirkeltje weer rond. Gelukkig kunnen we allemaal tegen een geintje.

De hele dag was gewoon in 1 woord geslaagd. Iedereen was dan ook uitgelaten op eentje na. Een alleraardigste heer uit Duitsland kwam aan boord met een 4 meter lange telescoophengel en een paternoster met 7 haken. Ik zag dat en zag direct ook het flinterdunne topje van de hengel. Ik zei hem dat dit absoluut fout zou gaan en hij haalde er drie haken vanaf. Ik zei hem dat met die hengel 4 haken ook veel teveel zou zijn en dat zijn hengel kapot zou gaan door de kracht van de makrelen. Hij luisterde niet en dat heeft hij geweten. Eerst knapte het topje met drie makrelen eraan en tien minuten later knapte het tweede deeltje er ook af bij het gewicht van weer drie makrelen. Triest, maar het was wel hilariteit ten top.karssenviskist.jpg

Ik had genoeg vis en ging lang voor het eind de vis lekker schoonmaken en in het ijs leggen. Eerst de ingewanden eruit en daarna de kieuwen. Doe je dit niet dan wordt de vis bruin van kleur na het roken omdat de kieuwen erg veel bloed bevatten. Mark had ook een grote koelbox met scherfijs voor zijn klanten meegenomen om voor de terugreis de kwaliteit van de vis goed te houden. Twee emmertjes van dit scherfijs en de vis was perfect verzorgd. We konden met een gerust hart thuiskomen. Ik kon mijn beloft bij heel veel mensen inlossen. Toen Den Helder in zicht kwam vertelde Mark dat Bertus wel op visite zou komen. Waarschijnlijk was dat een goede vriend van hem die zou komen kijken in de haven. Niets was minder waar. Toen we net door de Moermanbrug waren gegaan zag ik in het schroefwater van de Hendrik Karssen een enorme zwarte kop boven komen.karssenkegelrob.jpg Dit was dus Bertus die voor een vissie even kwam buurten. Een enorme kegelrob van een paar honderd kilo zwom vlak langs de boot. Hij had dit spelletje al vaker uitgehaald en hij wist dat hij wel wat zou krijgen. Inderdaad werden de makrelen in overvloed over de reling gegooid in zijn richting. Hij hoefde niets te doen en kogeltje rond vertok hij weer. De Mercuur kwam ook eraan en ook daar vroeg hij om vis die hij prompt ook kreeg. Hoe bedoel je "aangeleerd gedrag" Met deze geweldige afsluiting maakte we een eind aan deze topdag en de schipper wenste iedereen een goede reis en tot ziens. Ik moest niet vergeten om te vermelden dat de gebroeders Bakker twee nieuwe website adressen hebben toegevoegd.

Ze hadden al http://www.hendrik-karssen.nl/ maar hebben nu ook www.makreelvissen.eu Er komt er nog eentje maar die is nog niet in de lucht. U hoort daar meer van.

Ga nu het nog kan een dagje mee en verwen uzelf met een maaltje makreel. In Den Helder op de Hendrik karssen bent u in goede handen

Om te boeken belt u het volgende nummer: 0227- 511426