zeebaars
Septemberbaars.

 

 

Zondag middag een paar uurtjes naar de zuid pier in IJmuiden geweest, en staan gooien met pluggen en even op de bodem gevist met zagers, maar helaas geen vis aanwezig ( dacht ik ).

Op het moment zit er juist wel veel vis onder de kant en voornamelijk grote jongens, en raar maar waar alleen te vangen bij laag water! Gaat september weer de zeebaars maand van het jaar worden?

Een patatje gehaald en wacht tot het eb stroom er in kwam, het zonnetje was nog lekker aanwezig, wel was de wind behoorlijk aan de koude kant maar dat mocht de pret niet drukken. Tussen de blokken sta je redelijk uit de wind, wel oppassen want het kan soms verraderlijk glad zijn, ik heb bij de ANWB van die ijs grips gekocht bij nat weer ideaal voor de pier, ook op de stukken waar het glad is door groene algen.

Na mijn tweede worp was het gelijk raak, bingo een baars van 69 cm en ontzettend sterk. De CJW ging volledig krom, wat een actie, na deze vis volgende er nog 4 baarzen tussen de 55 en 64 cm. dus ze zitten er wel!  Alleen lastig vissen tussen de blokken met laag water, gelukkig had ik een aantal HJ RT12 uit Amerika gehaald, deze kleur is door Rapala uit productie genomen, erg jammer.       

Qua plug gebruik ik op het moment alleen de Husky Jerk RT 12, begin mei ontzettend goed gevangen op deze plug, echt onwaarschijnlijk hoe goed deze plug het achter de blokken doet en met kleine rukjes binnen vissen en dan knalt er weer een boven op.zeebaarsgulp

Natuurlijke kleuren zijn prima voor de zeebaars, donkere kleuren doen het goed in troebel water, deze geven een beter silhouet. Ik gebruik dan de HJ14 G gold.Verder kunnen transparante pluggen ook zeer goed scoren bij zeer helder water, de grote baars heeft bij goed zicht snel argwaan, de gedeeltelijk of geheel doorzichtige pluggen zijn moeilijk te definiëren dus de baars wantrouwt ze niet snel. Ik gebruik de HJ12 PPG of PG.

Geloof het of niet maar dergelijke details zijn vaak het verschil tussen vangen van zeebaars en alleen het volgen van de plug zonder toe te slaan. Juist de grotere exemplaren zijn zeer voorzichtig en terughoudend als het om kustaas gaat, bij het miste onraad of twijfel negeren ze de plug.

Ook gebruik ik altijd een fluor carbon voorslag van ASSO. 0.45 of 0.50, deze lijn werkt ook voor het vissen met een zager onder een dobber/boden vissen etc.

Verder kan ik spreken over een goed seizoen, begin mei zeer veel zeebaarzen met de plug gevangen. Alleen augustus was een matig maand, slecht weer en veel kleine scholen baars, een goede ontwikkeling?Alleen zouden visser niet massaal deze baarsjes mee moeten nemen voor consumptie, iets wat ik te vaak zie, helaas

Ik hoop de komende weken nog een aantal grote jongens te pakken, bv bij de sluizen met bliek onder een dobber of een fintje gaat ook goed. ( verse mesheft is  prima aas voor de grote baars ) Vaak in de late uurtjes komen de grote jongens uit de duisternis naar boven, geloof me!

 

Met vriendelijke groet,

 

Marco