escaheader   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Als je het uit de verpakking haalt dan zie je een heel grappig instrumentje. Een soort lepetje / pilkertje met een splitring boven en een splitring onder met een dregje. Tot zover nog niet iets bijzonders maar wat is nu het grappige aan dit Secret of the sea kunstaasje .....Het zendt lichtsignalen uit wanneer het in contact kom met zout water.secretsolo.jpg In zoet water doet het niets. Het bestaat uit een metalen plaatje waar een printplaatje op vastzit en hierop zit een metalen knopje dat met zoutwater  een reactie opwekt dat gepaard gaat met een blauw licht of groen licht.
je kunt verschillende versies kopen die ook weer andere signalen uitstralen. In de natuur gaat vooral op grote diepten veel gepaard met licht. Er zijn dan ook veel vissen en schaaldieren die gebruik maken van "ESCA" kunstmatig opgewekt licht. Veel van dat licht wordt opgewekt door chemische reacties in het dier zelf maar ook soms door een speciale symbiose met bacterïen in speciaal daarvoor bestemde orgaantjessecretkrill.jpg. Op dit principe is dit nieuwe kunstaas dan ook bebaseerd.


Ik kreeg het mee van Raffie die op het moment woont in Noorwegen. Ik ken hem al een tijdje en kan me nog herinneren dat hij naar me toe kwam in Zeeland toen ik stond te vissen in Zoutelande waar ik op vakantie was. Hij kreeg toen nog een onderlijn van me om op tong te vissen. Hij in nu verdeler geworden van de ESCA en ik hoop voor hem dat het aanslaat.
Hij stond in utrecht met zijn reisburo en had het als monster bij zich. Ik heb het als eerste uitgeprobeerd op de grond bij een wedstrijd op de Noordpier op platvis en wijting en ik had de mazzel om deze wedstrijd winnend af te sluiten. Ik heb toen wel alles genoteerd wat ik ving die wedstrijd, ander weet je nog niets. Met de ESCA bewapende hengel had ik 34 wijtingen en scharren en op de gewone hengel had ik 38 vissen.secretguilpilker.jpg In totaal 72 vissen, dus dat was geweldig. Niet echt een verschil tussen beide hengels . Er zat zoveel vis dat het aas toch wel gevonden werd. Toen het na de vorstperiode heel slecht was op de pier heb ik het weer geprobeerd en ik had toen met de ESCAhengel 2 vissen en zonder 4 . Maar toen ik op www.escaglobal.no de foto's zag ( zie hiernaast)  van Nederlandse sportvissers wist ik in ieder geval één ding zeker, het schrikt niet af, zeebaars en gul hebben er blijkbaar zelfs vertrouwen in.
 Misschien moet ik het in combinatie gebruiken met kunstaas als pilker of lepel. Je kunt er ook accessoires voor kopen waarin je het geheel kunt verpakken zoals een plastic inktvislijfje waar het perfect in past. Ik ga het ook op grote diepte gebruiken op Leng en grote roodbaars en zeewolf. Ik ben altijd heel erg sceptisch totdat het tegendeel bewezen is. secrettotassec.jpgHet is en blijft facinerend. Op de pagina van http://www.escaglobal.no/ staan een aantal heel interessante manieren om het kunstaasje te vissen en er staan ook Nederlandse ervaringen bijgeschreven over zeer enthousiaste zeesportvissers. Ook Raffie was er positief over. Misschien dat het op de grond liggend niet zo effectief is als vertikaal vissend. Ik geef het tot op heden het voordeel van de twijfel en ik kom er zeer zeker op terug als ik in mei op zeewolf heb gevist in het zeer hoge Noorden tegen de Noordkaap aan en straks op onze eigen Nederlandse zeebaars.