Vliegvissen in Luxemburg

Rivier de Our
Niet ver van de Nederlandse grens zijn de vliegvismogelijkheden volop aanwezig, eigenlijk al zodra je de grens passeert van België naar Luxemburg. In Luxemburg komt de rivier de Our binnen bij het Belgische plaatsje Ouren. Deze rivier loopt precies op de grens van Luxemburg en Duitsland in het Eifelgebied. De Our is een uitstekende rivier om te vliegvissen op Vlagzalm, Beekforel, Barbeel en Kopvoorn. Denk dan niet dat er geen andere vissoorten rondzwemmen, integendeel, op sommige stekken wordt nog wel eens Snoek en Karper gevangen, er zijn een aantal stuwmeren waar je deze vissoorten uitstekend vangt. De Our is een zogenaamde "spate" rivier Deze Engelse term houdt in dat de hoogte van het water sterk afhangt van regenval in de hoger gelegen gebieden. Bij laag water is de rivier glashelder en bij regelval lijkt het op chocolademelk, heel jammer maar dan kan je er gewoon niet met de vlieg vissen. Neem in dat geval altijd een spinhengeltje mee!

In principe mag je overal vissen met de juiste vergunning, je hebt er alleen een grensvergunning voor nodig, die kan je meestal halen bij een burgemeester of plaatselijke kroeg aan de Duitse kant, wil je een vergunning halen in Luxemburg, kan je terecht bij de VVV in Vianden, (Lux). Een weekvergunning kost Hf 10,= een maandvergunning kost Hf 20,= en een jaarvergunning kost Hf 30,= Omdat het een grensrivier is heb je geen staatsvergunning nodig. Om te vissen in het stuwmeer bij Vianden is een aparte vergunning vereist, ook deze koop je bij de VVV. De Our is op vele plaatsen te bereiken maar er zijn heel veel stukken in eigendom van de landeigenaar, vraag daarom altijd eerst om toestemming. Waden is verboden!! Doe dit dus niet want een boete heb je zo te pakken er zijn genoeg plaatsen waar je vanaf de kant kunt vissen. Er zijn ook veel campings die liggen aan de Our, die verschaffen meestal ook wel vergunningen. Omdat ik zeer regelmatig in die omgeving vertoef zal ik het één en ander vertellen over de mogelijkheden voor het vangen met de vlieg.

De nimf
In het begin van het seizoen wanneer de dorre bladeren aan de boom plaats beginnen te maken voor de frisse lentekleuren, gebruik ik meestal een Pheasant-tail nimf, dat levert meestal wel wat forel en kopvoorn op, hieronder het bindpatroon;

Haak: TMC 3769, maat 8 t/m 16
Binddraad: UNI-thread 6/0 zwart
Staart: fazantenstaart
Lichaam: fazantenstaart
Ribbing: dun koperdraad
Thorax: koperdraad met een dekje van fazantenstaart

Bindinstructie
Eerst wordt met koperdraad een knobbeltje gevormd vlak achter het haakoog. laat een stukje uitsteken bij het oog om later te gebruiken. Vervolgens het binddraad opzetten en met een viertal fazantenfibers de staart inbinden. Zorg ervoor dat de staart niet te lang wordt, ongeveer de helft van de lengte van de haaksteel is een mooi gemiddelde. De vlieg lijkt ook gelijk veel mooier als de verschillende onderdelen in de juiste verhouding zijn. Een stukje dun koperdraad en enkele fazantenfibers worden ingebonden om daarmee het lichaampje te maken. Met het koperdraad de ribbing maken. Zelf wikkel ik de ribbing altijd in de tegenovergestelde richting, zodat het koperdraad kruislings over de fibers komt te liggen. Als een forel dan enkele fibers kapot kauwt dan valt niet gelijk de hele vlieg uit elkaar. De rest van de fazantenstaart niet afknippen maar als dekje over de thorax heen vouwen. Direct achter het oog met enkele wikkelingen van het restje koperdraad vastzetten en weer terugvouwen. Achter de thorax afbinden met het binddraad en ook achter de thorax de afbindknoop leggen. Door de fazantenstaart weer naar achter te vouwen wordt het dekje iets dikker, wat ik persoonlijk mooier vind. Natuurlijk hoef je de laatste handeling niet uit te voeren en kun je de fazantenstaart direct achter het oog afbinden. Je zou eventueel de nimf iets kunnen verzwaren met looddraad voor de snellere stukken! Natuurlijk gebruik ik ook wel andere nimfen maar meestal vang ik redelijk goed met de Pheasant-tail, probeer zelf eens andere uit!

De droge vlieg
Mijn ervaring met de droge vlieg is de Klinkhåmer special, misschien voor vele een onbekende vlieg maar wel één van de beste vliegen voor stromend water, ook de March brown is een gewilde vlieg. Hieronder het bindpatroon; Haak: Standaard #10 - #16
Draad: Bruin 6/0 of 8/0
Staart: Bruine Patrijsfibers
Lijfje: Lichtbruine dubbing, bijv. hazehaar, met gouddraad geribd
Hackle: Twee stuks, één bruine Patrijshackle en één bruine hanehackle

Bindinstructie
Klem de haak in de vice, zet binddraad op en wikkel dit tot aan de haakbocht, bind een klein aantal bruine Patrijsfibers in voor het staartje, ongeveer de helft als de haaksteel, bind vervolgens een stukje gouddraad in. Dub een taps lijfje tot ongeveer 3 mm van het haakoog met de lichtbruine dubbing, even een "valse" knoop leggen met je binddraad, pak vervolgens de gouddraad en rib hiermee het lijfje, (ook even een "valse" knoop leggen). Bind vervolgens de hackles in en hackle deze een paar slagen, afbinden en lakken en de vlieg is klaar. Nb. Het lijfje en de hackles mogen best een beetje "ruig" voor meer drijfvermogen. succes !!

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn Internetpagina's. Het bindpatroon van de Klinkhåmer special is te vinden op :
http://www.devliegvisser.nl

Webmaster ; http://vliegvissen.pagina.nl
Webmaster ; http://vliegvissen-usa.pagina.nl
Peter Damen