stovemanheader                                   

 


Voor mij persoonlijk is het jaarlijks een must om naar de VISMA in Rotterdam te gaan. Heerlijk kijken bezoeken, ouwehoeren en vooral zoeken naar dat ene nieuwtje waar ik weer iets extra aan heb voor mijn hobby. Ik ruik naar vis, ik eet veel vis en ik vis onwijs veel. Een leven zonder vissen is bij mij persoonlijk  gewoon niet voor te stellen.

 

MAKREEL, PALING EN ANDER LEKKER SPUL

Een goede visser eet ook wel eens vis…of kan ik dat niet stellen? Ik ben gelukkig in een visrijke omgeving opgegroeid en ik dank nog steeds mijn ouders dat ze mij de liefde voor alles wat met vissen te maken hebben bijgebracht. Wij aten zo vreselijk veel vis en misschien omdat mijn moeder er altijd een feest van maakte is die liefde voor altijd gebleven. Mijn vader vond het vangen veel leuker en dat was waarschijnlijk de toverformule.  stovemanzalmIk kijk alweer uit naar de zomerperiode waarin ik weer de superlekkere makrelen zeebaars en harders vang. Ik neem er dan altijd een paar mee die ik omtover in één van de lekkerste creaties van de zee. Vergeet niet dat een goed gerookte makreel net zo lekker is als een gerookte paling met dien verstande dat een makreel veel beter is voor je gezondheid. De makreel is de gezondste vis ter wereld omdat er gemiddeld gezien het hoogste gehalte aan omegavetzuren inzit wat weer top is voor hart en bloedvaten.

 


ROOKOVENS

 

Natuurlijk kun je zelf gaan knutselen en een rookoven maken naar eigen inzicht. Ik rookte zelf vroeger in een groot stalen expansievat. Je kunt ook een keer overstag gaan voor het allerbeste “neusje”van de zalm. De STOVEMAN rookovens zijn een begrip. In heel Europa kun je ze terugvinden. Voor de lol even “gegoogeld” en ja hoor deze rookovens vind je overal. Waar ligt nu het verschil met een reguliere oven. Wat was nu precies datgene wat ik nog nooit gezien had bij een rookoven. Mijn aandacht op de VISMA werd getrokken door een rookoven in de vorm van een huisje ( STOVEMAN  120 en 150 ). stoveman150Het model viel direct op. De “kast” moest geopend worden met een deurtje. In de kast waren allemaal roosters die konden dienen voor horizontale rooksessies waarbij je filets of filetstukken kon roken. De rekjes waren heel makkelijk te verwijderen om ook vis hangend te roken. Op zich was dat al bijzonder maar het ging verder.
In de kast zag ik direct iets wat ik persoonlijk nog nooit had gezien. Het was een dubbelwandige kast. Misschien klinkt dat niet zo bijzonder maar deze dubbele wanden hadden niet alleen een isolerende werking maar er zat nog een veel ingenieuzer principe achter. De dubbele wanden waren bedoeld om de rook en de vlammen te weren/scheiden  van de te roken vis. Je kon de kast dus verwarmen met alle soorten hout zonder dat dit de vis of ander te roken product zou schaden. Boven het vuur  was een stalen plaat waar je de krullen en het mot op kon leggen. stovemanmotplaat Boven deze “houtmot/houtkrullen plaat” was ook weer een stalen plaat bevestigd die het lekvocht en het vet opving. De paling of makreel kan dus nooit meer met de staarten te dicht op het vuur hangen.
Het vet dat uit de vis loopt kan dus niet meer verbranden en dus ook geen verbrande smaak afgeven aan het product. Jan Wijngaard kwam met een heel goede tip door op de lekplaat  een laagje zand te leggen zodat het schoonmaken ook een  fluitje van een cent wordt. De mot en spaanders smeulen als het ware heel langzaam weg en geven de perfecte rook af.stovemanvuurlade De rook gaat langs de hout/mot/krullenplaat de rookkamer in. Doordat de kast uit dik staal is vervaardigd blijft de kast heel goed zijn hitte vasthouden en kun je gerust even weglopen bij de kast. In de deur is een mooie grote thermometer verwerkt. De kast is behandeld met een speciale Finse coating die behoud van de kast in de buitenlucht voor lange tijd garandeert.
Deze kast wordt ook door professionele mensen gebruikt. Direct werd me het ingenieuze gebruik van deze dubbelwandige kast duidelijk. Jan hield een zo duidelijk verhaal dat ik er ook met tientallen vragen van mijn kant door onbekendheid met het product geen speld tussen kon krijgen. Dit was voor mij persoonlijk ook een gigantische verbetering want nu kon ik met veel minder rookhout ook hetzelfde resultaat krijgen. Nu gebruik ik dus goedkoop hout voor de verwarming en kan ik aan met veel minder rookhout in de vorm van eiken , beuken, vruchtbomenhout. Neem absoluut een kijkje op de website
www.stoveman.nl

 

U ziet daar ook een filmpje op you tube waar u het gebruik van de Stoveman 150 in het echt kunt aanschouwen. Een rookkast met een gouden sterretje en absoluut de moeite waard.

 

Reacties van gebruikers vindt u hieronder

 

Restauranthouder in Eext van een zeer gerenommeerd buffetrestaurant.

 

Helemaal top nog nooit zo'n goede kast gehad, kan hem prima regelen en de producten zijn
precies zo als ik ze graag wil hebben. Hellemaal top

 

Palingroker uit Harderwijk.

 

Ik sta versteld van die rookkast, hoe goed die zijn rook vasthoudt!
Nog nooit met zo'n goede rookkast gewerkt.

 

Handleiding tweekamer rookkast

 

zij gingen u voor

 

Vishandel & Restaurant Landman Termunten

 

schoapwas eext

 

hotel het klooster.

 

De vrolijke drinker

 

Restaurant 't Schulten Hues.

 

kookstudio, boerderij de oude linde, Aalten in de Achterhoek | Gelderland

 

SLAGERIJ CHRIS EN MARLEEN Zarren België
 
Slagerij Peter van Leeuwen

 

Krocht 12

 

 

 

Haarlem