makheader   


PELAGISCHE VISSEN
Een mooi woord om aan te duiden dat de makreel eigenlijk kan zwemmen in elke waterlaag. Door het gemis aan een zwemblaas hoeft de makreel zich niet aan te passen aan de waterdruk. Ze zwemmen dus razendsnel van boven naar beneden.
Als in de avonduren de wolken met plankton door gebrek aan licht naar het oppervlak komen worden ze gevolgd door de makreel. Vooral in het voorjaar is dit het geval. Het water lijkt te exploderen en miljoenen makrelen zwemmen met open bek door deze wolk met kleine plantjes en diertjes heen. Het hele wateroppervlak spettert door de duizenden azende makrelen. Als de watertemperatuur omhoog gaat, komen de scholen met jonge haring ( bliek ) en andere kleine vissen onder de kust. De watertemperatuur is hier relatief hoog en het plankton is hier dan ook rijkelijk vertegenwoordigd. De makreel weet dit en jaagt op zijn beurt op deze grote voedselbron. De schippers van de sportvissersboten houden goed hun radar in de gaten, want het komt vaak voor dat er grote concentraties meeuwen worden waargenomen die op jagende makrelen duiden en dan kunnen de boten letterlijk in de meeuwen vissen.De meeuwen pikken de omhooggejaagde jonge vis op en worden door de schippers makkelijk waargenomen. Meestal zijn de dan gevangen makrelen ook iets groter en voller.      
          
AQUADYNAMISCH EN FLUORISEREND
Waarschijnlijk kijken de meeste sportvissers met een andere bril naar de makreel dan ik. Neem eens de tijd om te kijken en je zult waarschijnlijk
met een heel ander oog kijken dan voorheen. Als de makreel uit het water komt zijn en er denk ik maar heel weinig vissen in Nederland die een kleurenpracht hebben als de makreel. Fel fluoriserend groen met een gitzwart lijnenspel hier doorheen. De buikpartij is met een parelmoeren glans versierd die bij weinig vissen in die vorm terug te vinden is. Werkelijk een plaatje van een vis. Gaan we naar de vorm kijken, dan pas kun je je voorstellen waarom we de makreel aanduiden met de bijnaam torpedo. De borstvinnen zijn zeer klein en kunnen in een richeltje in de buikholte worden geklapt.makpilk.jpg Dit kun je terugvinden bij alle zeer snel zwemmmende vissen zoals de marlijn, de tonijn, de wahoo, de zeilvis en de zwaardvis. De snelheid kan zeer goed worden gecontroleerd door een aantal beweegbare kleine anaalvinnetjes die ook terug zijn te vinden op de rug achter de tweede rugvin. Op onze vliegtuigen zien we deze kleine stabilisatoren ook terug. Uiteindelijk komen alle spieren uit in een klein gevorkt staartje. De voorstuwing wordt dan ook enorm. De natuur heeft diep in de buidel getast bij het perfectioneren van deze vis.

VAN DE KANT VISSEN OP MAKREEL VISSEN IS MAZZEL
Iedereen heeft het wel eens gezien dat er een school makreel langs kwam. Op de pier, havenhoofd of zelfs van het strand. Toen ik voor een aantal jaren een strandhuisje had werd met de verrekijker de horizon in de gaten gehouden. Onze boot lag op het strand en wanneer een school makreel werd waargenomen gingen we er met een noodvaart op af. Van de kant vissen op makreel is jammer genoeg niet te plannen. Het is absoluut onvoorspelbaar waneer de makreel komt. Binnen enkele seconden kolkt het water en zitten er duizenden makrelen op je stek en diezelfde paar seconden later is het water weer zo stil als dat het was. Soms zitten ze er een tiental minuten de andere keer een paar seconden. De makreel is dus absoluut geen honkvaste vis en vliegt echt van hot naar haar. Ik denk dat de manier van strijd met geen enkele vis te vergelijken is.makzeeaart.jpg Een zeebaars en een harder zijn natuurlijk gigantisch sterk maar het uithoudingsvermogen van een makreel is onovertroffen. Onze eigen nationale tonijn in zakformaat.Ik heb in Canada op big eye tuna gevist maar toen hadden we ook 80 lbs materiaal. Denk nu eens wat kleiner en krijg dan een makreel op je hengel. Wanneer er met een lichte spinhengel op makreel wordt gevist durf ik hier keihard te beweren dat het de mooiste sportvis in Nederland is. In heb in mijn hele zeevisleven nog nooit een makreel op zijn zij gezien. Zelfs een enorme zeebaars komt op een gegeven moment langszij. Op nummer 1 staat onbedreigd de makreel met vlak daarachter de harder en de zeebaars. Vissen met een karakter. We geven alleen niet het respect aan de makreel wat deze verdient. Waar ligt dit nu precies aan.

VERENPATERNOSTERS MET MEERDERE HAKEN.
Voor de makreel is het een zeer vervelende bijkomstigheid dat het een perfect aas is voor alle vissoorten. In heel veel landen moet de makreel dus snel worden gevangen omdat het vissen op haai of andere makreelliefhebbers op het programma staat. Veel haakjes aan een lijntje betekent dus dat de bak met aasvis snel vol is. Voor sommige vissoorten is het zelfs het allerbeste aas. Een tweede nadeel is dat de makrelen met zovelen bij elkaar zwemmen en dat er dus een niet te beschrijven voedselnijd is tussen de vissen onderling. Als ik het niet pak dan pakt een ander het. makpimhorsIedereen kent de verhalen wel dat er makreel werd gevangen op een met zilverpapier versierde haak. Normalerwijs zou niet één vis het grijpen maar omdat het zilverpapier schittert en er de mogelijkheid bestaat dat de buurman het wel pakt geeft de vissen een drift tot pakken. Maak je dus een lijntje met zes haken dan loop je een grote kans om er zes te vangen. We hebben ons zelf aangepraat dat dit geweldig is en te gek is. In feite is het niets anders dan takelen. Ordinair omhoog draaien van vis en zo snel  mogelijk een zak vullen. Als je met een klein pilkertje staat te vissen dan is er niet alleen kans op blauwe makreel maar ook op de horsmakreel. Jammer dat ze zoveel stekels hebben aan de zijkant, daarom worden ze niet zo gewaardeerd. De Japanners en Chinezen zijn er gek op. Ik heb er vorige week twee meegenomen maar gebakken zijn ze prima, niet zo geschikt om te roken.
VISSEN ALS LOL EN ONTSPANNING
Makreelvissen is net als Campari....U moet het een keertje hebben geprobeerd. Als ik met een aantal vrienden met een sportvisboot meega om makreel te vangen dan ga ik absoluut met een lijn met meerdere haken aan de gang. Ik heb in Den Helder met mijn eigen ogen gezien dat er buitenlandse vissers aan boord waren met onderlijnen met, u leest het goed, 20 haken. Twee mannen stonden continu de vis schoon te maken en de andere drie waren alleen maar aan het takelen.
Trossen makreel werden boven water gehaald en direct in het zout gelegd. Meerdere zuurkoolvaten werden op die manier gevuld en ik voelde gewoon een afkeer voor deze mensen en hun manier van vissen. Die afkeer werd nog groter toen men vertelde dat ze werden verkocht voor goed geld in Duitsland.De busjes met gordijnen stonden langs de haven al te wachten als ik aankwam. Ze hadden liggen slapen in de auto en het halve schp afgezet met hengels om maar op de "kont"te kunnen staan.maktonmak.jpg Bij die mensen zal waarschijnlijk niet de factor lol en ontspanning hebben meegespeeld. Als ze zo voor hun baas zouden werken dan waren ze opgebrand in een aantal jaren. Ik vroeg uiteraard naar de reden van hun vispartij. Als belangrijkste punt kwam dan ook naar voren dat het een makkelijke manier was om een paar centen bij te verdienen. Ik liet uiteraard mijn ongenoegen merken en zei dat het absoluut niet mijn manier van vissen was. Vissen is voor mij in de eerste plaats een geweldige manier van ontspanning. Dat er aan het eind van de dag een lekker visje mee naar huis kan worden genomen, is alleen maar meegenomen. Ik ben ook van overtuiging dat een zeevisser best zijn vangst op mag eten. Waarom zou ik me daar schuldig om moeten voelen. Ik vind vis heerlijk en eet het heel erg graag. Moet ik het dan kopen bij de viswinkel Voorop moet echter staan dat het het wel in verhouding moet staan met wat je doet. Niemand kan me wijs maken dat er honderden makrelen moeten worden meegenomen. Als het allemaal in de vriezer moet worden gedaan dan kun je ze na twee maanden weggooien. Vette vis wordt ranzig en verliest de lekker verse smaak. Neem daarom mee wat je denkt te gebruiken voor één, hoogstens twee keer. Makreel is verrukkelijk in veel indische gerechten. Een versgerookte makreel is een delicatesse die in de richting gaat van gerookte paling. Verder bevat het visvlees van makreel een zeer hoog gehalte aan omega vetzuren en is absoluut goed voor hart en bloedvaten. Als ik dan aan tafel terugdenk aan een dagje makreelvissen met een lichte spinhengel met een werppilkertje van 10 tot 30 gram of desnoods met een onderlijntje met één veertje heb ik tientallen keren meer sport gehad en ook nog eens genoten van deze manier van zeevissen.

NEDERLANDSE VLOOT ALS PARADEPAARDJE VAN EUROPA     
Waar je in Europa ook vertrekt met de boot, nergens vind je zulke mooie schepen als in Nederland. Geloof me maar, dit is echt geen overdreven Hollands chauvinisme, maar het is gewoon de waarheid. In Ierland liggen mooie schepen maar in grootte en in luxe is het absoluut een klasse minder. In Engeland wordt het al wat beter maar het is het nog steeds niet. In Duitsland is het ook alweer beter maar echt waar Nederland steekt met kop en schouders boven alle landen uit.
De scheepvaart inspectie en de rederijen in Nederland zorgen ervoor dat de boten er in de meeste gevallen tip top bij liggen. Vanuit Zeeland, Neeltje Jans
Scheveningen, Ijmuiden, Den helder en Lauwersoog vertrekken de boten. Wilt u precies weten wie en waar ze allemaal vertekken kunt u heel simpel in een paar seconden via internet zoeken. www.hengelsport.com - vistrips - daar vindt u een zoekmachine op vertrekplaats en op rederijnaam.makmarion   
Het bootvissen is nog steeds zeer populair in Nederland. Als u alles eens op een rijtje zet dan zijn wij met onze zeer mooie vloot echt de goedkoopste van Europa. Als je naar het café gaat om een biertje te drinken dan weet ik zeker dat wanneer je daar voor een periode van 8 uur blijft zitten u een groter bedrag kwijt bent dan een dagje zeevissen vanaf de boot. Een top invulling van uw dag. Hebt u geen materiaal dan geen nood want elke zichzelf respecterende boot heeft een huurhengel aan boord. Natuurlijk kunt u dan geen topkwaliteit hengel verwachten omdat iedereen er mee moet vissen en dit wel tegen een stootje moet kunnen.

MAKREELVISSEN EN TOCH ANDERS
Werkelijk iedereen heeft in de afgelopen dertig jaar met de verenpaternoster leren vissen. Gewoon op en neer vissen en je vangt vis. Iedereen doet het op deze manier. Het geheel naar de bodem laten zakken en al opdraaiend opvissen.Op een gegeven moment komt u in de school met makreel terecht en is het bingo.Ik hoop dan vanaf deze plek ook een lans te breken voor het "anders" op makreel vissen vanaf de sportvissersboot" Neem eens allemaal een wat minder zware hengel mee en zoals de Engelsen zeggen: Give it a try. Een wat lichter loodje met één veertje of een hengel met een werppilkertje. Hoor je tot de visrokers die er twintig mee willen nemen doe dan niet meer dan drie veertjes aan de hengel en stop dan bij het benodigde aantal.maknwg.jpg
Ik vis steevast een of twee makreelritten per jaar. Nooit ga ik met een bootstok aan de gang. Ik gooi onderhands in met een klein werppilkertje van 20 tot 40 gram en laat dit even zakken. Binnen draaien wachten op de aanbeet. Of je voelt helemaal niets doordat het gewicht wegvalt of je lijn vliegt bliksemsnel naar rechts. Geweldig. Op een goede dag vang ik er ook zeker zestig. Het verschil ligt erin dat ik de meeste vis niet eens vastpak maar onbeschadigd terugzet.
Wat ook onbeschrijfelijk mooi is met hetzelfde spinhengeltje een Arleseybomb van een 40 gram en dan één zijlijntje met een klein zelfgemaakt veertje.
dan voel je pas wat een makreel in huis heeft. Het zijn toppers en strijdmakkers van het zuiverste "zoute water.
Wie dan niet met een enorm voldaan gevoel van boord stapt die doet dat nergens meer van. Zeker voor een beginnende zeevisser en zeker met een knipoog naar de jeugd is dit een onwijs leuk begin van een hobby op het zilte nat. Wanneer je een kind aanleert dat vissen vooral leuk kan zijn dat er ook nog een visje kan worden gevangen is dit natuurlijk 'top'De kans op vangen met een makreeltrip is natuurlijk erg groot dus kom op en ga weer een keertje makreelvissen dit jaar.

MAKREELVISSEN VANAF DE PIEREN DAMMEN EN HAVENHOOFDEN
Heeft u de smaak te pakken gekregen op de huurboten en wilt u een dagje vermaak vanaf de kant dan moet u gewoon het zware zeemateriaal thuis laten. Ik neem in de zomer bijna alleen mijn zeebaarshengel mee en mijn spinhengel. De zeebaarshengel voor de harder en de zeebaars en spinhengel voor de mogelijk komst van de makreel. Waneer u het treft, dan kunt u op verschillende manieren gericht op makreel vissen. De meest spectaculairste is absoluut met een werppilker of lepeltje. Het kunstaas wordt met zo een geweld gegrepen dat dat opzich al een kick geeft maar de drill van een makreel is geweldig.makhugo.jpg Ik gebruik een hoofdlijn van 10/00 Chrystal Clear met een voorslag van 26/00 alleen maar voor een mogelijk contact met de betonblokken. Met een goed afdgestelde slip is een makreel prima te vangen aan dit snoer. Afgelopen jaar werd tijdens het vissen op makreel vanaf de pier de vis gegrepen door en uit de kluiten zeebaars. Tot mijn enorme verdriet liet hij uiteindelijk los omdat het niet gehaakt was. Op dat moment was mijn adrenaline spiegel tot recordhoogte gestegen en kun je je voorstellen dat in het wild voor een grote baars een makreel een tussendoortje is. Een vrij nieuwe maar uiterst effectieve manier om makreel te vangen is met de bombarda. Toen het ding nog helemaal niet in nederland te koop was vistte ik er al mee. Ik had het ding gekregen via een heel goede vriend van me uit italie ( Robero Ferrario)
Hij vertelde dat het deze "langzaam zinkende" dobber veel gebruikt wordt op vijvers om de ver gelegen forellen te benaderen. Ook wordt er met levend aas op meerval gevist. Deze dobber is er in vele kleuren en in vele werpgewichten. De hoofdlijn gaat door het centrale drijflichaam heen en daarachter komt een rubberen stootkraal en een wartel of een splitringetje. Hierachter komt een aaslijn van een gewenste afmeting. Ik neem op makreel altijd een ruime meter. makbomb.jpgJe kunt kiezen voor natuurlijk aas of voor kunstaas. De vismethode is eigenlijk heel eenvoudig maar o zo doeltreffend. Je gooit zo ver mogelijk in. laat het zo diep zakken als je wilt en vis het dan heel onregelmatig binnen als ware het een prooivisje. Wacht zo nu en dan even en ga dan weer verder. Neem wel een hengel in verhouding voor de dobber. Het enige nadeel van deze manier van vissen is dat de vis niet direct aan de hoofdlijn zit maar dat de dobber ertussen zit. De werkelijke actie wordt hierdoor iets benadeeld maar de aasaanbieding is perfect, dus wordt hierdoor weer een hoop goedgemaakt. Wees niet te benauwd en haal gerust redelijk snel binnen. Een makreel draait zijn of haar hand niet om voor een beetje snelheid. Voordat u in staat bent om zestig kilometer per uur te draaien met uw molentje of werpreeltje is uw aas al vertokken in een makrelenbek.Neemt u de makreel niet mee, onthaak hem dan voorzichtig en ze overleven het avontuur zonder probleem. Als u de vis wel meeneemt voor de pan maak hem dan direct schoon en bewaar hem koel. Alle vette vis wordt zeer snel slap en gaat razendsnel achteruit in kwaliteit. Als u de makrelen wilt roken, haal dan altijd de kieuwen eruit. De kieuwen zijn zeer bloedrijk en dit geeft bij het roken een bruine kleur aan de vis.
Ik kijk nu al weer uit naar de volgende keer wanneer deze blauw gestreepte snelheidsduivel mijn pilkertje ziet als zijn diner.
MAKRELEN......laat ze maar komen!!