LOODZWAAR EN ZELF GEMAAKT.

Iedereen in de hengelsport heeft te maken met lood. De meeste van ons zullen het wellicht kopen maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Doe het zelf en je begrijpt waarom.
GEEN LOOD OM OUD IJZER

Aan werkelijk alles was gedacht. Alles zat in de tas.....tenminste in die veronderstelling was ik. Ter plekke aangekomen miste ik mijn werpgewichten en moest het kopen in de plaatselijke hengelsportzaak. Mijn smaak is nogal verwend zodoende moest ik voor 6 stukjes werplood fl.24.95 betalen. Met een zekere gelatenheid heb ik afgerekend want het was mijn eigen fout. Van iedere fout leer je immers. Nooit zou ik meer kant en klaar lood kopen dat was zeker, of het moest bij de lommert wezen.

DOE HET ZELF EN JE GAAT VERDIENEN
Als je vliegvist en je hebt looddraad nodig dan ga je dat halen en terecht. Wanneer verspeel je dat nu? Als je van die kleine knijp of stylloodjes moet hebben, dan koop je die ook want die zijn eenvoudigweg voor een amateur veel te bewerkelijk om te maken. Dan is het evengoed nog veel te duur om te maken. Heb je veel werploodjes of zeelood nodig dan kan je echt geld besparen. Een beetje klapankerlood kost al rond de 5 gulden. Een kilo lood bij de voddenhandelaar ligt even boven de gulden. 3 arleseybombs van 15 gram zijn 2.95 Snel uitgerekend is dat bijna een gulden voor 15 gram lood. We zijn toch geen dief van onze eigen portemonnaie?

LOOD IS EN BLIJFT VERGIF
De laatste jaren van zijn leven was Ludwig von Beethoven vaak ziek. Volgens Amerikaanse onderzoekers als gevolg van een ernstige loodvergiftiging. Enige voorzichtigheid bij het loodgieten is dus geboden. Doe het buiten of onder een afzuigkap en zorg er in ieder geval voor dat de looddamp weg kan. Zelf drink ik altijd drie glazen melk na het gieten omdat ik heb gelezen dat dit de schadelijke effecten van het loodgieten zou verminderen. Was je handen grondig met een reinigingsmiddel want je moet het binnenkrijgen van lood tot een minimum beperken. Ik werk het liefst buiten en als het echt niet anders kan dan onder de afzuigkap en dan op standje drie.

LOOD EN PILKER MALLEN
Ik kan u verzekeren dat werkelijk voor alle gangbare stukken lood een mal op de markt is. Het wordt alleen even een uitzoekerij wie welke pilker heeft en wie het goedkoopst is. Ik heb voor alle kleine werploodjes een mal en giet er in één keer vijftig. Dat is een karwei maar je bent voor een paar jaar klaar. Als ik pilkers of zwaar werplood giet dan ga ik per loodje gieten. Dat is veel sneller dan alles door elkaar. Het mooiste zeewerplood vind ik nog steeds de mal met de ingevreesde loodlifter. Het is een loodje met loodlifter en heeft ook nog klapankers. Ideaal en na een half uur gieten is het hebbedingetje terugverdiend. Het mooiste wrakkenlood vind ik het tienkantige loodje in de vorm van een zeppelin. Ook deze mal is te koop. Ook een topper is de sandeelpilkermal, een slank model met twee kleine oortjes aan de bovenkant.

PRIJZEN
Voor een beetje mal moet je rekenen tussen de 45.00 en 90.00 gulden. Inderdaad is het even een rib uit je lijf, maar het is de moeite waard. Zelfs een vrouw is uit een rib van adam gemaakt, dus een rib voor een paar loodjes moet ook op te brengen zijn. Het wordt in een zeer korte periode terugverdiend. Kijk wel uit dat er in de mal een "mannetje en vrouwtje " zitten. De mal blijft zo goed op de plaats zitten bij het gieten. Veel mallen bezitten twee metalen gietpoten of armen om het geheel goed beet te kunnen pakken. Heel handig om om de mal weer gietklaar te maken en je deze dus niet met je handen hoeft beet te pakken. LOOD een gewichtige kwestie en absoluut iets om te overdenken.