amarionheader 


ZATERDAG 12 SEPTEMBER…..

Half vier vertrokken naar IJmuiden, de dag ervoor al scherfijs gehaald in mijn koelbox. Ik zou voor een grote groep makreel roken en dan heb je natuurlijk een aantal van deze prachtig getekende vissen nodig. Je kunt ze natuurlijk kopen, maar ik vind het veel leuker om ze te vangen. Gelijk maar even gebeld met de dichtst bijzijnde boot in IJmuiden. Er waren twee ritten, eentje van 5 tot 12 uur en van 13 uur tot 20 uur. Ik koos voor de eerste rit omdat je dan nog wat aan de dag hebt. Toen ik aankwam waren de mensen al aan het werk met koffie zetten en met hengels klaar maken. We vaarden om exact vijf uur van de kade weg. Je kon al merken dat we weer richting herfst gaan omdat het tot half zeven ongeveer donker bleef. Eindelijk toen het licht was zag je ook dat de makreel ging bijten. Eerst met plukjes en later met grotere hoeveelheden kwamen ze binnen. Je ziet steeds meer dat de mensen er toch op gerekend hebben. Je ziet bijna geen plastic zakken meer. Bijna iedereen heeft een goede koelbox bij zich. Makreel is gewoon een vis die je zo snel mogelijk na het vangen moet koelen. Helemaal als het zonnetje schijnt, dan zijn ze erg snel aan bederf onderhevig en dan gaat de kwaliteit heel snel achteruit.

JAPANNERS…..

Naast me op het dek stonden drie Japanners. Die hebben echt wat met makreel. De horsmakreeltjes werden vakkundig met een echt Japans mes gelijk verwerkt tot een delicatesse. ( Sushi) Een klontje kleefrijst werd versierd met een plakje horsmakreel en daar ging een klein beetje wasabi op en een beetje soja sauce. Het was echt heel lekker en dan weet je ook direct wat vers is. ajapannermakreel.jpgDe smaak was voortreffelijk. Ik heb gelijk maar een aantal gerechten gevraagd zoals zij de makreel eten. Vriendelijke mensen die soms wel iets te beleefd lijken, dat zie je niet zoveel meer tegenwoordig. Ze visten ook allemaal met hun eigen systeem. Het heette Sabiki. Veel kleinere haakjes dan wij en het was net of er een klein roze en groen larfje gebonden zat op de zeer kleine haak. Ik vond persoonlijk de lijn ook te dun. Ik zag al voor me dat er vier grote makrelen aan gingen hangen dan wilde ik het nog wel eens zien.

 

 

 


NIEUW, MAAR VROLIJK GEZICHT….….

Ik denk dat ik alle boten varend langs de Nederlandse kust ken of wel een keertje bezocht heb. Dit gezicht had ik nog nooit gezien dus ik ging direct kennis maken. Hij heette Luuk en hij werkte als bemanningslid op de Marion. a-marionluukUiteraard komt je woonplaats ter sprake en toen viel mijn mond helemaal open van verbazing. Hij heeft dus 100 meter van mijn huis gewoond in Zaandam. Hij was daarna verhuisd naar Den Oever waar hij inmiddels niet meer weg wil. Hij had al van alles gedaan en was nu uiteindelijk hier terecht gekomen. Direct viel zijn vriendelijke en gezellige “smoel “ op. Als hij lachte, dan was het van oor tot oor. Hij meende het ook echt. Van Paul Bakker ( de schipper ) hoorde ik al dat hij altijd vrolijk was en absoluut geen ochtend humeur.
Voor alle mensen had hij wel een goed woordje. Absoluut een aanwinst voor de boot. Uiteraard ook weer even dollen met Leo ( de vaste oproepkracht ), je ziet elkaar een tijd niet, maar  het is direct weer “oude jongens krentenbrood”en het was weer als vanouds. Je hebt daar aan boord echt het gevoel …”Je bent een dagje uit” De eerste rit zat erop en de mensen gingen allemaal tevreden naar huis.amakreelveertje.jpg Helaas voor de mensen van de eerste groep was er tijdens het vissen wat meer wind gekomen. De visserij was gelukkig goed dus dat waren ze aan de wal al snel vergeten. De groep die in middag weg zou gaan stond al te wachten. Ik zat aan dek nog even na te genieten van de nieuwe makrelenveertjes die ik speciaal voor deze trip had gemaakt. De kenner herkent direct de "junglepeacock"veertjes. Ze worden speciaal op zalmvliegen gebouwd maar vandaag was de makreel de gelukkige die ze mocht proberen. Ze werkten in combinatie met wat zilver en wat wit en roze als een speer.  

DUBBEL GEZELLIG.

Toen de mensen aan boord stapten hoorde ik al wat bekends. Ik hoorde een “ eu” die alleen in de Zaanstreek zo uitgesproken wordt. Daar kwam dus een heel grote groep met Zaandammers aan boord. Zaandammers zeggen dus “teunheus” als ze tuinhuis bedoelen. Luuk kende er ook een stel van en voordat we het wisten was het al gezellig zonder dat er ook maar één vissie aan boord was.ajongenmakreel.jpg Ik weet niet of het zo heeft moeten wezen maar Paul ging direct naar de plaats waar we die ochtend waren gestopt. Onderweg twee keer geprobeerd maar daar zaten ze niet. We moesten verder de zee op. Vanaf het moment dat de boot gestopt werd, kwamen de makrelen binnen. Het waren echt bijna allemaal ouderwets mooie grote dikke makrelen. Het weer werd gaandeweg de dag steeds beter en ik heb zelfs een paar uur in het zonnetje gestaan in mijn blote lijf. Het was zowaar lekker warm. Ook waren er een paar kinderen mee. In het begin was een jongetje heel erg ziek maar met wat pilletjes en een paar uur lekkere slaap in het zonnetje op het dek kwam hij weer helemaal tot leven en zowaar ving hij ook zijn vis. Een trotse vanger met zijn buit.
Toen we de makrelen aan het schoonmaken waren viel al op dat ze helemaal vol met kleine bliek zaten. Toen kwam dus de kist met ijs goed van pas. Direct na het schoonmaken in het ijs gedaan. De makreel was toen we thuiskwamen echt nog kogelhard. In pakjes van 5 gedaan en gelijk gevacumeerd. Wanneer we gaan roken hebben we echt superkwaliteit vis.

amarionJUMBO WRAKKEN TRIP

Iedereen kent het wrakvissen. Op een boot naar een wrak varen en dan proberen om met aas of met een pilkertje kabeljauw te vangen. De ver gelegen wrakken kunnen veel en grote kabeljauw opleveren. Om die verre wrakken te kunnen bereiken, moet je ook ver varen. Daarom heeft Paul een nieuw soort tocht in het leven geroepen met alles er op en eraan. Tijdens deze verre “Jumbo”wrakkentochten die van 05.00 uur tot 20.00 uur wordt gehouden bent u volledig verzorgd en krijgt u tijdens deze tocht lekker te eten en te drinken. Houd dus de website van de Marion in de gaten. De verre JUMBO wrakkentochten zullen op een vrijdag georganiseerd worden zodat u de zaterdag hebt om weer lekker uit te slapen. Paul die weet echt wel de wrakken te vinden en hij manoeuvreert net zo makkelijk met deze boot als met zijn eigen auto.

Hebt u nog steeds geen ervaring met deze onwijs gezellige charterboot dan moet u echt eens meegaan. De opstapplaats is IJmuiden en dit ligt lekker centraal.

Bezoek de website http://www.sportvisserij-ijmuiden.nl/ voor meer informatieahorizon.jpg