arocnaheader 


Mets:

 Ik ben op het idee gekomen om een keertje een artikel te schrijven over het goed ankeren door de allergrootste watersportbeurs van de wereld, de METS. Alles wat je maar kunt bedenken wat te maken heeft met de watersport is hier aanwezig. Ik kwam daar in contact met de firma ROCNA uit Nieuw Zeeland. Door de film en de stand werd ik eigenlijk nieuwsgiering. Hier moest ik meer van weten. Ze waren heel erg trots dat  de grootste watersportbladen ter wereld hun anker hadden uitgeroepen tot de beste van de wereld. arocnazij.jpgIk kreeg een heel goed verhaal te horen en ook de uitleg die er bij hoorde was absoluut geloofwaardig. Toen ik daar eenmaal zat kwam er een man aanlopen met uitgestoken hand en deze bleek Nederlander te zijn en dealer van het product in Nederland. ( Ruud Roos  van Rosch Marine )  Of de duvel ermee speelde....arosch_logo

 

 

 

Op de foto hiernaast is de gleuf goed te zien in de schacht van het anker. Dit zorgt voor snel loskomen uit de bodem. het anker is speciaal ontwikkeld voor de sportvissers en de duikers. 

 

 

Hij woonde op nog geen twee minuten rijden van mijn huis. Ook met hem gesproken uiteraard en hij zei direct.....De beste reclame is ons anker zelf. Je krijgt een anker om te proberen en dan kun je het zelf zien. Er is nog nooit iemand geweest die na een eigen ervaring niet enthousiast werd. Nu weet ik dat iedere dominee preekt voor eigen parochie, dus ik gaf ook aan dat ik wel een beetje sceptisch was. Ik heb een Boston Whaler die samen met de buitenboordmotor ongeveer 700 kilo weegt. arocknafront.jpgOm op zee te kunnen ankeren gebruikte ik altijd een 7 kilo klapanker. Op zich geen slecht anker maar ik heb heel veel keren gehad dat het niet goed pakte of dat ik veel verder dan gepland werkelijk vast lag. Ruud begon direct met het eerste ongeloofwaardige punt in mijn ogen. Hij zei direct dat ik met een ankertje van 4 kilo makkelijk de boot kon houden in plaats van mijn 7 kilo anker.
Verder stelde hij ook dat het anker zich binnen een meter zou ingraven en de boot zou houden....Als dat waar zou zijn dan had ik iets revolutionairs gevonden. Dat durfde ik niet te zeggen van mijn anker!!! 

SLIM MODEL

het geheim ligt eigenlijk in het aparte model. Het is een schacht met een soort pijlpunt eraan. Maar dat is niet alles. Met de aparte beugel die over het anker loopt is het dus onmogelijk dat het anker verkeerd terecht komt. Ook al valt het anker niet goed op de grond, door deze beugel rolt het direct met de punt naar beneden en graaft zich in. Gewoonlijk wordt voor een goede verankering bij de kleine bootjes uitgegaan van een anker met enkele lijn. Dit houdt uiteraard veel minder dan een anker met een ketting. De mengvorm, een kettingverloop van ± 10 meter, wordt vaak toegepast. Een voldoende groot ketting(verloop) houdt het anker plat op de bodem, waardoor het anker zich beter kan ingraven.

arockna1
De aangewezen lengte van de ketting/tros is bij het gebruik van:
* een volledige ankerketting: 3 x de waterdiepte.
* een lijn met kettingverloop: 4 x de waterdiepte.
* enkel een lijn (zonder kettingverloop): 5 x de waterdiepte. :

De lengte van de ankerlijn (niet drijvend) is voor discussie vatbaar en sterk afhankelijk van het weer en type boot.
Omdat we als sportvisserss regelmatig ankeren op dieptes van 15 à 25  zal een lijn van 1,5 à 2 x de waterdiepte voldoende zijn. In de meeste gevallen zullen we dus veilig kunnen ankeren met en ankerlijn van 40 / 50 meter (voorzien van een kettingverloop).
Lengte van het kettingverloop:
De hoeveelheid kortschalmige ketting in verhouding tot boot is 1:1, dus 5 meter bootlengte = 5 meter kettingverloop

ROCNA ANKER:

Alles wat Ruud van ROSCH MARINE me heeft verteld en ook heeft voorspeld is uitgekomen. Mijn boot hield prima met een anker van 4 kilo en het is echt ongelofelijk hoe snel het ankerde. Ik hield voor de testgelegenheid mijn GPS in de gaten om te zien of ik lag te krabben maar absloluut geen enkel probleem. arocnatest.jpgHet anker lag als een huis. Wat ook heel erg goed ging was het lostrekken.

Hiernaast is de test weergegeven waarbij bijna alle ankers die er zijn op de markt met aan dezelfde testcriteria werden onderworpen.De houdkracht van het anker werd getest, de tijd waarbij het anker zich gezet had in de bodem en de tijd waarbij het anker kon worden losgetrokken 
In de schacht van het anker zit een lange gleuf. Als je het anker wilt lostrekken verschuift de de ketting naar het midden van de schacht en is eenvoudig los te trekken. Dit is vooral goed als er in een rots of steenachtige bodem wordt geankerd. Absoluut het allerbeste anker wat ik ooit heb mogen gebruiken. Niet verwonderlijk dan ook dat de watersportbladen het tot het beste anker hebben uitgekozen.anchorguide.gif

Hiernaast hebben we een schema voor u neergezet  waarmee u direct kunt zien hoeveel ketting u nodig hebt voor een goede touw / ketting verhouding voor uw boot.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ga even naar de website www.roschmarine.nl  waar u de dealers van dit anker kunt vinden en vergeet ook zeker niet om even naar de website www.rocna.com te gaan. Daar kunt u met uw eigen ogen het testverslag zien van de verschillende ankers die getest worden. Met de trekkracht en met de snelheid waarmee het anker zich ingraaft in de bodem wordt het ROCKNA ANKER met glans winnaar . Alles onafhankelijk getest en gefilmd. 

http://www.rocna.com/main.php?section=misc&chapter=video&page=1&format=flash